Perheasunnon pohjakerros on suunniteltu linjakkaasti Oulun Kiu­lu­kan­kaal­la – si­sään­käyn­ti­ka­tok­sen ja lasitetun terassin mie­len­kiin­toi­nen yhdistelmä

KUVA: Puroila Oy
Asuntopuntari 27.1.2020 7:00
Matti Lakkala

As Oy Oulun Saunavihta. Puroila Oy. Suunnittelu Arkkijussi Oy. Asunto A3, 4–5h+kt+s, 116,5 neliötä. Mh. 257 000 euroa.

Hiukkavaaran kasarmialueen pohjoispuolella, rakennetun Oulun itäreunalla sijaitseva Kiulukangas on pientalovaltainen, lapsiperheiden suosima asuinalue.

Hiukkavaaran erinimisillä kankailla erillispientalojen yhtiöt ovat tyypillisiä. Tämänkertainen asuntopuntarikohde poikkeaa trendistä aavistuksen, kyseessä on elokuussa valmistuva viiden kaksikerroksisen paritalon kokonaisuus.

Yhtiön neljä tai viisi huonetta sisältävät asunnot sijoittuvat siten, että 118,5 neliön asunnot rajautuvat Raitotien viereiseen puistoalueeseen, ja loput neljä 116,5 neliöistä asuntoa tontin pohjoispuolella kulkevaan Savusaunantiehen, josta myös tontille ajo on järjestetty.

Tiivisti rakennetun tontin reunoja kiertävän nurmialueen, asuntokohtaisten pienten aidattujen pihojen ja tontin laitaan sijoittuvan pienen leikkialueen käsittävät viheralueet jäävät määrältään varsin maltillisiksi. Luonto on kuitenkin alueella muuten vahvasti läsnä.

Ajoväylä hallitsee tontin keskelle talojen väliin jäävää pihatilaa. Tehokkaasta tontinkäytöstä huolimatta korttelin sisäosasta muodostuu pienipiirteisen viihtyisä sekä hienosti käytännöllinen, yksityiskohtaisen ja osaavan suunnittelun ansiosta.

KUVA: Puroila Oy

Vierekkäiset lautaverhoillut ja harjakattoiset talot kytkeytyvät toisiinsa kiinni matalampien katososien välityksellä. Katosten alla pysyvät säältä suojassa niin auto, polkupyörät kuin rakennukseen sisään kulkeva asukaskin. Myös asuntokohtaisiin varastoihin kuljetaan katosten kautta. 

Erityisesti pienemmässä asuntotyypissä, johon tässä paneudutaan, on sisäänkäyntikatoksen ja etelään suuntautuvalle aidatulle pihalle avautuvan lasitetun terassin yhdistelmä mielenkiintoinen, onnistunut ja suojaisa.

Asunnon pohjakerros on suunniteltu linjakkaasti siten, että aputilat sekä portaikko sijoittuvat kaikki samalle seinälle. Suoraan eteisestä avautuvan olohuoneen, keittiön ja ruokailutilan yhdistelmälle jää avara yhtenäinen tila.

Ruokailutilaan sijoittuu varaus neljännelle makuuhuoneelle, jolle voisi olla kysyntää vierashuoneena tai muuten perhekoon vuoksi. Ruokapöytä siirtyisi olohuoneeseen, mutta tällöin oleskelutilat saattaisivat jäädä jo pieneksi, tai ainakin kalustettavuus kärsisi entisestään.

Yhtenäisen tilan varjopuolena on tässä juuri haastava kalustettavuus. Esimerkiksi televisiolle voi olla vaikea keksiä olohuoneesta paikkaa. Eteistiloja järjestelemällä voisi kalustettavaa seinää syntyä lisää.

Toiseen kerrokseen ulottuva olohuone on silti todella näyttävä ja valoisa. Korkean tilan yhteyteen sijoittuvan yläkerran aulan sekä parvekkeen ansiosta asunto on tilallisesti hyvin rikas, koska tilaa on mahdollista havainnoida useista suunnista. Yläkerran makuuhuoneet ovat reilun kokoisia ja siten monella tavalla kalustettavissa.

Joissain ennakkoluulottomissa ulkomaisissa esimerkeissä korkeaan oleskelutilaan on viritetty toisen kerroksen tasoon vielä kestävä, mutta kuitenkin joustava naruverkko. Tämä ratkaisu, jonka määräystenmukaisuus Suomessa tulisi toki neuvotella rakennusvalvonnan kanssa, toisi halvalla lisää oleskelutilaa poistamatta kuitenkaan täysin korkean tilan avaruutta ja valoisuutta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image