Oulun Ki­vik­ko­kan­kaan talomalleissa on sama huonemäärä – 70- ja 80,5-neliöiset talomallit vertailussa

Kivikkokankaalle parhaillaan rakentuva Asunto Oy Oulun Kivenheitto valmistuu aikataulun mukaan vuoden loppuun mennessä. KUVA: Puroila Oy
Asuntopuntari 26.2.2018 7:00 | Päivitetty 26.2.2018 7:02
Essi Oikarinen

As Oy Oulun Kivenheitto, Heittotie 1. Puroila Oy. Arkkitehtitoimisto Arkkijussi Oy. 3h+k+s, 70 ja 80,5 neliötä. Vh. 176 000 ja 195 000 euroa.

Kivikkokankaalle parhaillaan rakentuvan Asunto Oy Kivenheiton harmaanruskea aita rauhoittaa taakseen 19 rivi- ja pientaloasunnon korttelin. Aita suojaa hulppeita ikkunoita ja pieniä pihoja.

Huoliteltu tyyli on kaikille sama, mutta kotien koko vaihtelee. Pihapiirin pientaloissa on kaikissa saman verran huoneita, mutta rivin päätyjen kotien koko on kymmenen neliötä eli keskivertomakuuhuoneen verran suurempi.

Niukempi talomalleista on 70-neliöinen. Suurempi on vain seinän paksuuden verran naapuriaan leveämpi, mutta pinta-alaa sille on kertynyt 80,5 neliötä. Siitä huolimatta kodeista tuntuu löytyvän saman huonemäärän lisäksi lähes kaikki muukin sama varustus, sillä pohjaratkaisut ovat pääpiirteiltään samanlaiset. 

70- ja 80,5-neliöisissä pientaloissa on kokoerosta huolimatta lähes sama pohjaratkaisu KUVA: Puroila Oy

Kotiovi on pari porrasta autokatosta korkeammalla. Pienen eteisen jälkeen koti kohoaa oleskelutilaksi. Hieman normaalia korkeampi katto avartaa kodin sydäntä. Valtavien ikkunoiden kautta juhlava tupa tuntuu jatkuvan terassille ja pienelle pihalle.

Pesutilat ja makuuhuoneet on liitetty oleskelutilan viereen ja ympärille molemmissa kodeissa lähes samalla tavalla. Pienemmässä on ainoastaan jouduttu pihistämään tilaa sieltä täältä: saunasta puoli neliötä, pesunhuoneesta pari, makuuhuoneesta kolme.

Kymmenellä lisäneliöllä kotiin saa avaruutta ja se on helpompi kalustaa. KUVA: Puroila Oy

Isoin ero löytyy keittiöistä. Isomman asunnon keittiö jää oleskelutilan kainaloon. Katto madaltuu saarekkeen kohdalla ja keittiö jää saarekkeen taakse omaksi sopekseen. Pienemmässä asunnossa makuuhuone on joutunut viemään keittiön paikan ja keittiö saarekkeineen on siirtynyt korkean oleskelutilan nurkkaan.

Saarekkeen ympärille on kuitenkin jätettävä kulkutilaa, joten se rajoittaa hieman kömpelösti tuvan kalustusmahdollisuuksia.

Tästä johtuen isomman asunnon oleskelutila on sulavalinjaisempi. Myös makuuhuoneiden ovet on sisennetty hieman olohuoneen seinälinjasta. Mietitty yksityiskohta korostaa korkean tilan selkeyttä.

Toisaalta 70-neliöinen asunto voittaa rinnan mitalla kylpyhuonekisan. Kahden seinän kodinhoitopisteellä on enemmän säilytystilaa. Lavuaari löytyy kätevästi pöntön vierestä. Suuremmassa kodissa käsiä pesemään täytyy kulkea oven kautta.

Pienemmässä kodissa neliöitä tuntuu puuttuvan ainoastaan kodin pienemmästä makuuhuoneesta. Sängyn viereen mahtuu lähinnä yöpöytäkokoinen työpöytä. Toisaalta tilaa esimerkiksi pikkukoululaiselle on helppo lisätä parvisängyllä.

Kookkaat ikkunat ja moneen suuntaan risteilevät kulkuväylät ja ovet haastavat olohuoneen sisustajan molemmissa kodeissa. Tv-tasolle ja kirjahyllylle on tarjolla vain muutama satunnainen seinänpätkä. Hieman enemmän pisteitä saa suurempi asunto, mihin kalusteet asettuvat luontevammin ilman keskelle huonetta puskevaa saareketta.

Kymmenellä lisäneliöllä kotiin saa linjakuutta ja se on vaivattomampi kalustaa. 80-neliöisessä kodissa on avarine olohuoneineen kokoaan suuremman pientalon hulppeuskertoimia. Ilmavuudella on toki myös parinkymmenen tuhannen euron hintalappu.

MAINOS

Kommentoi

Minkä ihmeen vuoksi tämän kokoisessa huoneistossa tarvitaa kaksi wc:tä? Haloo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minne näissä suunnitelmissa sijoitetaan televisio, vai onko nämä sellaisille huusholleille jossa ei televisiota tarvita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

7.5 m2 makuuhuone? Kirjaimellisesti vain makaamiseen, täysin hyödytön huone mihinkään muuhun tarkoitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- sekä Keski-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

151 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Juttutupa on kateellisten keskustelukerho. Kotitalousvähennyksen leimaaminen rikkaitten asumistueksi on järjen köyhyyttä... Lue lisää...
Vähäistä on tuo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image