Lisää kaupunkia Linnanmaalle - valtaosa Kauppalinnan korttelin maamerkin asunnoista on yksiöitä

Julkisivultaan valkoiseksi kuultorapattu Asunto Oy Oulun Loiste sijoittuu Linnanmaan Prisman ja Puu-Linnanmaan väliin jäävän tontin pohjoiskulmaan.
Asuntopuntari 19.12.2016 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Oulun Loiste. Rakennusteho Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy. Asunnot J9/26/43/60/77/94/111/128, 1h+kk+parveke, 27 neliötä. Mh. 30 800–33 600 euroa (vh. 102 800–111 900 euroa).

Käsillä on jälleen yksi finaali ja maamerkki. Tämäkin torni, jos nyt tornista edes voidaan puhua, herätti aikoinaan keskustelua ja vastustusta. Muistutukset jäivät kuitenkin unholaan ja Kauppalinnan kortteli saa joulukuussa 2017 korkeimman rakennuksensa, Oulun nykymittakaavassa melko vaatimattomat kahdeksan kerrosta käsittävän Asunto Oy Oulun Loisteen.

Julkisivultaan valkoiseksi kuultorapattu maamerkki isketään Linnanmaan Prisman ja Puu-Linnanmaan väliin jäävän ison tontin pohjoiskulmaan, suoraan sisartalon kylkeen.
Uutuus herättelee ohikulkijoita vain korkeudellaan, sillä juuri muuta erikoista se ei vain yhden paikallisen arkkitehtitoimiston suunnittelufilosofiaa esittelevään kortteliin tuo. Katujulkisivun parvekeaiheina toistuvat väripilkutkin nähtiin jo naapurissa.

 

Kun arkkitehtiopiskelijat joutuvat nyt vuodenvaihteessa hyvästelemään rakkaan korttelinsa keskustassa ja Oulun ammattikorkeakoulukin teki hiljattain päätöksen pääkampuksen siirtämisestä Linnanmaalle, kaupungin korkeakoulutuksen painopiste siirtyy entistäkin vahvemmin alueelle.

Pienillä asunnoilla on siis kohta jopa enemmän kysyntää kuin aikaisemmin, jopa siinä määrin, että Linnanmaan metsälaikuista ainakin osa muutettaneen tulevaisuudessa kerrostalotonteiksi.

Pienasuntojen tarpeeseen tulee vastaamaan myös Oulun Loiste, sillä leijonanosa uuden talon 135 huoneistosta on yksiöitä ja niistäkin moni minimaalisia 21,5 neliön asuntoja. Kaukonäköiset asuntosijoittajat ovat jo uineet apajille, sillä suurin osa asunnoista on jo varattu.

 

Vilkaisu kerrospohjiin paljastaa, että keskikäytäväratkaisuun perustuva kerrostalo muistutttaa sisältä tavanomaista kovan rahan taloa enemmän opiskelija-asuntolaa tai huoneistohotellia – vain ravintola ja vastaanotto puuttuvat.

Asuntotyyppejä on vain kourallinen. Tämänkertaiseen esittelyyn valittu talon päätyyn sijoittuva 27-neliöinen parvekkeellinen huoneistotyyppi on pohjaltaan yksiövariaatioista paras.

Pienihän se on, mutta fiksusti ja väljästi kalustamalla jopa oikein näppärä – liikkumiseen varattu tila on onnistuttu minimoimaan ja lasitettu parveke kasvattaa oleskelutilan määrää lämpimään vuodenaikaan.

 

Huoneen päätyyn ajatellun makuutilan saa kivasti erotettua vaikkapa verholla tai jollakin muulla tilaa rajaavalla elementillä ikkunalliseksi pikku alkoviksi ainakin silloin kun täysimittainen parisänky ei ole tarpeen.

Yhdistetyn siivouskomeron ja pyykkikaapin sijainti jo muutenkin minikokoisessa keittosyvennyksessä kummastuttaa. Valitettavasti joitakin valintoja tai toimintojen yhdistelyitä tämän kokoluokan kämpässä on pakko tehdä. Jos haluaa esimerkiksi sohvan, ei oikein voi saada sekä ruokapöytää että erillistä työpistettä.

Tällaiset hotellihuonemaiset asunnot ovat omiaan opiskelijoille, siis väliaikaiseen, korkeintaan muutaman vuoden mittaiseen asumiseen. Pysyväisratkaisuna tämä olisi kuitenkin sellainen koppi, että saattaisi alkaa ahdistaa.

