Oulun Soit­ta­jan­kan­kaan pa­ri­ta­lo­yh­tiös­sä valtteina ovat vehreä piha ja toimivat pohjat

KUVA: Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy
Asuntopuntari 13.5.2019 7:00
Matti Lakkala

Asunto Oy Oulun Huilupiha, Poikkihuiluntie 1. Rakennus-Hanka Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy. Asunnot C05–06, D07–08, 4h+k+s, 91,5 neliötä. Vh. 229 900 euroa.

Oulun keskustasta noin kahdeksan kilometrin etäisyydellä sijaitseva Soittajankangas on osa vauhdilla rakentuvaa uutta Hiukkavaaran asuinaluetta, joka valmistuessaan on kuin pieni uusi kaupunki metsän keskellä, Oulun vieressä. 

Mittakaavaa kuvaa hyvin, että Hiukkavaarassa odotetaan asuvan tulevaisuudessa noin Kemin verran asukkaita. Kun tähän lisätään vielä Tornion verran asukkaita, saadaan asukasluku, jota Hiukkavaaran keskuksen odotetaan palvelevan.

Hiukkavaaran pientalorakentaminen on osoitettu usein katuun kiinni, jolloin syntyy pikkukaupunkimaista katutilaa. Alueen keskuksessa sijaitsee monitoimitalon lisäksi kahdeksankerroksisia kerrostaloja, ruokakauppa ja liiketilaa.

Asunto Oy Oulun Huilupiha on viimeaikaisten erillistaloyhtiöiden joukossa virkistävä poikkeus, sillä se koostuu viidestä paritalosta. Näiden paritalojen etuna on erityisesti valoisuus. Yhdistämällä kaksi asuntoa ovat rakennusten välit riittävän suuret, jotta ikkunoita voidaan avata kolmelle seinälle. Erillistaloissa rakennusten välit ovat joskus niin pienet, että huolimatta neljästä ulkoseinästä ikkunoita on vain kahdella seinällä.

Korttelia reunustaa harmaalla betonijalustallaan seisovien paritalojen väleissä punatiiliset muurit ja punertavat puiset aidat. Harmonisen kokonaisuuden pääasiallinen julkisivumateriaali on punatiili, jota on täydennetty mustin pellityksin ja puurakentein.

Keskitetyllä autopaikoituksella on pihan viihtyisyydelle valtava merkitys, sillä useissa vastaavissa yhtiöissä yhteiset piha-alueet koostuvat lähinnä autoliikenteen sallivista ajoväylistä ja asuntojen sisäänkäyntejä hallitsevat asuntokohtaiset autopaikat.

Tässä yhtiössä pihan kulkuväylät ovat kapeammat ja miellyttävämmät, jolloin tilaa säästyy vehreälle yhteispihalle leikkialueineen. Istutuksin rajatut asuntokohtaiset pihat ovat niin ikään riittävän kokoiset. Muodostuva miljöö on varsin viehättävä.

KUVA: Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy

Yhtiön asuntotyypit vaihtelevat 60-neliöisestä kaksiosta yli sadan neliön neljän huoneen perheasuntoihin. Asunnot on suunniteltu huolella huomioiden niin ilmansuunnat, asunnon sisäiset näkymät kuin käytettävyyskin. Erillisten kodinhoitohuoneiden ansiosta arkiaskareet on helpompi unohtaa saunaosastoa käytettäessä.

Yhtiön yleisintä pohjatyyppiä on peilikuvat mukaan laskien yhteensä neljä. Asuntoon tullaan sisään rakennuksen päädystä, asuntokohtaisen varaston sisältävän katoksen kautta.

Osassa yhtiön asunnoista avautuu sisään tultaessa läpitalon näkymä, tässä näkymä päättyy kodinhoitohuoneen oveen. Sisäänkäyntiaula vaikuttaa tästä huolimatta miellyttävältä, sillä se yhdistyy luontevasti oleskelutiloihin.

Oleskelutilojen jatkeena toimii hulppea, koko asunnon levyinen etelään suuntautuva terassi. Olohuoneen vieressä olevan makuuhuoneen voi periaatteessa jättää myös rakentamatta, jolloin oleskelutiloista muodostuu entistä tilavammat.

Terassin puolelle kohdistuu myös ainoa mieleen juolahtava kehitysehdotus tähän eheään kokonaisuuteen. Mikäli kaikki makuuhuoneet olisi sijoitettu pohjoissivulle, voisi saunaosasto sijaita olohuoneen vieressä mahdollistaen suoran yhteyden pesuhuoneesta terassille vilvoittelemaan.

MAINOS

Kommentoi

Mulla toimivat pohjat oli aikanaan hieman vajaa pullollinen kossua. Hyvin toimi ja tuli ilta opiskelijalle suhteellisen edulliseksi. Se vain jotta miksi uusin taloihin tarvii ottaa pohjat, hintako sen tekee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:23
Imatranajossa kuollut kuljettaja oli 42-vuotias sveitsiläinen Mathias Gnägi – menetti pyöränsä hallinnan sadekelissä
11:00
Hautajaishuoneistosta tuli Puistopuutarhurin talo – Oulun hautausmaan portin pielessä oleva juhlatalo sai uusvanhan ilmeen
10:45
Jari Sillanpää esiintyy Meri Oulun Kesäteatterissa heinäkuussa – liput myyntiin juhannusviikolla
10:28
Poroja, joogaa ja koskenlaskua - Oulanka Festiä juhlitaan heinäkuussa Oulangan luontokeskuksessa
9:45
Imatranajoa jatketaan tänään normaalin aikataulun mukaan – eilisen kuolonkolarin tutkinta käynnissä
9:19
Haapaveteläinen Ari-Pekka Ruha valittiin Mr. Gay Finlandin 1. perintöprinssiksi
9:00
Vanhat kuvat: Rumputusta jo yli 50 vuotta – Oulun Päivillä on vuosien varrella nähty esityksiä, kulkueita ja vihitty silta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Allekirjoitan tuon hyvän kotikasvatuksen sairauksien pilkkaamisesta,kait siihen syyllistyvät vain PERSUT. Lue lisää...
kimmo45

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image