Myllytullin minikodit La­sa­re­tin­väy­län vanhan säh­kö­lai­tos­mil­jöön läheisyydessä

Asuntopuntari 13.3.2017 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Åströmin Raitti. Hartela Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Järvinen & Kuorelahti Oy. Asunnot 22, 33 ja 43, 1h+kk+alk, 25,5 neliötä.

Valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuurihistorialliseksi ympäristöksi luokiteltu Lasaretinväylän vanha sähkölaitosmiljöö on myös oululaisittain ainutlaatuinen paikka, joka on käytännössä ollut koko viime vuosikymmenen ajan suuren muutoksen kourissa.

Asunto Oy Åströmin Raitti valmistui aivan sen kupeeseen Kasarmintien reunaan täydentävänä elementtinä jo viime syksynä, osana neljän uuden kerrostalon kokonaisuutta.

Yksinkertaiseen laatikkoarkkitehtuuriin nähden varsin ilmeikkään kerrostalon polveilevaan kattolinjaan on lainattu piirteitä naapurilta, yli satavuotiaalta entiseltä sähkölaitoksen konttorirakennukselta.

Myös muut alueen uudet tulokkaat ovat kerrostalokategoriassa poikkeavia yksilöitä.

KUVA: Hanne Helminen

Lasaretinväylän vanha sähkölaitosmiljööiisikerroksisen talon tarina ei muutenkaan ole ihan tavallinen, sillä sen suunnitelmat muuttuivat melko radikaalisti kesken rakentamisen. Alkujaan taloon piti tulla kattava asuntovalikoima sisältäen kaksioita ja kolmioitakin, mutta suunnanmuutoksen jälkeen kävi toisin: talon 44 asunnosta 43 valmistui alkuperäisistä suunnitelmista poiketen yksiöinä.

Äkillinen manööveri vaati veronsa, sillä asuntopohjien muuttaminen jo valmiiksi määritellyn kantavan rungon ehdoilla ei ymmärrettävästi ole paras lähtökohta suunnittelulle – saati yksinkertainen temppu edes alan ammattilaiselle. Siihen nähden pohjia on arvioitava hieman armeliaammin.

Pohjien lisäksi muutoksia tuli tietysti julkisivuihin, mikä paljastuu vertaamalla havainnekuvaa ja maisemassa seisovaa rakennusta. Oikeastaan voitaisiin puhua julkisivujen karsimisesta, sillä suuret parvekkeet loistavat nyt poissaolollaan. Tilalla on ranskalaisia parvekkeita.

Se ei kuitenkaan vähennä talon persoonallista ilmettä. Ehkä tämä yksinkertaisempi ulkoasu on ainakin kadun puolelta katsottuna jopa fiksumman näköinen.


Alkovillinen kompakti 25,5-neliöinen yksiötyyppi löytyy monistettuna kolmesta kerroksesta. Se on esimerkki asunnosta, jossa pienestä koosta ja haastavista suunnittelun lähtökohdista huolimatta on onnistuttu jakamaan käytössä olevat neliöt omiksi tilakokonaisuuksikseen eikä hukkatilaa juuri ole.

Keittokomero ei ole suurensuuri, mutta ruokapaikka on looginen. Tilava alkovi mahdollistaa parikin eri ratkaisua, joko esimerkkikalustuksen mukaisen kapeamman sängyn työpisteineen tai vaihtoehtoisesti isomman sängyn toisinpäin ilman työpistettä.

Olohuone jää pieneksi, mutta kyllä minimalisti senkin kalustaa.

Tämän talon ja kanavan puoleisten noppatalojen väliin jäävä kongi on määräysten mukainen, mutta silti todella kapoinen, eikä näin ollen järin viihtyisän oloinen.

Kunhan rakennustelineet ja työkoneet alueelta aikanaan, noin vuoden kuluttua, poistuvat, tilanteen hahmottaa todennäköisesti eri tavalla. Silti tuntuisi aika tympeältä tuijotella oman asunnon ikkunasta vain vastapäisen talon seinää. Tai elää kuin näyteikkunassa, jossa vastapäätä asuva naapuri näkee halutessaan taatusti ilman kiikareitakin kaiken, mitä kotonasi teet.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
22:11
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
21:42
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image