MAINOS

Kommentoi

Valittakaahan nyt sydämmenne pohjasta kun Linnanmaan kaupunginosaan rakennentaan uusi kerrostalo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä niin, "yhden paikallisen arkkitehtitoimiston" suunnittelufilosofia on yhtä kuin valkoinen laatikko. Ei tosin mitenkään epätavallista suomalaisilta arkkitehdeilta. Kyllä kai tällaisellekin paikalle olisi voinut tuottaa jotain ihan kivan näköistäkin arkkitehtuuria eikä samaa 60/70-lukujen kopiota. Toki nykyisten rakennusten käyttöikä on lyhyt joten eiköhän näidenkin tilalle vielä jotain parempaa tule, mutta kyllä varmaan näitäkin pitää se 10 vuotta katsella ennen kuin home tekee tehtävänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaiset hotellihuonemaiset asunnot ovat omiaan opiskelijoille, siis väliaikaiseen, korkeintaan muutaman vuoden mittaiseen asumiseen? jo pelkkä kandin tutkinto kestää sen 3 vuotta ja jos siihen vielä maisterin jatkaa niin menee jo 5 vuotta. Ei oikein opiskelijoille sopiva koppeja, pitemminkin keikkatyöläisille sopivia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä mitä, millä rahalla keskiverto-opiskelija asuisi isommassa asunnossa tai edes noin isossa ja uudessa yksiössä? Melkein 30 neliötä ei mitenkään ole pienimmästä päästä eikä mikään koppi. Moni suomalainen, myös opiskelija, asuu yksin, eli kaikki asuinkustannuksetkin maksetaan yksin. Silloin vaihtoehtoina on kimppakämppä, maksaa yksin yksiön vuokraa tai maksaa yksin isommmasta asunnosta. Vanhemmat ja pienemmätkin yksiöt ovat usein niin kalliita, ettei opiskelijan tuloilla tahdo millään riittää rahat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiaan, asuntomarkkinoilla pyörii nyt sijoittajien rahat ja nekin tulevat kehäkolmoselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seinalle hyllyksi nostettavia sankyja eri mallein ja poytayhdistelmakin myydaan Suomessa, puurunkoon kiinnittaessa seina tarvitsee lisavahvistuksia sisaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Hotellin verhot heilahtelivat, kun Henry Theel lauloi Puistolan parvekkeella – Iskelmätähden ja oululaisen hammaslääkärin romanssia seurattiin herkeämättä 1950-luvun Oulussa Tilaajille
18:43
Poliisille kävi karmea virhe - kuolinviesti vietiin väärän ihmisen omaisille
18:13
Täytetty wrap ja pestopasta käyvät tuhdista välipalasta – itse voi tehdä maistuvia välipalapatukoita
18:09
Yksi päästetty vapaaksi Turun saariston talousrikostutkinnassa, kaksi pidätettynä – KRP:n etsinnät sujuivat odotettua nopeammin
18:00
Paljastaako muinais-DNA-tutkimus, keitä Leväluhdan lähteeseen on haudattu? Kauhukirjailija uskoo, että arvoitus osin säilyy Tilaajille
17:58
Lähteenmäki, Lindstedt, Lappi, Niskanen ja Kari juhlivat Alastarossa
16:51
Suomi jakaa MM-lentopalloilussa 13. sijan - sijoitus varmistui jo ennen illan Suomi-Venäjä-ottelua
81
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
67
Puheenaihe: Siedetäänkö huonoa käytöstä työpaikoilla liikaa?
57
STT: Airiston Helmi on ollut Puolustusvoimissa huolen aiheena – HS:n sotilaslähteen mukaan yritys on myös ollut vuosia Supon tarkkailussa
30
Uniapnean diagnooseissa jyrkkä kasvu – hoidossa käytettävää ylipainehengityslaitetta on joutunut OYSissa jonottamaan yli puoli vuotta
21
KRP:n operaatio: Uusi kiinniotto, lisätietoa lauantaista, kuulustelut jatkuvat – KRP puhuu yhä vain "osakeyhtiöstä"
20
Naamioitunut mies ryösti Kastellin apteekin, poliisi pyytää havaintoja
19
Sirkkoja voi nyt ostaa oululaisesta REKO-lähiruokaryhmästä, kysymällä kotisirkkoja saa suoraan tilalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Minä saan 1400 euroa puhtaana eläkettä kuukaudessa. Nyt olen säästänyt 3 vuotta ja 8 kuukautta , että saan teetettyä... Lue lisää...
ikuiset valittajat

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image