Oulun Etelätullin Rau­ta­tien­ka­dun mutkaan rakentuvassa kerrostalossa riittää yksiöitä

Asuntopuntari 13.11.2017 7:00
Hanne Helminen

Oulun Tullihaka nousee suurkorttelin keskelle. Kahdeksan-kerroksisen talon asunnoista suurin osa on yksiöitä.

Asunto Oy Oulun Tullihaka. PEAB Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy. Asunto A6, 1h+kk, 28 neliötä. Mh. 30 510 euroa (vh. 101 700euroa).

Etelätullin Rautatienkadun mutkaan rajautuvasta eteläisimmästä korttelista löytyy tilaa vielä kahdelle korkealle pistetalolle, joista Asunto Oy Oulun Tullihaka on toinen. Se rakennetaan kahden korttelin muodostaman suurkorttelin keskelle jäävän puistovyöhykkeen äärelle. Talon sivuitse kulkee vain kevyen liikenteen väylä Härkäraitti.

Kahdeksankerroksisessa talossa on 56 asuntoa, joista suurin osa on erittäin napakoita 28 neliön yksiöitä. Lisäksi tarjolla on joitakin kaksioita ja kolmioita. Tänä syksynä alkaneen rakennusurakan luvataan valmistuvan lokakuussa 2018.

Rakennuksen julkisivujen pääosassa hehkuu punatiili alueen aiemman rakennuskannan ilmeen mukaisesti, mutta arkkitehtonisesti ajatellen toivomisen varaa jää.

Läpitalon asuntoja ei ole, mutta reilu puolet asunnoista avautuu kahteen ilmansuuntaan. Kerrospohja jakautuu kahteen osaan: etelän puolella ovat suuremmat asunnot, kun taas pienet yksiöt jäävät pohjoisen puolelle, joka on osalle asunnoista valitettavasti myös ainoa ilmansuunta.

Auringonvalo jakautuisi paljon tasapuolisemmin, jos asunnot parvekkeineen avautuisivat itään ja länteen.

Parvekkeista voisi jatkaa pidemmällekin: kaksioissa ja kolmioissa ne ovat huoneistojen levyiset, mutta yksiöissä parveke on huomattavasti pienempi. Yleisesti pohjia tarkasteltaessa ensimmäinen huomio on, että yksiöt jäävät käytännössä varsin pimeiksi. Kun tähän yhdistetään avautuminen auringonpaisteen tavoittamattomissa olevaan ilmansuuntaan, tilanne vaikuttaa jo melko lailla toivottomalta.

Paras ratkaisumalli, joka tekisi itse asiassa myös rakennuksen julkisivuista yhtenevämpiä, olisi ollut hyödyntää yksiöissä koko huoneiston levyistä parveketta ja lattiaan asti ulottuvia ikkunoita. Silloin myös parvekkeen oven voisi sijoittaa kalustamista paremmin tukevaan paikkaan.

Keittokomeron varustetaso muistuttaa erehdyttävästi toisen rakennusliikkeen Smartti-konseptia kaikessa vaatimattomuudessaan. Huoneiston fiksu kalustaminen on haastavaa. Se johtuu parvekkeen oven vikasijainnin lisäksi pääosin siitä, ettei alkovia ole.

28 neliötä voisi käyttää paremmin – esimerkiksi siten, että eteistä ei rajattaisi neliöitä haukkaavaksi, turhaksi tilaksi komeroilla kuten nyt, vaan huoneiston vapaalle pitkälle sivulle sijoitettaisiin hieman laajempi keittotilapaketti sekä kiintokomeroita. Tällöin komeroita tai esimerkiksi naulakon voisi lisätä kylpyhuonetta vasten olevalle seinälle, tai mikäli kylpyhuoneen kalustus käännettäisiin toisin päin, porraskäytävän vastaiselle seinälle.

Näin ajattelemalla kylpyhuoneen ja ulkoseinän väliin jäisi suurehko alkovityyppinen tila, jossa sängyn voisi sijoittaa kylpyhuoneen seinän suuntaisesti. Ikkunaseinän puolelle ja sieltä kaappiseinälle asti jäisi sängyn koosta riippuen vielä hyvinkin tilaa rakentaa haluamansa olohuoneen kalustus.

MAINOS

Kommentoi

Onpa hassuun paikkaan sijoitettu sänky! Ihan kiva, että piirretään muunkin näköisiä yksiöitä kuin niitä putkikämppiä, mutta käytännössä tuohon asuntoon ei taida saada sohvaa järkevästi sopimaan. Ellei sitten hommaa parvisänkyä. Usein yksiöasujatkin haluavat kuitenkin leveämmän kuin 80 senttisen sängyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image