Kak­si­ker­rok­si­nen autokatos tasaa tontin erot Knuu­ti­lan­kan­kaan rinteeseen rakentuvassa taloyhtiössä

KUVA: Jopera Oy
Asuntopuntari 6.11.2017 7:00
Essi Oikarinen

Taloyhtiö rakentuu rinteeseen Knuutilankankaalla. Punavalkoiset rakennukset uppoavat hyvin ympäristöönsä.

Asuntopuntari As Oy Knuutilanrinne, Syväkiventie 3. Jopera Oy. Arkkitehtitoimisto Arkkijussi Oy. 3-4h+k+s, 89, 5 neliötä. Vh. 241 600 euroa.

Knuutilankankaan Syväkiventien päässä kohoaa pian punaisia harjakattoja mäntymetsän sijaan. 17 asunnon taloyhtiö rakentuu rinteeseen. Kalteva rakennuspaikka tuo aina erityisiä haasteita, tarvitaanhan rakennuksissa lähtökohtaisesti vaakalinjoja. Knuutilankankaalla ratkaisu löytyy kaksikerroksisesta autokatoksesta.

Rivi-, luhti- ja paritalot asettuvat riveihin tontin vastakkaisille reunoille. Toinen rivi on rinteen huipulla ja toinen alla. Väliin jää noin kolmen metrin, eli yhden asuinkerroksen verran korkeuseroa.

Autokatos uppoaa nokkelasti rinteeseen. Ylärinteen asukkaat ajavat autot katokseen samaan tasoon asuntojensa kanssa. Niiden alla autopaikkoja on vielä toinen kerros, johon alarivissä asuvat ajavat autonsa omalta puoleltaan.

Autopaikkojen sijoittaminen päällekkäin säästää tilaa. Näppärä oivallus häivyttää hienovaraisesti autojen määrää. Autokatoksen käyttäminen kahdelta puolelta vaatii kuitenkin peruuttamisen ja kääntämisen kestävät ajoväylät katoksen molemmin puolin, joten asfaltti peittää tontista silti leijonanosan.

Kaksikerroksinen autokatos ikään kuin tasaa tontin korkeuserot. Mäestä muistuttaa oikeastaan vain kapea portaikko keskellä tonttia. Syysliukkailla tasainen ja esteetön kävelymatka autolta kotiovelle turvaa arkea. Toisaalta polveilevampi ratkaisu olisi ympäristönä kiinnostavampi.

Viereiset rakennukset ovat ehtineet jo vanheta yli parikymppisiksi. Syväkiventien pohjoispuolen tontit ovat säilyneet tyhjillään 1980-luvun lopun asemakaavoituksesta lähtien maanomistajan takataskussa. Uudet punavalkoiset rakennukset uppoavat ympäristöön lähes naapureidensa kopioina.

2010-luku näkyy ulospäin raikkaanvalkoisina parvekkeina ja lattiasta kattoon ulottuvina olohuoneiden ikkunoina.

KUVA: Jopera Oy

Ylärinteen rivitalon keskivaiheilta, kookkaiden ikkunoiden takaa löytyy kahden makuuhuoneen asunto. Keittiö valtaa oleskelutilasta lähes kaksi seinää. Kokkaustilaa riittää useammalle vielä kahvinkeittimen, tiskivuoren ja muiden pöytätasovarkaiden vieressäkin.

Kirjastonurkkaus olohuoneen nurkassa muuntuu seinäpätkän lisäämällä luontevasti makuuhuoneeksi. Kirjasto toimii kuitenkin kätevämmin keittiön kutistaman olohuoneen jatkeena. Varsinaiseen olohuoneeseen kun ei oikein sovi sohvan lisäksi kirjahyllyä tai tv:tä, jos korkeaa, lähes lasiseinämäisen leveää ikkunaa ei halua peittää kalusteilla.

Keittiön lisäksi myös säilytystiloissa on mukavaa käytännöllisyyttä. Ulkovarasto löytyy sekä etu- että takapihalta. Eteiseen on nipistetty päämakuuhuoneesta parikymmentä senttiä tilaa, jotta kaappeja on saatu kahdelle puolelle. Kapea kaapisto nielee kengät, lapaset ja villasukat. Erityismaininnan ansaitsee myös päämakuuhuoneen leveä vaatehuone, jossa tangolle mahtuu mekko jos toinenkin.

MAINOS

Kommentoi

Tässä, kuten monissa muissakin kohteissa ihmetyttää se, että parveke on pihaan päin siten, että ohi kulkevat naapurit ja pihaan ajelijat on heti parvekken edessä tai alla. Eikös parveke voisi olla pihan rauhallisennalle puolelle päin? Miten on asuntojen äänieristys toteutettu ulkoa tulevien äänien osalta kun autot ajaa asuntojen vierestä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisaalta jäi ihmetyttämään, ettei toisessa makuuhuoneessa ole mitään säilytystilaa vaatteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image