Kat­to­huo­neis­ton pohjaratkaisu tuo väljyyttä Top­pi­lan­sal­men rannalla – Ter­va­por­va­rin­ran­nan talot rakentuvat yhdelle Oulun upeimmista paikoista

Asuntopuntari 26.8.2019 7:00
Matti Lakkala

As Oy Tervaporvarinranta III, Pitkänmöljäntie 28. JanPro Oy. Arkkitehtitoimisto A-Studio Oy. Asunto C31, 3h+k+s, 107 neliötä (5 krs.). Vh. 515 000 euroa.

Samalla kun Oulun tulevan asuntomessualueen yleissuunnitelmasta Hartaanselälle käydään arkkitehtikilpailua, edellisten asuntomessujen parkkipaikkana toiminutta aluetta Toppilansalmen varressa rakennetaan.

Toppilansalmen rannoille on valmistunut hiljattain kaupungin rakentamana korkealuokkaisia jalankulkijoille tarkoitettuja laiturirakenteita, ja rakennukset seuraavat perässä.

Möljän sillan kupeessa on aloitettu tänä kesänä työmaa, ja hieman alavirtaan päin on rakenteilla kolmen kerrostalon kokonaisuus, yhtiöt Tervaporvarinranta I, II ja III.

Asemakaavan toteutuessa salmen varteen nousee vielä tulevaisuudessa Pitkänmöljäntietä mukaileva kaareva kerrostalo, jonka päätepisteenä sillan kupeessa on hieman korkeampi asuintorni, joskaan ei niin suuri kuin Toppilan puolella.

Tervaporvarinrannan keskenään lähes identtiset kolme valkoista taloa rakentuvat yhdelle Oulun upeimmista paikoista, suoraan veden äärelle. Kahdessa ensimmäisessä asutaan jo, kolmas on muuttovalmis jouluksi.

Ulkoasultaan rakennukset ovat hallittuja, mutta jäävät aavistuksen vaisuiksi, kun huomioidaan paikan erityisyys. Tähän mennessä toteutetut rakennukset salmen molemmin puolin ovat kuitenkin olleet tavalla tai toisella hieman tavanomaisuudesta poikkeavia.

Toisaalta voi olla niinkin, että rannan rakentuessa valmiiksi nämä talot erottuvat valkoisuudellaan edukseen moninaisessa ympäristössä.

Nyt rakenteilla oleva kolmas talo sisältää 31 asuntoa, joista noin puolet on pienehköjä yksiöitä. Kaksiot, kolmiot ja neliöt taas ovat nykymittapuulla jopa ruhtinaallisen kokoisia, etenkin nyt arvioitava kattohuoneisto.

Rakennukset on kaavassa määrätty nelikerroksisiksi, mutta talojen päädyissä salmen rannassa on viidennessä kerroksessa yhdet huoneistot, jotka ovat kattoterasseineen melkoisia lukaaleja.

Puitteet ovat todellakin kunnossa, mutta mainioista lähtökohdista ei ole onnistuttu asuntosuunnittelulla saamaan aivan kaikkea potentiaalia irti.

Voi olla että jotkut asukkaat arvostavat yli sataneliöisen kolmion väljyyttä, mutta kun esimerkiksi eteiskäytävä vie tilaa pienen yksiön verran, näyttäytyy tilankäyttö tuhlailevana.

Näihin neliöihin voisi kohtuudella mahtua kolmas makuuhuone, ja mielellään kylpytiloista erillinen kodinhoitotila.

Kylpytilojen ollessa vapaana arjen pyörittämisestä myös ikkunallinen löylyhuone pääsisi oikeuksiinsa.

On asunnossa toki paljon sellaistakin, mikä antaa vastinetta reilun puolen miljoonan hinnalle. Avarista oleskelutiloista avautuu lähelle lattiaa ulottuvien suurten ikkunoiden kautta merellinen Oulu parhaimmillaan.

Lasitettu kattoterassikin on niin suuri, että sinne varmasti mahtuisi vaikka pingispöytä ensi hätään, jos ei muuta keksi. Myös keittiö saarekkeineen on asunnon henkeen ja kokoon nähden sopiva.

Kuitenkin sellaisesta ylellisyyden tunnusta, mihin tässä paikassa tällä hinnalla olisi mahdollisuudet, jää jotain puuttumaan – loput asunnon tiloista ovat liian arkisia.

Tällaisessa asunnossa luulisi suunnittelussakin olevan tavallista enemmän pelimerkkejä käytössä. Ehkä juuri tästä syystä pohjaratkaisu jättää liikaa sijaa jossittelulle.

MAINOS

Kommentoi

Siinä on käytäviä kolmasosa, eteinen plus makuuhuoneisiin johtavat käytävät + 60cm pätkä olohuoneeseen. Väljyyttä on ainoastaan olohuoneessa, makuuhuoneet liian pieniä, mukava ohitella käytävillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neljäs osa kämpästä käytäviä? On kyllä väljyyttä. Nykyarkkitehdit ei oikein osaa piirtää tehokkaasti käytettäviä neliöitä huoneistoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

107 m² ja kolme huonetta? Ja hintaa on 170 000€ huonetta kohden. Käytävässä on olohuoneen verran neliöitä. Voisiko tuota käytävää käyttää mihinkään järkevään - ampumarata?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja menee about 5 vuotta kun asunnon hinta kohillaan eli puolet tuosta jos sitäkään...
Ennen pitää kuitenkin korjata kaikki home yms vauriot mitä tulee :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites se laulu menikään, se jossa lauletaan että: And the cold wind blows... Ennenkuin ostaa tai vuokraa tuolta asunnon niin kannattaisko kyseinen laulu merkitä soittolistaan Spottihyissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
17:26
Etiopian ME-nainen Genzebe Dibaba jää pois MM-Dohasta
17:18
Omakotitalo palaa Sodankylän Vuotsossa, palon sammutustyöt käynnissä
17:00
Aika on py­säh­ty­nyt, mutta voi myös ajaa kaiken ohi – Andreas Ala­ries­ton mökki uinuu ja ra­pis­tuu So­dan­ky­län Vuot­sos­sa Tilaajille
16:59
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
81
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
55
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
44
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
42
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
41
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
33
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image