Ikkunat ovat tiukan tontin juttu – moderni puutalopari sopii Kastellin kirkon naapuriksi

KUVA: Arkkitehtitoimisto Tapani Takkunen
Asuntopuntari 30.4.2018 7:00
Essi Oikarinen

Töllintie 48, Oulu. Arkkitehtitoimisto Tapani Takkunen. 3h+k+s, 84 neliötä. Vh. 316 500 euroa.

Kastellin Töllintien talotyömaa on harvinaisen tarkkaan raamitettu.

Tonttia rajaa kolmelta sivulta tie. Neljännellä sivulla parkkipaikan ja muurin takana soivat Kastellin kirkon kellot.

Itse tontilla touhuaminenkaan ei ole vapaata: asemakaava määrää, että rakennusten julkisivujen, materiaalien ja kattomuodon tulee sopia viereiseen kirkkoon korkealle kurottavine kuparikattoineen.

Paikalla oli ennen vaaleansininen puumökki, viimeisinä vuosinaan pensaikon keskellä. Parhaillaan tontille rakennetaan kahta omakotitaloa.

Moni vierastaa liian liki tulevaa naapuria. Töllintien talopari näyttää, että tiiviys ei tarkoita automaattisesti sitä, että omasta ikkunasta täytyisi tuijottaa ainoastaan naapurin olohuoneeseen.

Toinen taloista on kaksikerroksinen, yli sataneliöinen avara omakotitalo. Sen hännäksi asettuu maltillisempi yksikerroksinen talo. 

Yhteistä on vain tontti. Molemmilla taloilla on omat pihat ja autokatos oven vieressä. Pihavarastojen ja aitojen avulla molemmille rajautuu rauhallinen pihanurkkaus pitkulaiselle tontille.

Taloista pienempi asuttaa pikkuperheen kahteen makuuhuoneeseensa.

Puolet kodin neliöistä kuluu avaraan oleskelutilaan, jonka katto nousee hieman päädyn lasiseinää kohti. Tilaa jäsentää ainoastaan keittiösaareke. Muuten sen voi järjestellä monella tavalla.

Esimerkiksi ruokapöytä asettuu luontevasti niin keittiösaarekkeen viereen kuin pohjapiirroksessa esitettyyn paikkaan ikkunan eteenkin, jopa kymmenen hengen versiona.

Kodin suurin ikkuna on olohuoneen lasiseinä. Ikkuna katselee tonttinaapuriin päin, mutta näppärästi naapurilla on ikkunoita samaan suuntaan vain muutama, joten oma rauha säilyy lautaseinän suojaamana.

Muualla kodissa ikkunoita on puhkottu seiniin huomattavasti säästeliäämmin. Jokaisen kapean ja korkean ikkunan paikka on kuitenkin mietitty erityisen huolella.

Kaikkien kulmien taakse kääntyessä edessä on aina näkymä ulos, minkä vuoksi koti tuntuu jatkuvan joka suunnasta pihalle.

KUVA: Arkkitehtitoimisto Tapani Takkunen

Heti kotiovesta sisään tullessa oleskelutilan toisessa päässä näkyy viipale viereistä katua. Makuuhuoneiden ikkunat on sijoiteltu samalla tavoin ovia vastapäätä.

Sama tehokeino löytyy myös pesuhuoneesta. Saunan päätyseinän puhkaisee kapea vaakaikkuna, joka tosin jää saunoessa harmillisesti saunojien selkien taakse.

Suoralinjaisen kodin poikkeavin ja hauskin yksityiskohta on niin ikään ikkuna. Olohuoneen seinällä, alareunastaan noin aikuisen silmien korkeudella on kookas neliön muotoinen aukko, josta aamupäivän auringon säteet pääsevät piirtämään ympäri olohuonetta liikkuvan valoläikän.

Kastellista löytyy rakennuksia niin monelta vuosikymmeneltä, että epäsymmetrinen, moderni puutalopari sopii kirjavaan joukkoon mainiosti. Oikeastaan jopa paremmin kuin muut. Peltipinta laskeutuu katolta alas päätyseinänkin materiaaliksi. Ulkomuoto on yhtä kattoa, aivan kuin viereinen kirkkokin.

MAINOS

Kommentoi

Talohan on varsin kaunis ja taitavasti ympäristöönsä suunniteltu. Rakennusten muodot kehittyvät jatkuvassa vuorovaikutuksessa yhdessä muun teknisen ja taloudellisen kehityksen kanssa. Jostain syystä aika harvoin kuulee esimerkiksi uusia autoja moitittavan rumiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan miellyttävän näköisiä taloja myös ulkopuoliselle. Töllintieltä kirkon suunnasta katsottuna tulee vaikutelma, että tämä korkeampi ikäänkuin kallistuu Kajaanintielle päin. Saatko saman vaikutelman?
Rakentamattomana tontti tuntui ylen pieneltä. Paljon siihen mahtuu.
Rakennusten väri taitaa olla muu kuin aneemisen valkoinen! Autot mahtuvat myös niille tarkoitetuille paikoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

104
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
60
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
49
Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja - pääministeriltä kovasanainen tuomio
41
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
32
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
32
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
28
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

kallis maahaanmuutto?

On hyvä muistaa se, että Suomi käyttää yli 11 miljardia euroa vuodessa ulkomaalaisiin, jotka elävät sosiaalietuuksilla. ... Lue lisää...
jokavuotiset menot

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image