Korttelin täydeltä pikkukoteja nousee Oulun Met­so­kan­kaal­la

KUVA: Nastarakennus Oy
Asuntopuntari 12.2.2018 7:00
Essi Oikarinen

As Oy Metsokankaan Sampo ja Louhi, Metsänhoitajantie 2. Nastarakennus Oy. Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy. 1h+kk+s, 32,5 neliötä. Vh. alk. 87 000 euroa (1–4. krs.).

Metsokankaan koulun kellon kutsua kuuntelee pian myös reilu sata lapsetonta kotia.

Koulukeskuksen viereen rakentuu parhaillaan kahden kerrostalon pihapiiri. Ensimmäinen talo, Sampo, valmistuu ensi kesänä, sen peilikuvaa, Louhea, nakutetaan vielä seuraavaan kevääseen.

Kovin suuria perheitä kerrostaloihin ei koulun läheisyydestä huolimatta huolita. Neljäkerroksisten parvekerintamien takaa löytyy ainoastaan yksiöitä ja kaksioita.

Lapsiperheiden Metsokankaalla pienet kodit rikastavat asukasjakaumaa. Opiskelijamassoille Metsokangas on hieman syrjässä, mutta luonnon ja moottoritien läheisyys houkutellee mummeja, kummeja, erovanhempia ja muita aikuisia yksinasuvia – joko omaan kotiin tai vuokralle.

Kolme asuntotyyppiä täyttää koko talon. Ne sijoittuvat hotellihuonemaisesti pitkien keskikäytävien varrelle.

Hieman alle 30-neliöinen yksiö on asunnoista pienin ja riisutuin. Enemmän tilaa tarvitseville löytyy muutama tiivis kaksio.

Väliin jää kompromissimalli. Suomalaisen keskivertoyksiön koko on Tilastokeskuksen mukaan 34 neliömetriä. Metsokankaalaisessa yksiössä on tilaa puolitoista neliötä vähemmän, mutta se on silti varustettu niin saunalla kuin vaatehuoneellakin.

KUVA: Nastarakennus Oy

Vaatehuoneen ansiosta kaappeja ei tarvita muualla kuin eteisessä. Nekin uppoavat mukavan huomaamattomasti ympäröivän seinän tasoon.

Sängylle on hahmoteltu seinänpätkän avulla pieni syvennys vaatehuoneen kylkeen. Kolon joustava käyttö on senteistä kiinni.

Normaalipituinen sänky ei aivan mahdu syvennykseen poikittain, vaan sängyn jalkopääty työntyy pitkälle huoneen puolelle ja syö tilaa olohuoneelta. Sohva, televisio ja kirjahylly saavat tyytyä pesuhuoneen kokoiseen tilaan.

Keittokomero on raikas ratkaisu tupakeittiöiden vuosikymmenellä. Nurkassa keittiö ei hallitse koko kotia.

Lasiovi tuo keittiöön luonnonvaloa ja avaruutta. Jääkaappi piilottaa taktisesti näkymän likalautasiin muualta kodista.

Lisävarustelusta huolimatta ja osin juuri niiden takia yksiö tuntuu hieman ahtaalta. Pienet asunnot eivät usein pääse edukseen standardiratkaisuilla, vaan luovuus mahdollistaisi enemmän.

Vaatehuoneen paikalle sopisi mainiosti esimerkiksi normaalia korkeampi sänky, jonka alle saisi säilöön lähes vaatehuoneen verran tavaraa ja lattiapintaa riittäisi reilummin olohuoneelle.

Saunasta luopumalla vaatehuone voisi hypätä sen paikalle ja kotiin mahtuisi vaikkapa kookkaampi ruokapöytä.

Kesällä pelastaa kodin levyinen parveke, joka lähes tuplaa oleskelutilan. Neljäsosa pihapiirin asunnoista katselee kuitenkin pohjoiseen. Ilman auringonpaistetta parveke on vaarassa jäädä varastoksi. Parveke hämärtää turhaan muutenkin vähemmän luonnonvaloa saavia pohjoisia asuntoja.

Keinut ja hiekkalaatikot eivät tunnu tarpeellisilta korttelissa, johon lapsia muuttaa asumaan vain satunnaisesti.

Maantasokerroksen asunnoilla on pihana ainoastaan parveke. Pientä ekstraa ja elämää olisi syntynyt laajentamalla pihoja hieman nurmikonkin puolelle.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23:01
OLS päätti viikonloppunsa salibandyliigassa vakuuttavaan kotivoittoon, katso kuvia
22:09
Nyt vaihtuu Telian hallituksen puheenjohtaja – potkut saa Euraasia-sotkuja selvitellyt Marie Ehrling
21:47
Viikko alkaa Oulun seudulla viileänä, mutta sitten alkaa lämmetä ja tuulla – loppuviikosta tulee vettä ja sitten lunta
21:44
OLS:n ryhtiliike palkittiin vakuuttavalla kotivoitolla – Haudanlampi ja alasarjalöytö Karvonen viihdyttivät Kastellin monitoimitalon yleisöä maaleillaan
20:33
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
20:07
Syömäsä: Zivagon Pincho-perjantai tarjoilee naposteltavaksi tapaksia työviikon päätteeksi
20:02
Heidi Määtällä on kotonaan Pateniemessä on 15 kissaa, joista neljä on hänen omiaan ja loput PoPoPetin pelastamia eläimiä
198
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
44
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
41
Poliisi perustelee toimia Turkki-mielenosoituksessa sillä, että aiemmin rikottiin lähetystön ikkunat – Sisäministeri Ohisalo pyytää poliisilta selvitystä
37
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
34
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

oletko aivan kärryltä tipahtanut minulta ainakin lähti rekka kuorma myllylle ohra rieska värkiksi.sulla ei ole hajuakaan... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image