Oikean kokoinen kolmio

KUVA: Temotek Oy
Asuntopuntari 14.5.2018 7:00
Matti Lakkala

As Oy Oulun Ritalinna, Talatie 1. Temotek Oy. Arkkitehtitoimisto Juhani Romppainen Oy. 3h+kt+s, 75,5 neliötä. Vh. 188 850 euroa (4.krs).

Ritaharjun keskuksessa asutaan pääasiassa pien-, pari- ja rivitaloissa, mutta parhaillaan alueen länsireunalle kohoaa kerrostaloja. Talatielle, palveluiden viereen rakentuva nelikerroksinen talo valmistuu kesällä 2019.

Kerrostalolla on pieni, toimiva sisäpiha. Talatien puolella pihaa rajaa kaksikerroksinen luhtitalo, joka mittakaavaltaan ottaa mukavasti kiinni valmiiseen asuinalueeseen.

Arkkitehtuuriltaan kerrostalo on ryhdikäs, tosin arkinen, vaalealla tiilellä verhottu betonirakennus. Talo on helposti luettavissa aikansa tuotteeksi, mutta kovin ritaharjulaiseksi sitä ei tunnista. Tämä on valitettavasti hyvin tavallista nykypäivän kerrostaloissa.

Talatien kerrostalossa ei ole iloteltu kattomuodoilla, kuten viereisissä harjakattoisissa kerrostaloissa. Tämä on sääli, sillä tällaisella yksinkertaisella arkkitehtonisella ratkaisulla syntyisi tunnistettavaa kaupunkikuvaa koko alueelle.

Asuntoja nyt rakennettavassa yhtiössä on 37. Asuntojakauma koostuu yksiöistä ja kaksioista, sekä yhdestä kolmiosta.

Neljännen kerroksen kolmion sisääntulonäkymä on positiivisen oppikirjamainen. Tulija näkee eteisestä suoraan keittiön läpi ulos. Eteinen on omassa kolossaan ja riittävän väljä pienelle perheelle. Vaatteiden säilytykselle on eteisessä riittävät tilat.

Ostokset saadaan vaivattomasti eteisestä suoraan keittiöön. Lisäksi asunnossa toteutuu oivallisesti keittiösuunnittelun pyhä kolminaisuus, eli vesipiste, jääkaappi ja liesi muodostavat mahdollisimman tiiviin kolmion, jolloin ruuanlaitto on tehokasta.

KUVA: Temotek Oy

Keittiössä on laskutasoa kolmiolle sopivasti. Oleskelutilat vaikuttavat oikein mitoitetuilta pienen perheen käyttöön. Asunnosta löytyy kaksi WC:tä, kuten kolmiosta kuuluukin.

Makuuhuoneet eivät ole varsinaisesti suuria, mutta riittävän kokoisia. Kaappitilaa on tarpeeksi, ja vaatekaappeja täydentävät eteisen siivouskaappi sekä kodinhoito- ja pesuhuoneyhdistelmän pyykkikaappi.

Kaiken kaikkiaan tämän asunnon palaset ovat loksahtaneet varsin mallikkaasti paikoilleen. Neliöt on käytetty järkevästi.

Pohjan tällaiselle onnistuneelle suunnittelulle luo asunnon neliömäärä, joka on juuri sopiva kolmiolle. Nykymittapuulla neliömäärä on jopa ruhtinaallinen, sillä viime vuosien uudistuotannossa törmää pahimmillaan kolmioihin, jotka on sullottu kuuteenkymmeneen neliöön. Ahdasta tulee väistämättä. Näissä asunnoissa on turha haaveilla esimerkiksi erillisestä vessasta, saati tilavasta keittiöstä.

Toimivasta kokonaisuudesta löytyy toki haasteitakin, joiden kanssa tulevien asukkaiden on opeteltava elämään. Parvekkeelle ei esimerkiksi kuljeta suoraan oleskelutiloista, vaan pienemmän makuuhuoneen läpi.

Parvekkeen sijainti voi osoittautua vaikeaksi, jos perheen lapsi nukkuu omassa huoneessaan, ja vanhemmat haluaisivat istua kesäiltaa parvekkeella. Toisaalta asunto avautuu suhteessa ilmansuuntiin siten, että ilta-aurinko ei paista parvekkeelle. Näin ollen parveke toimii parhaiten aamukahvien tai kesälounaiden nauttimiseen.

Asunnon ikkunat avautuvat koilliseen, joten asunnossa pääsee harvoin nauttimaan suorasta auringon paisteesta. Toisaalta asunto ei kuumene kesällä, ja auringon sijaan voi asunnon ikkunoista katsella Ritaharjun värikkään puutaloalueen elämää.

MAINOS

Kommentoi

Onpas tylyn näköinen talo. 60-70-luvun virheet on näköjään unohdettu ja ollaan palaamassa takaisin äärirationalismiin. Oulussa haetaan selvästi rajoja, sandwich-elementtitaloja nousee jälleen, jopa ihan keskustaan. Visioita kehitellään kokoajan, mutta käytäntö näyttää olevan aika tyly.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

94
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image