Kolmio kauniissa kuoressa löytyy Tuiran uimarannan tuntumasta

KUVA: Hartela
Asuntopuntari 21.5.2018 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Oulun Lohiportti, Hartela Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy. Asunto B47, 3h+k+s, 69m2. Mh. 79 500, vh. 264 300 euroa.

Lohipadon koulun paikalle Koskitien varrelle rakennettujen, ulkoarkkitehtuuriltaan oululaisittain varsin korkeatasoisten taloyhtiöiden (Koskenrannan Panoraama, Horisontti sekä Saluutti) valmistumisesta on kulunut jo useampi vuosi. Harva kuitenkaan muistaa, että alueen vuonna 2013 voimaan astunut kaava käsitti myös äärimmäisen eli Laanilantiehen rajautuvan tontin, joka tuolloin jäi uudistamatta.

Nyt on viimein aika palata asiaan, sillä tontilla sijainnut Lehtorannan palvelukeskus on siirtänyt toimintansa toisaalle.

As Oy Oulun Lohiportti täydentää Pohjolan valkean kaupungin mainetta vaalivaa korttelikokonaisuutta, joka jää odottamaan vielä yhtä tulokasta, kahdeksankerroksista As Oy Oulun Lohitornia.

KUVA: arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy

Uusi taloyhtiö käsittää kaksi kulmittain toisissaan kiinni olevaa rakennusta, joista toiseen tulee naapuriensa esimerkkiä noudattaen kolme, toiseen kuusi asuinkerrosta. Huoneistoja taloihin valmistuu 59, joista parhaimmissa näköalat ovat tietenkin esteettömät Oulujoen suuntaan.

Tuiran uimarannan tuntumaan sijoittuva rakennuspaikka on maalauksellisten maisemien lisäksi melko rauhallinen ja siten varmasti yksi kaupungin parhaista, vaikka viime vuosina paikallisilla asuntomarkkinoilla onkin ollut tarjolla poikkeuksellisen paljon toinen toistaan upeampia näkymiä.

Nallekarkit eivät kuitenkaan mene edes likimain tasan. Suurem­pien asuntojen hulppeat maisemaparvekkeet avautuvat toki etelään joelle, mutta yksiöt jäävät kokonaan vaille parveketta ikkunoiden osoittaessa lisäksi pääosin pohjoiseen. Ranskalainen parveke olisi varmasti tuonut niihinkin edes pientä lisäarvoa.

Neljännen kerroksen esimerkkiasunnossa ei tarvitse pohjoiseen tuijotella, mutta pitkä käytävä haukkaa asunnon pinta-alasta aimo palasen. Käytävän päädyssä pilkottaa luonnonvalo, joka tulvii suuresta ikkunasta keittiöön ja olohuoneeseen. Parveke löytyy lasisen liukuoven takaa.

Huoneiston neliöissä on totuttuun nähden kaivattua väljyyttä, joka on johtanut muun muassa normaalia huomattavasti tilavampiin makuuhuoneisiin. Niissä päästään nauttimaan aamuauringon ensi säteistä eikä kalustaminen ole ongelma.

Trendikkäät Konmari-opit saa unohtaa, sillä asunnon säilytystilan määrä on poikkeuksellisen ruhtinaallinen eikä lopu himohamstraajaltakaan heti kesken. Jo pelkästään kaappitilaa on enemmän kuin keskivertoasunnossa, mutta lisäksi sitä täydentää vielä eteisen yhteyteen sijoitettu vaatehuone, joka toimisi niin halutessa myös arkieteisen tapaan.

Vain kylpyhuoneesta uupuu kaappitila – se lienee hinta lisä-wc:stä, sillä vaihtoehtoisesti tilan olisi voinut käyttää vaikka kodinhoidollisiin tarpeisiin.

Rakennuksen valkoista rappausta ja lasia yhdistävät julkisivut ovat modernissa minimalistisuudessaan herkän kauniit. Laadukas ulkokuori ei kuitenkaan korreloi sisällön kanssa ja talon asuntopohjista paistaa lievä hätäisyys – kokeneen suunnittelijan pitäisi pystyä parempaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

104
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
60
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
49
Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja - pääministeriltä kovasanainen tuomio
41
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
32
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
32
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
28
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

kallis maahaanmuutto?

On hyvä muistaa se, että Suomi käyttää yli 11 miljardia euroa vuodessa ulkomaalaisiin, jotka elävät sosiaalietuuksilla. ... Lue lisää...
jokavuotiset menot

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image