Hyvän muotoinen yksiö löytyy tiivistyvästä metsälähiöstä Kau­ko­vai­niol­ta

KUVA: YIT Suomi Oy
Asuntopuntari 9.9.2019 7:00
Matti Lakkala

Asunto Oy Oulun Kaukonraitti, Kanahaukantie 17. YIT Suomi Oy. Suunnittelu Linja Arkkitehdit Oy. Asunnot A8, 15, 22, 29, 36, 43, 1h+kt+alkovi, 33 neliötä (2.–7.krs). Vh. 106 200–124 200 euroa.

Kaukovainio, eli Kaketsu, on hyvä esimerkki 1960-luvun ihanteesta, metsälähiöstä. Kuvaus on osuva – Kaukovainiollekin on ominaista mäntyjen keskellä siellä täällä kohoavat funktionalismista ammentavat kerrostalot.

Metsälähiöillä on tavoiteltu luonnonläheisyyden ja modernin ajan mukavuuksien yhdistämistä. Kaupunkien kasvaessa tällaisiin väljiin alueisiin alkaa kuitenkin kohdistua hiljalleen tiivistämispaineita.

Nyt kun kaikki Oulun ympärillä sijaitsevat eri etuliitteiset kankaat on valjastettu 2000-luvun lähiöiksi, aletaan täälläkin tosissaan miettiä, miten olemassa olevaa kaupunkirakennetta tiivistämällä voitaisiin saada lisää asukkaita keskustan lähelle.

Hyvä niin. Laajempi asukaspohja luo paremmat edellytykset muun muassa tehokkaalle joukkoliikenteelle ja lisäksi voidaan tukeutua olemassa olevaan infrastruktuuriin. Nämä molemmat ovat tehokkaita keinoja vähentää rakentamisesta ja liikenteestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä.

Lähiöiden kehittämiseen ja tiivistämiseen liittyy kuitenkin paljon haasteita, kuten alueen asuntojen hintataso, joka on yleensä reippaasti tavallista uudisrakentamisen tasoa matalampi. Haasteitta ei liene Kaketsunkaan kehittäminen mennyt, mutta lopulta uutta rakentamista näyttää alkavan syntyä.

Vanha ostari on jo purettu uuden liikekeskuksen tieltä. Uusi rakentaminen painottuukin juuri Kaukovainion keskiosiin. Korkeuksien osalta pysytellään vanhojen rakennusten mitoissa, mutta kapeiden ja pitkien rakennusten sijaan uudiskohteet ovat osin myös pulleampia pistemäisiä taloja.

Nyt ennakkomarkkinoinnissa oleva seitsenkerroksinen yhtiö rakentuu heti uuden liikekeskuksen tuntumaan. Maantasokerrokseen onkin sijoitettu liiketilavarauksia.

Tiililaattapintainen ensimmäinen kerros luo jalustan muuten punertavilla, uritetuilla betonielementeillä verhoillulle rakennukselle.

KUVA: YIT Suomi Oy

Asuinkerrokset ovat keskenään samanlaisia, mutta urituksen sekä huoneistojen tuuletusikkunoiden paikkoja varioimalla on saatu aikaan mukavan vaihtelevat, tätä päivää olevat julkisivut, jotka ovat kuitenkin riittävän ryhdikkäät sopimaan modernististen vanhempien naapuriensa joukkoon.

Rakennuksen yhteensä 43 huoneistosta yli puolet on eri kokoisia kaksioita. Kolmioita on pientä, ja todella pientä tyyppiä. Yksiöitä, joita tässä kirjoituksessa tarkemmin puntaroidaan, on yksi kutakin asuinkerrosta kohden.

Itään avautuva, 33-neliöinen yksiö on tilavahko, mutta oikeastaan vasta asunnon muoto tekee siitä erityisen toimivan.

Hissi lohkaisee pohjasta yhden pimeän kulman pois, ja ikkunaseinä on hieman leveämpi kuin asunnon syvyys. Näin tilaa jää mukavasti niin eteiselle, olohuoneelle kuin makuualkovillekin, jolloin yksiö on valoisa ja helppo kalustaa.

Yksiöissä viime vuosina yleistynyt ranskalainen parvekekin on tässä korvattu kohtuullisen kokoisella lasitetulla parvekkeella.

Saunaa ei näihin neliöihin ole onneksi turhaan ahdettu. Saunattomia asuntoja on kuitenkin yhtiössä yli puolet, joten olisiko jonkinlainen yhteissauna pihalle tai ullakolle voinut olla vielä hyvä lisä tähän pirteään kokonaisuuteen?

MAINOS

Kommentoi

Sijaintina ei houkuttele.Kauppa siinä ihan vieressä ja jos pohjakerrokseen vielä tulee liiketiloja niin tuoneeko liikaa liikehdintää.Kovin vilkkaalla paikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tässä pohjapiirroksessa televisio asetetaan seinälle sängyn yläpuolelle? Mihin dogiboksi, dvd-soitin ja mahdollinen kotiteatteri?
Nämä nykyajan asunnot on suunniteltu niin etteivät ne kertakaikkiaan toimi. Tuskin suunnittelijan kotonakaan on tämän kaltaisia toteutuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne asunnot uudella kerrostalolla parane. Onhan se lähimetsikkö yleinen oleskelupaikka monenlaiselle oleskelijalle. Uudet ostoskeskukset ovat erittäin tyylittömiä ulkoapäin katseltuna, samanlaisia laatikoita kaikki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso kiitos uusista penkeistä. Vanhoilta ostarin penkeiltä löytyy elämän nautiskelijoita jo kolmesta sukupolvesta🤪
Jutut pysyneet samoina. Aineet tosin hieman muuttuneet💊💉🌡🧪
Itse kuitenkin vanhanliiton miehiä🍺🍻
Kaketsu Rocks👏🏻

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
18.9.
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
18.9.
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
18.9.
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
18.9.
Kärpät otti Jukureista kotivoiton Raksilassa takkuisen pelin jälkeen, katso kuvia ottelusta
18.9.
NBA:n supertähti Stephen Curry ilmoittautui jo Yhdysvaltain olympiajoukkueeseen
18.9.
"Näillä budjettiesityksen miljoonilla päästään vasta 0,6 hoitajaan" – Työnantajat lisäisivät hoitoalan koulutusta, Tehy on toista mieltä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Mikäs siinä, jos kehtaa ajella niin rumasti muotoillulla autolla, jonka ajo-ominaisuudet ovat lisäksi huonot. Moottori o... Lue lisää...
Yäkris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image