Kaksi kivaa kolmiota on tarjolla eril­lis­ta­lois­sa Oulun Soit­ta­jan­kan­kaal­la – Mitä lisäneliöillä ja 19 000 lisäeurolla on saavutettu?

KUVA: Forentia Oy
Asuntopuntari 20.1.2020 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Oulun Tahtipiha. Forentia Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Arkadi Ky. Talo I, 3h+k+s, 66 neliötä ja talot A & C, 3h+k+s, 74,5 neliötä. Vh. 169 800 euroa ja 188 800 euroa.

Hiukkavaaran keskuksen eteläosan ensimmäisen rakennusvaiheen eli lähimmäksi kaupungin keskustaa sijoittuvan Soittajankankaan ensitahtien puhaltamisesta on kulunut nyt viitisen vuotta.

Alueen rakentaminen on ollut rivakkaa. Tässä jutussa esiteltävän kohteen lähinaapurustossa on käynnissä enää yksi elokuussa valmistuva työmaa ja sitten kulmakunta onkin jo valmis.

Muutaman tontin päässä omakotityömailta vasaraniskuja kuullaan toki vielä jatkossakin, mutta ammattirakentajien huomio siirtyy kauemmas.

As Oy Oulun Tahtipiha valmistuu alkukevään aikana aluetta kiertävän Lipunkantajantien pohjoiskulmaukseen. Se koostuu kymmenestä yksitasoisesta erillistalosta, kooltaan 66–104,5 neliötä.

Valkoiset, vaakalaudoitetut puutalot ovat arkkitehtuuriltaan minimalistisen vähäeleisiä ja solahtavat sellaisina helposti ja huomaamattomasti alueen aiemman rakennuskannan joukkoon.

Jokaiseen taloon kuuluu oma pieni ulkovarasto sekä autokatospaikka. Toinenkin auto mahtuu, mutta vain toisen perään taivasalle. Yhteistä vihreää piha-aluetta olisi omien pihojen lisäksi ilahduttavan paljon, mutta ikävä kyllä yhteispihalle ei ole kaikista taloista suoraa kulkuyhteyttä.

Jätekatoksellekin tulee kauimmaisesta talosta melko pitkä matka. Piha-alue voisi olla väljempi, jos talot eivät olisi yksitasoisia.

Mikä pihassa hävitään, voitetaan kuitenkin onnistuneissa pohjissa. Pieniä, 66 neliöön mahtuvia kolmioita on neljä, joista osa toistensa peilikuvia. Hieman suurempia, 74,5 neliönsä perusteella kolmioiksi paremmin sopivia asuntoja puolestaan on kolme.

KUVA: Forentia Oy
KUVA: Forentia Oy

Nämä kaksi asuntotyyppiä ovat pääpiirteiltään hyvin samanlaisia: molemmissa on suuri terassi lasitusmahdollisuudella, tehokas ja suuren ikkunan ansiosta myös valoisa L-mallinen hyvin keittiö sekä toimiva kylpyhuone, jossa on sekä sauna että mukavasti kodinhoidollista tilaa kaappeineen.

Mutta mitä niillä kahdeksalla ja puolella lisäneliöllä ja 19 000 lisäeurolla on sitten saavutettu? Tietynlaista silminnähtävää väljyyttä, sillä talon runko on tässä tapauksessa jonkin verran leveämpi.

Hyvällä tavalla se näkyy esimerkiksi pienemmässä makuuhuoneessa, sillä huoneen uusi muoto mahdollistaa nyt usean erilaisen kalustusratkaisun, mutta toisaalta esimerkiksi eteiseen jää tässä vaihtoehdossa hieman enemmän hankalasti hyödynnettävää tilaa.

Suuremmat päämakuu- ja olohuoneet ovat pitkälti sisustusteknisiä makuasioita, mutta ei lisätilasta niissäkään valittaa kannata.

Säilytystilan määrässä lisäneliöt eivät suoraan näy, mutta periaatteessa suuremmassa vaihtoehdossa kaappitilaa olisi helpompi lisätä fiksulla suunnittelulla kummassakin makuuhuoneessa. Molemmissa vaihtoehdoissa ylimääräinen wc eteisen yhteydessä on sinänsä perusteltu, sillä kylpyhuone on talon kodinhoidollinen keskus, johon ainakaan vierasta ei välttämättä halua ohjata. Saman tilan olisi toki voinut hyödyntää näppärästi myös vaatehuoneena.

MAINOS

Kommentoi

Omakotitalo jossa on ikkunoita vain kahteen suuntaan??? Monessa rivitalo- tai kerrostalo-osakkeessa on enemmän tilaa ja parempi pohjaratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi näin korkeita, jos ovat yksikerroksisia? Muutenhan tuo on hyvä idea rakentaa pienempiä taloja kohtuullisella hinnalla. Lautaverhoilu voidaan myös suunnitella siten, ettei se näytä keskitysleirin parakilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Räystäät unohtuneet tekemättä, en kutsuisi taloksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

näitä huteja riittää koko oulu täynnä tyhjiä ulkomaan velalla kötöstettyjä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:33
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
22:47
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
22:02
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
21:23
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
21:09
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
19:46
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
19:45
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi
60
Jokaisessa julkisessa laitoksessa ei voi käydä vessassa Oulussa, vaikka kyseessä olisikin verovaroin kustannettu laitos – "Hädässä olevaa ihmistä yleensä autetaan"
48
Kätilöliiton mukaan huoli synnyttäjien ja vauvojen turvallisuudesta on maanlaajuinen – "Arvostammeko me uusien lasten syntymää ja perheitä satsaamalla heihin?"
41
Pohjois-Pohjanmaan museon kellarikerros jouduttiin sulkemaan – tutkimuksissa löydettiin terveydelle vaarallisia rakennusmateriaaleja
35
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"
34
Puheenaihe: Keskittyykö uutismedia liikaa Suomessa? "Digitaalinen julkaisutoiminta syrjäyttää painettua mediaa, murros vaatii resursseja ja osaamista"
34
"On vain ajan kysymys, milloin osastolla tapahtuu potilasvahinko" – Yle: Oysin kätilöt ovat huolissaan potilasturvallisuudesta ja kannelleet aville, vastuualuejohtaja kiistää väitteet
28
Suomen teillä kurvailee tuhansia alaikäisiä autoilijoita – 12 000 alle 18-vuotiasta sai viime vuonna poikkeusluvan, ja tuhansia hakemuksia on jonossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta yöllä ja aamulla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image