Kahden alkovin yksiö Oulun Höyhtyällä – tilankäyttö henkii tehokkuutta

© Tietoa Finland Oy KUVA: © Tietoa Finland Oy / Ari-Juhani Siivola
Asuntopuntari 30.10.2017 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Oulun Mega. Skanska Talonrakennus Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto A-Studio Oy. Asunto A8, 1h+kt+alk, 42,5 neliötä. Mh. 47 970 euroa (vh. 159 900 euroa).

Punatiili on Höyhtyällä jo tuttu näky niin vanhassa kuin uudemmassakin rakennuskannassa. Uusinta tuotantoa edustavasta korttelikokonaisuudesta on vielä kaksi taloa rakentamatta ja ne nousevat Karjasillan kirkon taakse entiselle Yleisradion tontille, liki Hanhitietä. 

Tontin historia jää elämään kiitettävästi taloyhtiöiden nimissä – ensimmäisenä kaksikosta rakennetaan nyt esiteltävä As Oy Oulun Mega ja myöhemmin tontin takaosaan As Oy Oulun Ula. Taloilla on yhteinen pysäköintihalli.

Valmista Oulun Megan osalta luvataan syksyksi 2018. Aiempi kolmen talon kokonaisuus on ollut varsin suosittu, joten samaa voinee odottaa myös tulevalta.

Suosiota selittävät alueen hyvä maine, viehättävä ja rauhallinen elinympäristö sekä palveluiden läheisyys – kaikki elämän peruspilarit terveyspalveluita lukuun ottamatta löytyvät ihan kulman takaa, eikä isompaan markettiin tai keskustaankaan kovin pitkälti tarvitse taivaltaa.

KUVA: Skanska Talonrakennus Oy

Julkisivujen ulkoasu noudattelee samaa kaavaa kuin kolmessa edellisessäkin talossa, onhan kyseessä jälleen saman suunnittelijan kynästä syntynyt kohde.

Ei siis uusinta uutta, mutta tavallaan kaikki on juuri niin kuin pitääkin – tämä on ympäristöönsä mukautuvaa täydennysrakentamista pienellä modernilla twistillä.

Nelikerroksinen taloyhtiö käsittää 46 asuntoa, jotka vastaavat pienempien kotien etsijöiden tarpeisiin. Toisaalta kolmioita on ehkä hieman keskimääräistä enemmän kuin pieniin asuntoihin painottuneissa taloissa yleensä.

Huoneistokohtaisen irtaimistovaraston oheen tarpeen mukaan myytävä ylimääräinen varastotila on taloyhtiön erikoisuus, joka tuo cityminivarastojen idean käytännössä kotiovelle.

Tämän päivän asuntorakentamiseen peilattuna kohteen asunnot ovat pääpiirteittäin myös poikkeuksellisen laadukkaasti ja fiksusti suunniteltuja. Tilankäyttö henkii tehokkuutta ja asunnot ovat hyvin kalustettavia.

Lisäksi jokainen pääsee nauttimaan suuren parvekkeen eduista – valinta vain on tehtävä aamu- ja ilta-auringon välillä.

Ensimmäisen kerroksen erikoisempi yksiö kuitenkin rikkoo perinteisen yksiön kaavaa. Kyseessä lienee valitettava, mutta pakon sanelema ratkaisu.

Ylemmissä kerroksissa tällä paikalla on kolmio ja kantavat seinät ovat rajoittaneet suunnittelua melkoisesti muodostamalla hieman epäkiitollisen kokoisen tilan huoneiston toiseen laitaan.

Tila ei ikkunattomana saati kokonsa puolesta täytä oikean huoneen vaatimuksia. Pohjassa vihjataan kopin sopivan esimerkiksi työskentelytilaksi ja miksipä sitä ei voisi sisustaa työtilan ja varasto- tai vaatetilan yhdistelmäksikin.

Leveämpi oviaukko olisi kuitenkin tarpeen ja liukuovellisena tila toimisi luontevampana osana asuntoa.

Asunnon alkovi on kuitenkin poikkeuksellisen leveä. Kylpyhuonekaan ei sijaitse totutusti eteisen yhteydessä, vaan huoneen laidalla.

Vaikka ratkaisu ei olekaan huonoin mahdollinen, ilman kantavien seinien asettamaa rajoitetta tästäkin yksiöstä olisi saanut varsin mallikelpoisen.

MAINOS

Kommentoi

Eipä näytä menevän kaupaksi kovinkaan hyvin, arvioitu valmistuminen siirtynyt jo maaliskuuhun 2019. Uusimmassa naapuritalossa Tuomessa asuvana (vuokralla) joudun valitettavasti toteamaan, että heikkoapa on rakentamisen ja työn laatu, vaikka neliöhinta todella kova.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan hassu asunto. Asunnon ainoat ikkunat yhteen ilman suuntaan ja varjostavan parvekkeen takana - ei ainakaan kärsitä ylilämmöstä. Hyvin on myös minimoitu kalustettavat seinät olohuoneesta. Jotenkin tuntuu ettei asuntoa ole voinnut arkkitehti suunnitella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni pohja olisi parempi, jos vaatehuone ja kylpyhuone olisivat toisinpäin ja vaatehuoneessa olisi isompi liukuovi, jolloin se toimisi alkovin jatkeena. Minusta pukeutumistilan, jollaisena vaatehuone voisi myös toimia, pitäisi olla "makuuhuoneessa", ei keittiössä. Kylppäri näyttää niin isolta, että eikö sinne olisi mahtunut vielä pieni saunakin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asuntojen pitää olla nykyään esteettömiä, jolloin kylppärissä pitää mahtua liikkumaan pyörätuolilla. Sitä voi tietenkin miettiä, onko tarpeellista tehdä kaikista asunnoista esteettömiä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

64
JHL:n lakko Oulussa: Liikuntapaikkoja ja henkilöstöruokaloita suljettuna, ikäihmisten ja vammaispalvelun ruuat toimitetaan
17
Eläkeläisten nöyryytys saa loppua – taloudellinen turva on hyvän vanhuuden yksi iso tekijä Lukijalta
11
Oulu kilpailuttaa lastensuojelun toimijoita, jatkossa palveluntuottajilta edellytetään aiempaa enemmän laatua
10
Ulkomailla rötöstelevälle on lottovoitto syntyä Suomeen - Suomi ottaa lähes kaikki ulkomailla vankilatuomion saaneet vastaan, haluaisi muiden toimivan samoin
9
Tutkimus: Media kertoo yhteiskunnallisista asioista selkeästi, virkamiehillä ja poliitikoilla reilusti parannettavaa
9
Monessa kaupungissa yrittäjien avuntarjouksiin lakkopäivinä suhtaudutaan varauksella
7
Oululaisen Jukka-Pekka Metsävainion astrokuva valittiin Vatikaanin observatorion vuosikalenterin kanteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

En ymmärrä mitä valtionvelka on. Ei siinä mitään ei nimittäin ymmärrä monikaan. Valtion velkaa ei ole tarkoituskaan maks... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image