Nykyaikaista hir­siark­ki­teh­tuu­ria löytyy eril­lis­ta­lois­ta Kastellissa

KUVA: Rakennuspalvelu Jopera Oy
Asuntopuntari 7.10.2019 7:00
Matti Lakkala

Erillistalot, Torpantie 49. Rakennuspalvelu Jopera Oy. Suunnittelu Arkkijussi Oy. Talo B, 4h+k+s, 102 neliötä. Vh. 396 700 euroa.

Kastelliin, Kajaanintien varteen rakennetaan vanhan pientalon tilalle kaksi uutta hirrestä.

Suomessa jo kivikautiset asumukset on rakennettu matalien hirsiseinien varaan, kuten Yli-Iin Kierikkikeskuksessa vierailleet tietävät. Puukaupungit olivat hirsisiä. Teollistumisen myötä modernit materiaalit kuitenkin syrjäyttivät vanhanaikaiseksi koetun hirren.

Nurinkurisesti, mielikuvat ”vanhoista hyvistä ajoista” ovat terveellisyyden ja ekologisuuden ohella eräs syy, että massiivipuu on rakennusmateriaaleista jälleen eniten tätä päivää.

Vanhoissa hirsitaloissa hirret verhoiltiin niin sisä- kuin ulkopuolellakin. Kesämökeissä hirsi näkyi, mutta kokonaisuus kuorrutettiin eri tyylikausista lainatuilla koristeluilla.

Nykyaikana hirren näkyvyys on olennainen osa materiaalin viehätystä. Ulospäin on mukava näyttää, että tämä on hirsitalo. Sisällä hirren ”hengittävyys” ja muut puun ominaisuudet valjastuvat käyttöön vain, jos hirttä ei peitetä.

Näistä seuraa tiiviille pientaloalueelle rakennettaessa yksi hirsirakentamisen mielenkiintoisista pulmista: millaista nykyaikaisen hirsiarkkitehtuurin tulisi olla? Vaikeus on yhdistää kaava-alueen arkkitehtuurivaatimukset hirsirakentamiseen siten, että lopputulos on jotain kesämökin ja tavanomaisen puuverhoillun pientalon välistä.

KUVA: Rakennuspalvelu Jopera Oy

Torpantien erillistalot tarjoavat yhden onnistuneen esimerkin. Helppo ymmärrettävyys on hirren valtti, jota talojen konstailematon ja viimeistelty arkkitehtuuri tukee.

Rakennusten pohjamuoto on yksinkertainen, hahmo hyvin pelkistetty harjakattomuoto. Hirrelle ominaisen yksiaineisuuden vaikutelmaa korostaa nykyaikaisella tavalla katon ja seinien vaalean siniharmaa väri.

Korkeat ja kapeat ikkunat on sijoiteltu harkiten pitäen silmällä niin kalustettavuutta kuin ulkonäköäkin siten, että jyhkeää umpinaista hirsiseinää säilyy riittävän laajoja, ehyitä pintoja.

Kaksi erillistaloa yhdistyy toisiinsa matalamman katososan välityksellä, joka kattaa sisäänkäyntien lisäksi niin autot, pyörät, ulkovarastot kuin lasikatteiset terassitkin.

Tontin pitkästä muodosta johtuen piha-alue jakautuu epätasaisesti kahden talon kesken. B-talon pihalla Kajaanintien puolella saa varmasti sulkapallopelin aikaiseksi, A-talolla ei omaa pihaa käytännössä ole.

Ulkoarkkitehtuurin lisäksi myös pohjat ovat onnistuneita ja toimivia.

B-talon päädyssä sijaitsevan sisäänkäynnin yhteydessä on runsaan kokoinen eteisaula, josta asunnon avarat, huonekorkeudeltaan kolmemetriset oleskelutilat saarekkeellisine keittiöineen avautuu.

Makuuhuoneet ovat aavistuksen pieniä, mutta pieninkin on kalustettavissa järkevästi reilun kokoisen vaatehuoneen ansiosta.

Oleskelutilojen sivuseinällä on pieni syvennys, josta on asunnolle monenlaista hyötyä. Olohuoneen kalustettavuus on parempi ilman ovien ja kulkureittien pilkkomia seinäpintoja.

Lisäksi kodinhoitohuone on syvennyksen avulla eriytetty pesutiloista. Ilman pyykkihuoltoa ja wc-istuinta kylpy- ja löylyhuoneen muodostama kokonaisuus muodostuu tunnelmaltaan huomattavasti ylellisemmäksi.

Hieno oivallus on myös lasiseinä, jonka välityksellä kylpytiloihin saadaan luonnonvaloa saunan ikkunan kautta.

MAINOS

Kommentoi

Olisi ollut mielenkiintoista lukea perustelut räystäiden puuttumiselle. Talonulkonäkö, piatasuojausaineiden teho?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä vaivaa nykyarkktitehtejä, kun eivät osaa suunnitella räystäitä. Kohta ollaan taas veden aiheuttamissa ongelmissa . Räystäättömät talot ovat jopa rumia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:03
Ylen MOT: Poliisi tutkii ympäristörikosta Kajaanin Romun toiminnassa – SLF-jätettä säilytetty tontilla kymmeniä tuhansia tonneja enemmän kuin lupa sallii
12:50
Harmaaseen säähän on tulossa viikonloppuna kirkas muutos ainakin maan etelä- ja keskiosiin
12:45
Henkeäsalpaavat revontulet tallentuivat kameralle, jopa tuhansia revontulia nähnyt turistiopas mykistyi
12:40
Arvio: Kaisu kantaa kaupan, kalkkisäkit ja päärooliin – Anu Holopaisen esittämä Kaisu on iso, ihailtava ihminen, jolta elämä ottaa enemmän kuin antaa
12:31
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
12:07
Kärpät pelaa viikonvaihteessa Satakunnassa – Manner odottaa kuurosokeaa kärppäfania lauantaina Isomäen jäähalliin: ”Hän on meille tärkeä ihminen” Tilaajille
11:46
Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista, pyydetään tutkimaan kiihottamista kansanryhmää vastaan
44
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
31
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
24
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
12
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
12
Lisää uusia uimahalleja ja maauimala Ouluun – rakentamisessa huomioon monimuotorahoitus tai elinkaarimalli Lukijalta
9
Savustetuissa kirjolohifileissä kypsennysvirhe – Lidl ja SOK vetävät tuotetta pois myynnistä
9
Tuore tutkimus: Temperamentti näkyy aikuisiän liikuntamäärissä – kielteiseen ajatteluun taipuvaiset miehet liikkuvat vähemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

187 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image