Luovin korttelin loft-asuntoja jonotetaan Oulussa - neliöitä on vähän, mutta huo­ne­kor­keut­ta riittää

KUVA: Lehto Asunnot
Asuntopuntari 22.1.2018 7:00 | Päivitetty 22.1.2018 7:19
Hanne Helminen

Asunto Oy Åströmin Aukea (I vaihe, loft-osa). Lehto Asunnot. Suunnittelu LUO Arkkitehdit Oy. Asunto C1, 1h+kt+parvi, 24,5 neliötä. Mh. 35 113 euroa (vh. 114 000 euroa).

Kuukausi takaperin tällä palstalla oli puhe Myllytullin Sorvarin korttelista, johon on rakenteilla eräänlainen hybridi, vanhaa ja uutta yhdistävä asuntokohde. Silloin käsiteltiin ensimmäisen rakennusvaiheen uudisosa ja nyt esittelyyn pääsee uudisrakennusten keskelle jäävä Åströmin nahkatehtaan entinen pajarakennus.

Loft-asunnoiksi muutettava kaksikerroksinen tiilirakennus on valmistunut vuonna 1904 ja se on myös suojeltu asemakaavassa merkinnällä sr-20.

Merkintä tarkoittaa, että korjaus- ja muutostyöt on tehtävä rakennuksen kulttuurihistorialliset ja rakennustaiteelliset arvot säilyttäen. Lisäksi museoviranomaisella on projektissa sanansa sanottavana.

Julkisivuiltaan viime vuosisadan alun rakennus esittelee arkkitehtuuria, jollaista ei tänä päivänä kustannusten puolesta käytännössä olisi enää mahdollista tehdä. Sisätilat on kuitenkin jo aiemmin saneerattu Luovin oppilaitoksen käyttöön, joten niillä ei vastaavaa suojeluarvoa ole.

Yhteensä lofteja saneerataan kohteeseen 28 ja huonekorkeutta niissä tulee olemaan hulppeat 3,5-3,7 metriä. Huoneistot ovat pääsääntöisesti pieniä; vain muutama kaksio ja suuri määrä noin 20-30 neliön yksiöitä.

Koska pienessä tilassa asumisen salaisuus on se, että alkaa ajatella asuntoaan kuutioina neliöiden asemesta, on yksiöissä käytetty korkeaa tilaa hyväksi rakentamalla niihin parvi eteistilojen yläpuolelle.

Parvi on varsin tavallinen ratkaisu esimerkiksi vanhojen kerrostalojen pikkuyksiöissä, joissa huonekorkeus riittää, sillä parven ja tehokkaan suunnittelun avulla yksiöstä voi hyvinkin saada täydellisesti toimivan kodin jopa pariskunnalle.

Sääli vain, että suuri osa parviratkaisuista on tehty kotikutoisina ja jälkikäteisinä jokamiehentöinä, jolloin ulkonäköseikat ovat saattaneet jäädä hyvinkin toisarvoisiksi ja maininta parvesta asuntoilmoituksessa saattaa herättää epäilyksiä. Kun asuntoon suunnitellaan parvi lähtökohtaisesti, lopputulos on usein parempi.

Näissä asunnoissa parven käyttö helpottuisi kuitenkin huomattavasti, jos kulku ylös olisi järjestetty toisin kuin tikapuilla.

KUVA: Lehto Asunnot

Asunto C1 on kooltaan 24,5 neliötä. Pohja sopii sellaiselle, joka haluaa erotella yksiönsä toiminnot. Mallikalustus ei kerro, mitä parven alapuolisessa tilassa voisi tehdä, mutta ikkunoiden eteen saisi näppärästi valoisan suuren työpisteen.

Ruokapaikka on ikkunallinen, mutta pienempää työpistettä tarvitseva siirtänee pöytänsä yhden pykälän vasemmalle, jolloin oleskeluun jää koko korkea osa asunnosta.

Moitteen sijan saa jälleen säilytystilan määrä niin kylpyhuoneessa kuin huoneistonkin puolella. Ulkovaatteille ei myöskään ole paikkaa, ellei sitten ulko-oven vasemmalle puolelle sijoita hyvin pientä avonaulakkoa ja keittotila toimisi ehkä paremmin oikeanpuoleisessa päädyssä.

Kilpailu lofteista on kovaa ja lienee sanomattakin selvää, ettei niitä riitä kaikille halukkaille. Tämänhetkisen tilanteen mukaan viimeiset jonosijat taitavat olla jo aika epätoivoisia - jonottajia kun asuntoihin on enimmillään jopa yhdeksän.

MAINOS

Kommentoi

Luovi: koulutuksen järjestäjä, erityisoppilaitos, epäselvyyksiä rahoituksessa... Milloin kiinteistöbisnes mennyt opetuksen ja opiskelijan edelle... Esteetöntä rakentamistako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieman outo yhtälö: paljon lämmitettäviä kuutioita mutta vähän elämiseen jääviä neliöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

korkeita 8-kerroksisia taloja. Ei paista aurinko, ei kumota kuu näihin koteihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä on tämä valtava yksiöiden tulva joka puolelle? Miten Oulun kaupunki suunnittelee ja ketkä sanelevat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mä en oo nähny varakkaita opiskelijoita. Niitä ei vain täällä ole. huuhaapuhetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovat oikein sopivia varakkaille opiskelijoille. Eihän tuollaista asuntoa voi ajatellakaan pitkäaikaiseksi kodiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo kaunis talohan jää korkeiden kolossien ympäröimäksi, synkäksi varjoisaksi paikaksi jossa aurinko ei koskaan nouse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älytöntä touhua. En ole koskaan viihtynyt ahtaissa tiloissa.Mutta toisaalta kiva että rikkaat pakkautuvat yhteen nippuun pois normi-ihmisten keskeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loftien alkuperäinen idea oli luoda halpoja tilavia asuntoja entisiin tehdasrakennuksiin. Nykyisin se sitten tarkoittaa sikahintaista koirankoppia, ja usein vielä uusiotuotantona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On melko rapsakka neliöhinta tuollaisella koirankopilla, jossa on paljon hukkakuutioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännä miten haluttuja ovat pienuuteen nähden. Kyllä LOFT-asunnon sisustan pitäisi pystyä suunnittelemaan täysin itse, niin vaaka- kuin pystysuunnassa. Ja on matala, ei saa täyskorkeaa huonetta "yläkertaan". Taas sutaistaan jotain sinne päin sen sijaan että tehtäisiin kunnon LOFT-henkisiä asuntoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

Minusta työttömiä omia kansalaisiamme ei lainkaan tulisi verrata turvapaikanhakijoihin. Työttömille tulisi tehdä kaikki ... Lue lisää...
Ajatteleva Tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image