Oululaisen rakentamisen satoa ja tasoa

Asuntopuntari 14.2.2009 0:00
Jokelainen Timo

Arkkitehtuuria Oulussa 08 - ouluArchitecture. Esa Kauppi (toim.). Oulun kaupunki, rakennusvalvontavirasto, 2008.

Oulun kaupungin rakennusvalvontavirasto tunnetaan uutterasta laatutyöstä. Enimmäkseen virastossa on keskitytty useasti palkittuun tekniseen latuun, mutta laatutyötä tehdään muillakin saroilla.

Arkkitehtuurin laatua on edistetty kirjasarjalla, jonka kolmas osa Arkkitehtuuria Oulussa 08 - ouluArchitecture on ilmestynyt.

Aiempien kirjojen tavoin myös nyt käsillä olevassa teoksessa esitellään parasta oululaista arkkitehtuuria muutaman viime vuoden ajalta.

Kohteet on valittu rakennusvalvontaviraston arkkitehtien, Aila Asikaisen, Jari Heikkilän, Esa Kaupin ja Reijo Lammasniemen toimesta. Teoksen toimituksesta on vastannut Esa Kauppi.

Kirja esittelee monia uudis- ja myös korjauskohteita, jotka oululaisessa rakennetussa ympäristössä osuvat silmään.

Yksi tällainen on Pocal Oy:n varsin erikoiselta näyttävä toimitila Limingantien varrella Kiviniemessä. Voimakkaansinisin päädyin näkyväksi tehdyn hallirakennuksen on suunnitellut Archeus Oy.

Kirjan kohteita on suunnitellut suuri määrä toimistoja. Huomionarvoista kuitenkin on, että Archeus Oy on saanut kirjaan viisi kohdetta ja vain kolmella muulla toimistolla on enemmän kuin yksi kohde.

Tällaista kirjaa voikin lukea Arkkitehti-lehden tavoin listauksena siitä, mikä on hyvää arkkitehtuuria.

Erimielinenkin valinnoista voi olla. Se on kuitenkin todettava, että kirjan kohteet koonneet rakennusvalvonnan arkkitehdit ovat arvotustyön tekijöinä varsinaisella aitiopaikalla.

Kaikki rakentaminen menee heidän käsiensä kautta.

Kirja kertoo myös niistä ilmiöistä, joita rakentamisessa on vallalla.

Yksi sellainen on pientalorakentamisen tuottajamuotoistuminen. Esimerkkinä siitä on Metsokankaan kaupunkipientalot.

Arkkitehtitoimisto Juhani Romppainen Oy:n suunnittelema kohde muodostuu neljästä erillisestä pientalosta ja ilmentää tiiviisti rakennetun ja tuottajamuotoisuuteen perustuvan pientalorakentamisen esiinmarssia.

Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Ky:n suunnittelema Talo Domector on taas esimerkki vanhan ympäristön täydennysrakentamisesta. Sitäkin pientalorakentaminen yhä enenevässä määrin on.

Muut kirjassa esiteltävistä kahdeksasta pientalokohteesta on arkkitehtien yksittäisille asiakkaille suunnittelemia yksilöllisiä omakotitaloja

Lyhyiden tekstien takana ovat joko rakennuttajat tai kohteet suunnitelleet arkkitehdit. Ymmärrettävästi tekstit eivät ole yhdenmittaisia, mikä saattaa lukijaa häiritä. Samaa erimittaisuutta on myös piirustusmateriaalissa.

Lukukirjasta ei kuitenkaan ole kyse. Kirja elää valokuvista, joita on runsaasti ja osa hyvin pieniä. Tässä tapauksessa suurennuslasilla katsottavan kokoiset kuvat tuntuvat perustelluilta, ne kun avaavat kohteita moninäkökulmaisemmin.

Kyse ei ole taidekirjasta, vaan enemmän tietyn ajanjakson rakentamisen dokumentoinnista. Kun teoksen niin mieltää, on materiaalin kirjava laatu ja siitä ponnistava sekavahko taitto helppo antaa anteeksi.

Timo Jokelainen


Kuvat on skannattu kirjasta, suluissa on kuvaaja.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image