Kak­si­ker­rok­si­set kat­to­huo­neis­tot ovat kerrostalon erikoisuus keskeisellä paikalla Oulussa

Asuntopuntari 29.7.2019 7:00
Matti Lakkala

Asunto Oy Oulun Timantti, Heikinkatu 6. Siklatilat Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Arkadi Ky. Asunto B43, 4h+kt+s, 115 neliötä. Vh. 575 000 euroa.

Oulun ruutukaavakeskustan koillisreunalle, Isokadun ja Heikinkadun risteyksessä sijainneen pienehkön, 1960-luvulla rakennetun asuinrakennuksen tilalle kohoaa seitsenkerroksinen talo, joka sisältää 83 asuntoa.

Paikka on asuinrakennukselle varsin herkullinen. Erityiseen ympäristöön uutta rakennettaessa myös uudisrakennuksen soisi olevan paikkansa arvoinen niin ulkoasun kuin sisällönkin puolesta.

Ulkoasu onkin sopivan urbaani. Katutason liike- ja muut tilat muodostavat rakennukselle jalustan, jonka päällä on neljä täyttä asuinkerrosta, valkeaksi rapattuina. Valkean osan päällä on vielä kaksi kerrosta, jotka on sisennetty muusta rakennuksesta.

Näiden tummanharmaiden ullakkokerrosten ansiosta rakennuksen korkeus ei korostu häiritsevästi ympäristössään.

Suurien ikkunoiden sommittelu on nykypäivän trendien mukaisesti rauhallista ja järjestelmällistä. Julkisivuihin oman mausteensa tuovat muutamat laatikkomaiset ulkonevat parvekkeet.

Ullakko-osa verhotaan maalatulla puupaneelilla. Kaupunkikuvallisesti arvokkaampi materiaali, kuten kupari tai sinkki voisi olla paikalle perustellumpi ratkaisu. Ei puuverhous tosin aivan vieras materiaali keskustassakaan seitsemännen kerroksen korkeudella ole, onhan naapurissa olevan kirkon tornikin maalattua puuta.

Mitä sisältöön tulee, rakentamisen ehdoksi on asetettu monipuolinen valikoima asuntotyyppejä. Vaikka yksiöitä on tässäkin talossa reilusti, myös muita asuntokokoja on tarjolla – kaikkiaan hulppeat 25 erilaista.

Kiinnostavimpia näistä ovat kerrostaloissa harvinaiset kaksikerroksiset asunnot, jotka sijoittuvat kahteen ylimpään kerrokseen. Näitäkin asuntoja on useita erilaisia, reilun 40 neliön kaksiosta 115-neliöiseen kolmen makuuhuoneen asuntoon. Jälkimmäistä näistä puidaan seuraavaksi.

Asunnon ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevat oleskelutilat, yksi makuuhuone sekä pienempi kylpyhuone-wc.

Keittiö on reilun kokoinen ja se sijaitsee saarekkeineen avarassa, myös olohuoneen ja ruokailun sisältävässä tilassa. Olohuoneen nurkassa on aukko yläkertaan. Tämä korkea tila korostaa asunnon erityisintä piirrettä, kaksikerroksisuutta.

Asunto sijaitsee rakennuksen päädyssä, joten keittiön yhteyteen olisi teoriassa mahdollista puhkaista ikkuna. Rakennuksen rakentaminen tontin rajaan kiinni voi kuitenkin asettaa omia rajoitteitaan ikkunoille, vaikka heti rajan toisella puolella ei toista rakennusta vielä olekaan.

Portaikko on sijoitettu luontevasti eteisen yhteyteen. Portaikkoon ja samalla yläkerran hieman vaikeasti kalustettavaan, käytävämäiseen aulaan saadaan luonnonvaloa portaikon yläosan suuresta ikkunasta.

Yläkerrassa sijaitsevat kaksi suurta makuuhuonetta, erillinen vessa sekä kylpyhuone- ja saunatilat. Kerrostalon muuten umpinaiseen päätyyn on näitä tiloja varten puhkaistu ilahduttavasti ikkunat.

Asunnon sisätilojen jatkeena on monipuolisesti parveketilaa. Ensimmäisessä kerroksessa on kattoterassi, toisessa kerroksessa taas hieman pienempi lasitettu parveke.

Parvekkeet suuntautuvat koilliseen, mikä ei ole aurinkoisuuden kannalta otollista, mutta ehkäpä Myllytullin kattojen yli avautuvat näkymät kohti Hupisaaria kompensoivat paisteen puutetta.

MAINOS

Kommentoi

Ruokapöydän paikka on hieman omituinen. Kiva, että asuntotarjontaan saadaan monipuolisuutta, vaikka ko. asunto toki kallis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan ihana asunto, meidän kaikkien tulisi asua kattohuoneistoissa! Ikkunat ovat aivan oikeaan suuntaan, auringosta ei ole kesällä asunnoissa kuin harmia, ennen kuin keksitään jäähdytyslaitteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon hukkatilaa, olemattoman kokoinen sauna. Rakentaja olisi voinut harjoittaa suunnittelunohjausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta missä ovat kuvat.. ei riitä mielikuvitus korvien väliin asuntoa kuvauksen perusteella piirtämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko rakentajalla kokemusta kerrostalojen rakentamisesta? Sikla on tehnyt omakotitaloja puuelementeistä enimmäkseen. Onko takuukorjauksiin 10 vuoden päästä enää tekijöitä. Esim. Lehto Oy laajeni nopeasti ja nyt vaarana on jopa konkurssi Kauppalehden mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

239 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Husu persuihin

Se on joukkoomme liian älykäs, ei oteta. Me erottuisimme muut tolloina. Lue lisää...
PERSU

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image