Kaksi kivaa kolmiota on tarjolla eril­lis­ta­lois­sa Oulun Soit­ta­jan­kan­kaal­la – Mitä lisäneliöillä ja 19 000 lisäeurolla on saavutettu?

KUVA: Forentia Oy
Asuntopuntari 20.1.2020 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Oulun Tahtipiha. Forentia Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Arkadi Ky. Talo I, 3h+k+s, 66 neliötä ja talot A & C, 3h+k+s, 74,5 neliötä. Vh. 169 800 euroa ja 188 800 euroa.

Hiukkavaaran keskuksen eteläosan ensimmäisen rakennusvaiheen eli lähimmäksi kaupungin keskustaa sijoittuvan Soittajankankaan ensitahtien puhaltamisesta on kulunut nyt viitisen vuotta.

Alueen rakentaminen on ollut rivakkaa. Tässä jutussa esiteltävän kohteen lähinaapurustossa on käynnissä enää yksi elokuussa valmistuva työmaa ja sitten kulmakunta onkin jo valmis.

Muutaman tontin päässä omakotityömailta vasaraniskuja kuullaan toki vielä jatkossakin, mutta ammattirakentajien huomio siirtyy kauemmas.

As Oy Oulun Tahtipiha valmistuu alkukevään aikana aluetta kiertävän Lipunkantajantien pohjoiskulmaukseen. Se koostuu kymmenestä yksitasoisesta erillistalosta, kooltaan 66–104,5 neliötä.

Valkoiset, vaakalaudoitetut puutalot ovat arkkitehtuuriltaan minimalistisen vähäeleisiä ja solahtavat sellaisina helposti ja huomaamattomasti alueen aiemman rakennuskannan joukkoon.

Jokaiseen taloon kuuluu oma pieni ulkovarasto sekä autokatospaikka. Toinenkin auto mahtuu, mutta vain toisen perään taivasalle. Yhteistä vihreää piha-aluetta olisi omien pihojen lisäksi ilahduttavan paljon, mutta ikävä kyllä yhteispihalle ei ole kaikista taloista suoraa kulkuyhteyttä.

Jätekatoksellekin tulee kauimmaisesta talosta melko pitkä matka. Piha-alue voisi olla väljempi, jos talot eivät olisi yksitasoisia.

Mikä pihassa hävitään, voitetaan kuitenkin onnistuneissa pohjissa. Pieniä, 66 neliöön mahtuvia kolmioita on neljä, joista osa toistensa peilikuvia. Hieman suurempia, 74,5 neliönsä perusteella kolmioiksi paremmin sopivia asuntoja puolestaan on kolme.

KUVA: Forentia Oy
KUVA: Forentia Oy

Nämä kaksi asuntotyyppiä ovat pääpiirteiltään hyvin samanlaisia: molemmissa on suuri terassi lasitusmahdollisuudella, tehokas ja suuren ikkunan ansiosta myös valoisa L-mallinen hyvin keittiö sekä toimiva kylpyhuone, jossa on sekä sauna että mukavasti kodinhoidollista tilaa kaappeineen.

Mutta mitä niillä kahdeksalla ja puolella lisäneliöllä ja 19 000 lisäeurolla on sitten saavutettu? Tietynlaista silminnähtävää väljyyttä, sillä talon runko on tässä tapauksessa jonkin verran leveämpi.

Hyvällä tavalla se näkyy esimerkiksi pienemmässä makuuhuoneessa, sillä huoneen uusi muoto mahdollistaa nyt usean erilaisen kalustusratkaisun, mutta toisaalta esimerkiksi eteiseen jää tässä vaihtoehdossa hieman enemmän hankalasti hyödynnettävää tilaa.

Suuremmat päämakuu- ja olohuoneet ovat pitkälti sisustusteknisiä makuasioita, mutta ei lisätilasta niissäkään valittaa kannata.

Säilytystilan määrässä lisäneliöt eivät suoraan näy, mutta periaatteessa suuremmassa vaihtoehdossa kaappitilaa olisi helpompi lisätä fiksulla suunnittelulla kummassakin makuuhuoneessa. Molemmissa vaihtoehdoissa ylimääräinen wc eteisen yhteydessä on sinänsä perusteltu, sillä kylpyhuone on talon kodinhoidollinen keskus, johon ainakaan vierasta ei välttämättä halua ohjata. Saman tilan olisi toki voinut hyödyntää näppärästi myös vaatehuoneena.

MAINOS

Kommentoi

Omakotitalo jossa on ikkunoita vain kahteen suuntaan??? Monessa rivitalo- tai kerrostalo-osakkeessa on enemmän tilaa ja parempi pohjaratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi näin korkeita, jos ovat yksikerroksisia? Muutenhan tuo on hyvä idea rakentaa pienempiä taloja kohtuullisella hinnalla. Lautaverhoilu voidaan myös suunnitella siten, ettei se näytä keskitysleirin parakilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Räystäät unohtuneet tekemättä, en kutsuisi taloksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

näitä huteja riittää koko oulu täynnä tyhjiä ulkomaan velalla kötöstettyjä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image