Ostaja voi vaikuttaa räätälöityyn asuntoon Taka-Lyötyssä Madetojan salin naapurissa

KUVA: Rakennusteho Oy
Asuntopuntari 2.12.2019 7:00
Matti Lakkala

Asunto Oy Madetojanaukio I. Rakennusteho Oy. Suunnittelu Arkkitehtuuritoimisto Juha Paldanius Oy. Asunto B80, esim. 3h+kk+s, 75 neliötä. Vh. 305 800 euroa.

Taka-Lyötty on 2000-luvulla rakennettu asuinalue junaradan ja Karjasillan pientaloalueen välissä, jossa sijaitsee erityisesti vanhusten palveluasumista.

Paitsi Madetojan salista, alue on tunnettu myös Sisustajantorista, jonka laajat parkkikentät reunustavat Leevi Madetojan katua.

Nykyiset asfalttikentät valjastetaan kuitenkin tiivistyvän keskustan tarpeisiin asuintonteiksi. Uudet rakennukset rajaavat katutilan ehyemmäksi.

Nyt muutoksen kohteena on Oulun musiikkikeskusta vastapäätä sijaitseva pysäköintialue. Tulevan kahdeksankerroksisen talon maantasokerros on varattu pysäköinnille myös viereisten toimistotilojen hyödynnettäväksi.

Uuden talon piha-alue sijoittuu tontin laajuisen pysäköintihallin päälle toisen kerroksen tasoon. Piha ei ole suuri, mutta pihasuunnitelman perusteella toimiva ja viihtyisä pihasaunoineen ja kesäkeittiöineen.

Rakennuksen ulkoarkkitehtuuri on konstailematonta. Ruskeasta tiililaattapintaisesta betonilaatikosta ulkonevat parvekkeet on kehystetty valkealla. Asuinkerrokset toistuvat keskenään samanlaisina, mutta massiivista parvekejulkisivua on pyritty elävöittämään vaihdellen lasitusta rajaavan kehyksen paikkaa vuorokerroksin.

Tästä huolimatta kokonaisuutta vaivaa hieman arkinen monotonisuus. Paikan ja yhtiön nimen huomioiden, ehkäpä ripaus Leevi Madetojan sävellyksistä tuttua polveilevaa runsautta arkkitehtuurin inspiraation lähteenä ei olisi ollut pahitteeksi.

Yhden rapun ympärille on ahdettu asuntoja kunnioitettava määrä, kaikkiaan 83. Pitkä keskikäytävä rakennuksen sisällä sallii tehokkuuden, mutta vaikuttaa pimeältä. Porras sijaitsee ulkoseinällä ja on valoisuuden puolesta viihtyisä.

Suurin osa 35 yksiöstä, 29 kaksiosta ja 19 kolmiosta ovat toimivia, ja lattiaan asti ulottuvat ikkunat tuovat tiloihin valoa ja avaruutta. Osa yksiöistä on kuitenkin niin pieniä, kapeita tai avautuvat pelkästään pohjoiseen, että hyvän maun rajoja koetellaan.

KUVA: Rakennusteho Oy

Ylimmän kerroksen luoteisnurkassa on mielenkiintoinen poikkeus, jossa alempien kerrosten miniyksiö ja -kolmio yhdistetään yhdeksi 75-neliöiseksi asunnoksi. Tämän huoneiston ostajan on mahdollista vaikuttaa huoneiston pohjaratkaisuun vielä itse.

Asunnosta on esitetty yksi valmis esimerkki. Sisään tultaessa avautuu mukava näkymä keittiön, ruokailutilan ja olohuoneen muodostaman avaran päätilan läpi kohti länttä, ratapihaa ja Limingantullia.

Mihin suuntaan aihiota kannattaisi kehittää? Se riippuu tietysti siitä, mihin käyttöön asunto tulisi. Sijainti nurkassa helpottaa suunnittelua, sillä ikkunoita on kahteen suuntaan.

Tämän kokoinen asunto olisi normaalisti perheasunto, jolloin väljää oleskelutilaa kannattaisi nykyisestä supistaa ja ottaa käyttöön isommalle eteiselle, kodinhoitohuoneelle ja toiselle toiletille.

Asunnosta saisi yhden huoneen poistamalla myös liikuntarajoitteiselle sopivan asunnon tilavine kylpytiloineen ja eteisen pyörätuolivaihtopisteineen.

Tai ehkäpä asunto olisikin sopiva vain yhtenäistä tilaa olevana loft-henkisenä luksusasuntona, jossa kylpytilat sijaitsisivat lasilaatikossa keskellä asuntoa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

105
Antti Rinne nousemassa hallitustunnustelijaksi – "Ensin on epäluottamusta pääministeri-Rinnettä kohtaan, mutta ei hallitustunnistelija-Rinnettä kohtaan, onhan tämä erikoista"
70
Iin kunta voitti ison eurooppalaisen kilpailun ilmastohankkeellaan – "Koska Ii pystyy tähän, siihen pystyy koko Eurooppa", sanoi Micropoliksen Leena Vuotovesi
61
Teollisuusliitto aloittaa laajat lakot – Pohjois-Suomessa lakkoillaan muun muassa Nokialla, SSAB:lla ja isoilla kaivoksilla
25
Keskustan sisäinen WhatsApp-ryhmä suljettiin vuotojen takia jo lauantaina – Ryhmäjohtaja Kurvinen: "Tällainen toiminta vie luottamusta, pidän sitä suorastaan törkeänä"
21
HS: Teollisuutta uhkaavien lakkojen vuoksi Fermionin lääketehtaalla Oulussa aloitettu alasajo – muun muassa syöpälääkkeen valmistus keskeytyy
20
Lännen Median kysely: Sanna Marin sdp:n puoluevaltuutettujen kärkiehdokas pääministeriksi – joka kolmas valtuutettu ei osaa tai halua nimetä suosikkiaan
14
Pääministerin valinta etenee: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu ja valitsee hallitustunnustelijan – Miten ja milloin Suomi saa uuden pääministerin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

328 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Puolison puute voi tappaa miehen!

Eihän se uutinen noin ollut. Yksinäisyyteen mies ottaa viinaa ja sairastuu haimatulehdukseen ja sitten poks. Lue huomise... Lue lisää...
no,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

5.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image