Kolmio nousee korkeuksiin Oulun Kiu­lu­kan­kaal­la – tilat ovat tulvillaan luonnonvaloa

Asuntopuntari 15.7.2019 7:00
Matti Lakkala

Asunto Oy Oulun Saunahovi, Savusaunantie 6. Rakennusliike Lapti Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta Oy. Asunnot B10-12, 3h+kt+s, 74,5 neliötä. Vh. 196 400 euroa.

Haapalehdon ja Rannanperän asuinalueiden väliin on rakentunut kuluvalla vuosikymmenellä uusi pientalovaltainen asuinalue, Kiulukangas. Kiulukangas rakentuu kehämäisesti alueen keskellä sijaitsevan kiertoliittymän ympärille. Keskus sisältää myös pienen torimaisen aukion sekä päiväkodin. Yhteen keskialueen kortteleista on mahdollista rakentaa asumisen lisäksi myös liike- ja toimistotiloja.

Palveluiden osalta alue tukeutuu kuitenkin Myllyojan ja Hiukkavaaran keskuksiin, jotka sijaitsevat parin kilometrin säteellä.

Kiulukankaalle saavutaan Raitotieltä. Heti sisääntulon yhteydessä sijaitsevat tontit on varattu alueen suurimittakaavaisimmille rakennuksille, kaksikerroksisille rivi- ja kerrostaloille.

Kesällä 2020 valmistuvaksi arvioidun Oulun Saunahovin tontti sijaitsee Savusaunantiellä kahden muun rivitalotontin välissä. Pysäköintialueet on sijoitettu toimivasti yhtiöiden väleihin, jolloin varsinaista, oleskeluun ja leikkiin hyödynnettävää pihatilaa jää asuinrakennusten yhteyteen mukavasti.

Saunahovin kahdessa rivitalossa on seitsemän asuntoa molemmissa. Monipuolinen asuntojakauma mahdollistaa heterogeenisen asukaspohjan syntymisen. Pienimmät asunnot ovat reilun 50 neliön kokoisia kaksioita, suurimmat lähes sadalla neliöllään taas kolmen makuuhuoneen perheasuntoja. Näiden lisäksi kolmioita on kahta eri kokoa. 

Talojen rakennusmassat ovat kaksiosaiset. Pulpettikattoisen, vaalealla laudoituksella verhoillun kaksikerroksisen päämassan kyljessä on yksikerroksinen osa, joka sisältää asuntokohtaiset varastot, sisäänkäyntikatokset sekä asuntojen aputilat. Oleskelutilat sijaitsevat lounaaseen avautuvassa kaksikerroksisessa osassa.

Toisin kuin rakennuksen ulkohahmosta voisi päätellä, kaksikerroksisia asuntoja on yhtiössä vain neljä, jotka sijaitsevat rakennusten päädyissä. Väliin jäävät asunnot, joihin nyt arvioitava kolmiokin kuuluu, ovat yksikerroksisia, mutta tilallisesti varsin mielenkiintoisia. Rakennuksen korkeuden ansiosta näiden asuntojen oleskelutilat ja päämakuuhuone on voitu toteuttaa tavallista korkeampina tiloina.

Kolmion pohja on melko tavallinen, mutta kuitenkin toimiva. Eteinen rajautuu omaksi tilakseen, ja sieltä on kulku erilliseen toilettiin ja asunnon pienempään makuuhuoneeseen. Tämä makuuhuone on hieman mutkikkaan muotoinen, mutta pohjassa esitetty esimerkkikalustus osoittaa sen toimivuuden.

Keittiö- ja oleskelutilat ovat mukavan väljiä. Toisaalta keittiöön saattaisi mahtua jopa pieni aamupalasaareke kylpyhuoneen puoleiselle sivulle. Myös olohuoneen kylpyhuoneen puoleisessa nurkassa on jonkin verran hukkatilaa, joka lienee kuitenkin irtokalustuksella hyödynnettävissä.

Erityisen kolmiosta tekee aiemmin mainittu kaksiosainen rakennusmassa. Se mahdollistaa avaruuden tunnun maksimoinnin näissä asunnoissa, sillä korkean tilan yläosassa on ikkuna myös takaseinällä. Näin ollen tilat ovat tulvillaan luonnonvaloa.

Korkeasta tilasta saisi irti vielä enemmän ratkaisulla, joka lisäisi asunnon tilallista mielenkiintoa entisestään. Makuuhuoneen päälle olisi nimittäin voinut lisätä matalan parven, joka toimisi esimerkiksi nuorison pelisoppena tai vieraiden majoituspaikkana. Näin asunnon käytettävyys olisi myös monipuolisempi.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image