Nykyaikaista hir­siark­ki­teh­tuu­ria löytyy eril­lis­ta­lois­ta Kastellissa

KUVA: Rakennuspalvelu Jopera Oy
Asuntopuntari 7.10.2019 7:00
Matti Lakkala

Erillistalot, Torpantie 49. Rakennuspalvelu Jopera Oy. Suunnittelu Arkkijussi Oy. Talo B, 4h+k+s, 102 neliötä. Vh. 396 700 euroa.

Kastelliin, Kajaanintien varteen rakennetaan vanhan pientalon tilalle kaksi uutta hirrestä.

Suomessa jo kivikautiset asumukset on rakennettu matalien hirsiseinien varaan, kuten Yli-Iin Kierikkikeskuksessa vierailleet tietävät. Puukaupungit olivat hirsisiä. Teollistumisen myötä modernit materiaalit kuitenkin syrjäyttivät vanhanaikaiseksi koetun hirren.

Nurinkurisesti, mielikuvat ”vanhoista hyvistä ajoista” ovat terveellisyyden ja ekologisuuden ohella eräs syy, että massiivipuu on rakennusmateriaaleista jälleen eniten tätä päivää.

Vanhoissa hirsitaloissa hirret verhoiltiin niin sisä- kuin ulkopuolellakin. Kesämökeissä hirsi näkyi, mutta kokonaisuus kuorrutettiin eri tyylikausista lainatuilla koristeluilla.

Nykyaikana hirren näkyvyys on olennainen osa materiaalin viehätystä. Ulospäin on mukava näyttää, että tämä on hirsitalo. Sisällä hirren ”hengittävyys” ja muut puun ominaisuudet valjastuvat käyttöön vain, jos hirttä ei peitetä.

Näistä seuraa tiiviille pientaloalueelle rakennettaessa yksi hirsirakentamisen mielenkiintoisista pulmista: millaista nykyaikaisen hirsiarkkitehtuurin tulisi olla? Vaikeus on yhdistää kaava-alueen arkkitehtuurivaatimukset hirsirakentamiseen siten, että lopputulos on jotain kesämökin ja tavanomaisen puuverhoillun pientalon välistä.

KUVA: Rakennuspalvelu Jopera Oy

Torpantien erillistalot tarjoavat yhden onnistuneen esimerkin. Helppo ymmärrettävyys on hirren valtti, jota talojen konstailematon ja viimeistelty arkkitehtuuri tukee.

Rakennusten pohjamuoto on yksinkertainen, hahmo hyvin pelkistetty harjakattomuoto. Hirrelle ominaisen yksiaineisuuden vaikutelmaa korostaa nykyaikaisella tavalla katon ja seinien vaalean siniharmaa väri.

Korkeat ja kapeat ikkunat on sijoiteltu harkiten pitäen silmällä niin kalustettavuutta kuin ulkonäköäkin siten, että jyhkeää umpinaista hirsiseinää säilyy riittävän laajoja, ehyitä pintoja.

Kaksi erillistaloa yhdistyy toisiinsa matalamman katososan välityksellä, joka kattaa sisäänkäyntien lisäksi niin autot, pyörät, ulkovarastot kuin lasikatteiset terassitkin.

Tontin pitkästä muodosta johtuen piha-alue jakautuu epätasaisesti kahden talon kesken. B-talon pihalla Kajaanintien puolella saa varmasti sulkapallopelin aikaiseksi, A-talolla ei omaa pihaa käytännössä ole.

Ulkoarkkitehtuurin lisäksi myös pohjat ovat onnistuneita ja toimivia.

B-talon päädyssä sijaitsevan sisäänkäynnin yhteydessä on runsaan kokoinen eteisaula, josta asunnon avarat, huonekorkeudeltaan kolmemetriset oleskelutilat saarekkeellisine keittiöineen avautuu.

Makuuhuoneet ovat aavistuksen pieniä, mutta pieninkin on kalustettavissa järkevästi reilun kokoisen vaatehuoneen ansiosta.

Oleskelutilojen sivuseinällä on pieni syvennys, josta on asunnolle monenlaista hyötyä. Olohuoneen kalustettavuus on parempi ilman ovien ja kulkureittien pilkkomia seinäpintoja.

Lisäksi kodinhoitohuone on syvennyksen avulla eriytetty pesutiloista. Ilman pyykkihuoltoa ja wc-istuinta kylpy- ja löylyhuoneen muodostama kokonaisuus muodostuu tunnelmaltaan huomattavasti ylellisemmäksi.

Hieno oivallus on myös lasiseinä, jonka välityksellä kylpytiloihin saadaan luonnonvaloa saunan ikkunan kautta.

MAINOS

Kommentoi

Olisi ollut mielenkiintoista lukea perustelut räystäiden puuttumiselle. Talonulkonäkö, piatasuojausaineiden teho?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä vaivaa nykyarkktitehtejä, kun eivät osaa suunnitella räystäitä. Kohta ollaan taas veden aiheuttamissa ongelmissa . Räystäättömät talot ovat jopa rumia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:25
Kokoomuksen Janne Heikkinen: Pääradan suunnittelu pitää laajentaa Ouluun asti, Limingan ja Oulun välille tarvitaan kaksoisraide
15:11
Stora Enson kunnossapitoyhtiön yt-neuvottelut päättyivät Oulussa – 24 työntekijää irtisanotaan
14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
99
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
50
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
38
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
36
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
27
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
22
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
21
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinulle kovakourainen hoitaja siellä jossain

Parempaa palkkaa, niin hoitokin on parempaa. Arvostusta hoitojia kohtaan, niin se näkyy myös hoidossa. Lue lisää...
Maksakaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image