Kompakti erillistalo Oulun Hiuk­ka­vaa­ras­sa – kortteli muodostaa läm­min­hen­ki­sen kokonaisuuden

KUVA: Rakennusliike A. Vänttilä Oy
Asuntopuntari 4.11.2019 7:00
Matti Lakkala

As Oy Oulun Tahtimarssi, Tahtimarssi 2–4. Rakennusliike A. Vänttilä Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Arkadi Ky. Asunto B3, 4h+k+s, 95,5 neliötä. Vh. 249 000 euroa.

Hiukkavaaran kangasmetsiin on viime vuosina ilmestynyt katuja myötäileviä pientalojen kortteleita kuin sieniä sateella. Rakennuspölyn laskeutuessa Kivikko-, Vaski- ja Soittajankankailla, asuinrakentaminen alkaa pikkuhiljaa hivuttautua kohti Hiukkavaaran keskusta. 

Pääaukion laidoilla on tällä hetkellä arkkitehtikilpailun tuloksena syntynyt suuri koulurakennus Hiukkavaaratalo, pääjulkisivultaan samanhenkinen liikerakennus pitserioineen ja supermarketteineen sekä ensimmäinen liikerakennusta reunustavista kahdeksankerroksista pistetaloista.

Näiden keskeisten ensimmäisten rakennusten myötä ensilumen peittämien, tosin vielä keskeneräisten katujen varsilla voi jo aistia aavistuksen talvikaupungista, joka on ollut aluetta suunniteltaessa tärkeä lähtökohta.

Aivan monitoimitalon eteläpuolelle, Hiukkavaarankadun varteen sijoittuu suuri erillispientalojen yhtiö, joka sisältää kolmioita, neliöitä ja viiden huoneen asuntoja yhteensä 20. Kulku pihalle on Hiukkavaaratalon puoleiselta kadulta. Korttelin keskelle on jätetty pieni, mutta asukkaiden yhteisöllisyyttä tukeva yhteinen oleskelu- ja leikkialue, mikä on hieno poikkeus useimpiin muihin erillistalojen yhtiöihin.

KUVA: Rakennusliike A. Vänttilä Oy

Arkkitehtuurissa on tulkittu talvikaupunkiteemaa onnistuneella tavalla. Harjakattoisten yksi- ja kaksikerroksisten noppamaisten talojen kortteli muodostaa varsin lämminhenkisen kokonaisuuden.

Rakennusten seinissä vaihtelevat niin vaaka- kuin pystylaudoituksetkin, joissa punamullan, okran ja puun sävyt vallan hehkuvat hyistä, mutta kuulasta talvipäivän tunnelmaa huokuvissa havainnekuvissa.

Yleisin asuntotyyppi yhtiössä on kaksikerroksinen neliö, joita sijaitsee korttelin kolmella sivulla yhteensä yksitoista kappaletta. Osa näistä on toistensa peilikuvia ja autokatospaikoissa on eroavaisuuksia, mutta pohja on sama.

Asuntojen käytettävyyttä ja kaupunkimaisuutta lisää pieni yksityiskohta: korttelia ja asuntokohtaisia pihoja rajaaviin aitoihin on suunniteltu jokaiselle oma pieni portti, josta pääsee kulkemaan suoraan kadulle.

Korttelin luoteiskulmassa sijaitsevassa neliössä on kahden auton katos, joka laajenee myös talon etupuolelle sisäänkäyntikatokseksi. Eteisestä avautuu suora näkymä olohuoneen läpi ulos. Eteisen viereiseen nurkkaan on sijoitettu saunatilat.

Asunnon terassi toteutetaan rakennuksen kulmaan sisennyksenä. Tämän ratkaisun avulla olohuone hahmottuu mukavasti omaksi kaksikerroksiseksi tilakseen keittiöstä ja ruokailutilasta, vaikka nämä kaikki ovatkin periaatteessa samaa tupatilaa, jossa sijaitsee myös portaikko yläkertaan.

Kaikki makuuhuoneet sijaitsevat yläkerrassa. Yläaula on valoisa ja avara olohuoneen korkean tilan ansiosta, mutta ovien takia vaikeasti kalustettavissa.

Makuuhuoneet ovat pieniä, mutta toimivia. Säilytystilan riittävyys kuitenkin arveluttaa. Päämakuuhuoneen vaatesäilytys on ratkaistu kekseliäästi kodinhoito- ja vaatehuoneen yhdistelmällä, jonne on käynti niin makuuhuoneesta kuin aulastakin.

Pienistä hukkaneliöistä huolimatta kyseessä on varsin kompakti ja toimiva perheasunto miellyttävässä pihapiirissä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image