Perusvarma perheasunto Oulun Kiu­lu­kan­kaal­la – talo istuu ko­ko­nai­suu­teen saumattomasti

KUVA: Rakennusteho Oy
Asuntopuntari 15.4.2019 7:00
Hanne Helminen

AsuntopuntariAs Oy Kiulukankaan Terva III. Rakennusteho Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Vauhtiviiva Oy. Asunto D3, 4h+kt+s, 75,5 neliötä. Mh. 59 900 euroa (vh. 199 800 euroa).

Korvensuoran kaupunginosan jatkeeksi, Rannanperän asuntoalueen eteläpuolelle kaavoitettua Kiulukangasta päästiin rakentamaan jo tämän vuosikymmenen alkupuolella.

Pientalovaltainen alue on viime vuosina rakentunut vauhdilla ja alkaa olla kutakuinkin valmis. Muutamia vapaita rakennuspaikkoja on kuitenkin jäljellä ja niinpä Raitotien ja Muuripadantien väliin jäävälle viuhkan muotoiselle tontille kohoaa nopeahkolla aikataululla neljän uuden asuintalon kokonaisuus.

Raitotietä reunustavat kolme taloa ovat lähiseudun rakennuskannasta poiketen nelikerroksisia, mutta Muuripadantien suuntaisesti tontille sijoitettu As Oy Kiulukankaan Terva III on rivitalo.

Uusi rivitaloyhtiö käsittää kuusi yksitasoista huoneistoa. Kaikista asunnoista löytyy neljä huonetta, keittotila sekä sauna. Viisi kuudesta asunnosta on käytännössä toistensa kopioita tai peilikuvia – kokoeroa huoneistoilla on korkeintaan puoli neliötä.

Kuudes, rakennuksen päätyyn sijoittuva asunto on jonkin verran suurempi, muttei sekään perusperiaatteiltaan juuri eroa viidestä muusta.

Jos tontin kerrostalot säväyttävätkin poikkeuksellisella ulkonäöllään, ei yksikerroksinen rivitalo onnistu siinä aivan yhtä ansiokkaasti, vaikka ulkoarkkitehtuuriin onkin pyritty imitoimaan samoja teemoja ja vahvaa luonnetta. Tästä huolimatta kohteessa on silti huomattavasti perusrivaria enemmän yritystä arkkitehtonisella puolella ja talo istuu tulossa olevaan kokonaisuuteen saumattomasti.

KUVA: Rakennusteho Oy

Lounaaseen avautuva huoneistopihojen ja terassien puoleinen reuna talosta on vinosti porrastettu samaan tapaan kuin kerrostalojen parvekesivu, toisen puolen talosta ollessa suoralinjainen. Julkisivuissa vuorottelevat lämmin punertava puu sekä tervan sävy.

Asunto D3 sijoittuu talon keskivaiheille ja esite lupaa järkevää pohjaratkaisua. Tällä kertaa mainoksen korulauseet eivät myöskään liioittele, sillä kaikki 75,5 neliötä on hyödynnetty viimeisen päälle tarkasti. Kaikki tilat sijoittuvat näppärästi eteisestä terassille johtavan kulkureitin varrelle.

Vielä aavistuksen tyylikkäämpi tämä linja tietysti olisi, jos ulko-oven ja ikkunan paikkaa vaihtaisi – ei tarvitsisi sisään tullessa ikään kuin kävellä päin naulakkokalusteita.

Olohuoneen yhteyteen sijoitettu suuri keittotila ruokapöydälle tarkoitettuine paikkoineen on nykyaikaisen kodin sydän. Suurempaa kuin neljälle hengelle tarkoitettua ruokailuryhmää siihen ei tosin saa, mutta mitoitukseltaan huoneisto sopii toki muutenkin parhaiten juuri nelihenkiselle perheelle.

Saarekkeellinen malli, joka rajaa keittiön tarkemmin omaksi tilakseen, saattaisi kuitenkin toimia virtaavaa tilaa paremmin.

Päämakuuhuoneen kiintokomerot olisi tietenkin voinut korvata kerrostalojen uudistuotannosta tutulla koko seinän mittaisella liukuovellisella säilytysjärjestelmällä, joka muuntautuu perheen säilytystarpeisiin tavallisia komeroita huomattavasti joustavammin.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:25
Lehto Group ja Fennovoima solmivat 30 miljoonan urakkasopimuksen – Hanhikivi 1 -ydinvoimalaan rakennetaan hallintorakennus ja laitostoimisto
15:23
Vaarallisen helleaallon ennustetaan jatkuvan ensi viikolle – ihmiset pyörtyilevät keskelle liikennettä Keski-Euroopassa
15:17
Aarnion asianajaja Leppiniemi: "Aarnio ilmoittautuu itse vankilaan", tuomio oli pettymys – Poliisi on ehtinyt etsintäkuuluttaa Aarnion
15:01
Liikennevaloja rakennetaan Bertel Jungin tiellä Tuirassa – työmaa aiheuttaa liikennehaittaa
14:55
Stora Enso suunnittelee Kiteen sahan sulkemista – 85 henkilötyövuoden vähennys
14:51
Gasum alkaa toimittaa nesteytettyä maakaasua Torniosta Ouluun Eastman Chemical Companylle
14:38
Aarnion istuttavaksi jää 10 vuoden tuomiosta noin 3 vuotta – Tuomio tuli hovioikeudessa 18 rikoksesta, osa syytteistä hylättiin
40
Suojeltu myllyrakennus puretaan Toppilassa – tilalle pitää rakentaa saman näköinen talo
33
Lippo ja Oulun kaupunki hakevat pesäpallon Itä–Länttä yhdessä – tavoitteena saada arvo-ottelu Raksilaan 2021 tai 2023
27
Hovioikeus on tuominnut Jari Aarnion 10 vuodeksi vankilaan huumetynnyreiden järjestelystä – määrättiin vangittavaksi heti
25
Isis-leirin naisten paluumahdollisuutta kammoksutaan oppositiossa – Suomen lähtökohtana on ettei aikuisia auteta
24
Loppuunmyyty Qstock rikkoo jälleen kävijäennätyksensä – festivaalille odotetaan yhteensä 40 000 kävijää
17
Parhaat paikat menivät heti kättelyssä – ruuhkat Muhoksen Suviseuroihin olivat niin pitkät, että portit päätettiin avata aiemmin
14
Muhoksen kunnanhallitus irtisanoo hallinto- ja talousjohtajan – kunta jätti myös tutkintapyynnön poliisille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Äly?laitteiden aiheuttama hiilijalanjälki.

84 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Hyvä Pudis. Turistin toholakkeet ajelee ihmisten päälle, kun kattelee pitkin jokien varsia. Sillälailla. Lue lisää...
Oulun poika

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image