Myllytullin Luovin kortteliin nousee kolme uutta asuin­ra­ken­nus­ta

KUVA: Lehto Asunnot
Asuntopuntari 11.12.2017 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Åströmin Aukea (I vaihe, uudisosa). Lehto Asunnot. Suunnittelu LUO Arkkitehdit Oy. 29Asunto B67, 3h+kt+s, 57 neliötä. Mh. 91 954,19 euroa (vh. 299 400 euroa).

Oulun Myllytullin Sorvarin kortteli, joka tosin on ehkä paremmin tunnettu Luovin korttelina siinä sijaitsevan oppilaitoksen mukaan, on suuren muutoksen kourissa.

Luovin tontin uudelleenjärjestely jakaa tontin kahtia ja rakennusten purkaminen vapauttaa tilaa täydennysrakentamiselle. Niinpä tälle Lasaretinsaarta vastapäätä sijaitsevalle tontille nousee kolme uutta asuinrakennusta.

Tontin keskelle jää suojeltu ja kulttuurihistoriallisesti arvokas Åströmin nahkatehtaan entinen pajarakennus, joka sekin saneerataan korkealaatuisiksi asunnoiksi.

Ensimmäinen rakennusvaihe käsittää yhden Kasarmintien varteen sijoittuvan kahdeksankerroksisen noppatalon sekä pajarakennuksen muutoksen city-lofteiksi. Uudisrakennuksen tiilijulkisivut istuvat punatiilen värittämään, osin hyvinkin historialliseen kaupunkiympäristöön kauniisti, mutta lisäksi niissä näkyy 2010-luvun modernin rakentamisen ote, kuten pitääkin.

Uuden asuinkerrostalon osuus koko kohteen ensimmäisestä rakennusvaiheesta on 70 asuntoa. Lisäksi maantasokerrokseen on sijoitettu yksi liikehuoneisto. Asuntojakauma kallistuu jälleen yksiöiden ja kaksioiden suuntaan, mutta talosta löytyy myös yksi neljän huoneen ja keittiön asunto sekä useampia kolmioita.

Lämmitystolpallisia autopaikkoja on sekä pihakannen alla että päällä, mutta niistä ei riitä kaikille.

Pistetalossa kaksi seinää ovat suoria ja loput vinoja. Se tuo vaihtelevuutta kaupunkikuvaan, mutta samalla joitakin hukkaneliöitä. Lisäksi lieveilmiönä nähdään sisustus- sekä säilytystilaongelmia etenkin suurimmissa asunnoissa, joissa kaikkiin makuuhuoneeksi ajateltuihin tiloihin ei ole ollut mahdollista sijoittaa kiintokomeroita tai vaatehuonetta ollenkaan.

Näin on myös esimerkkiasunnoksi valitussa 57-neliöisessä kolmiossa, jossa pienempi makuuhuone on täysin vailla säilytystilaa. Periaatteessa kääntämällä sänky toisin päin on pari komeroa mahdollista sijoittaa siten, että ovi liukuu niiden taakse.

KUVA: Lehto Asunnot

Tässä ratkaisumallissa huoneeseen ei kuitenkaan mahdu enää kirjoituspöytää, joka ainakin kouluikäisen lapsen huoneessa olisi varusteena tuiki tarpeellinen. Huonetta ei tietenkään ole pakko sisustaa makuukamariksi ja esimerkiksi työhuoneena se oikeastaan toimisi paljon paremmin.

Toisessa makuuhuoneessa on onneksi suurehko vaatehuone. Huoneeseen on mahdollista sijoittaa tarvittaessa myös pieni työpiste tai vaikkapa kampauspöytä.

Huoneistokohtaisten saunojen määrä uusissa asuinkerrostaloissa on 2010-luvulla jostain syystä kääntynyt selvään laskuun, liekö syy sitten ekologisuudessa vai jossain muussa. Tässäkin talossa oma sauna on vain muutamassa asunnossa – esimerkkikolmio yksi niistä – mutta kellarikerroksessa on yhteiset saunatilat.

Olohuone on pieni, mutta toimiva, keittiö taas on tilaa säästävä läpikulkutila. Keittiötä ehdottomana kodin sydämenä pitävää saattaa tämän tyyppinen ratkaisu hieman häiritä.

Olisiko kaksio näihin neliöihin ollut kuitenkin parempi vaihtoehto kuin kolmio?

MAINOS

Kommentoi

Aivan järjettömästi jää tuo vanha rakennus tuonne isojen kolossien väliin, olisi tuon voinut toisellakin tavalla tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Olen huomannut miksi Oulun perheet velkaantuvat

Paljon suomea kiertäneet voin väittää että yllättävän suuria eroja on luonteessa eri alueilla. Oululaisia on paljon hyvä... Lue lisää...
Muualta muuttanut

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image