Perusvarma perheasunto Oulun Kiu­lu­kan­kaal­la – talo istuu ko­ko­nai­suu­teen saumattomasti

KUVA: Rakennusteho Oy
Asuntopuntari 15.4.2019 7:00
Hanne Helminen

AsuntopuntariAs Oy Kiulukankaan Terva III. Rakennusteho Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Vauhtiviiva Oy. Asunto D3, 4h+kt+s, 75,5 neliötä. Mh. 59 900 euroa (vh. 199 800 euroa).

Korvensuoran kaupunginosan jatkeeksi, Rannanperän asuntoalueen eteläpuolelle kaavoitettua Kiulukangasta päästiin rakentamaan jo tämän vuosikymmenen alkupuolella.

Pientalovaltainen alue on viime vuosina rakentunut vauhdilla ja alkaa olla kutakuinkin valmis. Muutamia vapaita rakennuspaikkoja on kuitenkin jäljellä ja niinpä Raitotien ja Muuripadantien väliin jäävälle viuhkan muotoiselle tontille kohoaa nopeahkolla aikataululla neljän uuden asuintalon kokonaisuus.

Raitotietä reunustavat kolme taloa ovat lähiseudun rakennuskannasta poiketen nelikerroksisia, mutta Muuripadantien suuntaisesti tontille sijoitettu As Oy Kiulukankaan Terva III on rivitalo.

Uusi rivitaloyhtiö käsittää kuusi yksitasoista huoneistoa. Kaikista asunnoista löytyy neljä huonetta, keittotila sekä sauna. Viisi kuudesta asunnosta on käytännössä toistensa kopioita tai peilikuvia – kokoeroa huoneistoilla on korkeintaan puoli neliötä.

Kuudes, rakennuksen päätyyn sijoittuva asunto on jonkin verran suurempi, muttei sekään perusperiaatteiltaan juuri eroa viidestä muusta.

Jos tontin kerrostalot säväyttävätkin poikkeuksellisella ulkonäöllään, ei yksikerroksinen rivitalo onnistu siinä aivan yhtä ansiokkaasti, vaikka ulkoarkkitehtuuriin onkin pyritty imitoimaan samoja teemoja ja vahvaa luonnetta. Tästä huolimatta kohteessa on silti huomattavasti perusrivaria enemmän yritystä arkkitehtonisella puolella ja talo istuu tulossa olevaan kokonaisuuteen saumattomasti.

KUVA: Rakennusteho Oy

Lounaaseen avautuva huoneistopihojen ja terassien puoleinen reuna talosta on vinosti porrastettu samaan tapaan kuin kerrostalojen parvekesivu, toisen puolen talosta ollessa suoralinjainen. Julkisivuissa vuorottelevat lämmin punertava puu sekä tervan sävy.

Asunto D3 sijoittuu talon keskivaiheille ja esite lupaa järkevää pohjaratkaisua. Tällä kertaa mainoksen korulauseet eivät myöskään liioittele, sillä kaikki 75,5 neliötä on hyödynnetty viimeisen päälle tarkasti. Kaikki tilat sijoittuvat näppärästi eteisestä terassille johtavan kulkureitin varrelle.

Vielä aavistuksen tyylikkäämpi tämä linja tietysti olisi, jos ulko-oven ja ikkunan paikkaa vaihtaisi – ei tarvitsisi sisään tullessa ikään kuin kävellä päin naulakkokalusteita.

Olohuoneen yhteyteen sijoitettu suuri keittotila ruokapöydälle tarkoitettuine paikkoineen on nykyaikaisen kodin sydän. Suurempaa kuin neljälle hengelle tarkoitettua ruokailuryhmää siihen ei tosin saa, mutta mitoitukseltaan huoneisto sopii toki muutenkin parhaiten juuri nelihenkiselle perheelle.

Saarekkeellinen malli, joka rajaa keittiön tarkemmin omaksi tilakseen, saattaisi kuitenkin toimia virtaavaa tilaa paremmin.

Päämakuuhuoneen kiintokomerot olisi tietenkin voinut korvata kerrostalojen uudistuotannosta tutulla koko seinän mittaisella liukuovellisella säilytysjärjestelmällä, joka muuntautuu perheen säilytystarpeisiin tavallisia komeroita huomattavasti joustavammin.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sipilä eroaa.

244 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeikä

Jaa niinkö. Meidän ikäluokka on maksanut eläkemaksuja neljäkymmentä vuotta. Olemme myös elättäneet omat vanhempamme ja k... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image