Huvilapihan Huvikumpu remontoidaan Oulun keskustaan

KUVA: Skanska Talonrakennus Oy
Asuntopuntari 7.5.2018 7:00
Hanne Helminen

Asunto Oy Oulun Huvilapiha (vanha osa). Skanska Talonrakennus Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy. Asunto B21, 3h+kt+s, 68 neliötä. Mh. 104 970 euroa (vh. 349 900 euroa).

Asunto-osuuskunta Opettajakerhon korttelinakin tunnetussa keskustan kolkassa yhdistyvät nykyään uusi ja vanha. Kaupunki myi kolmisen vuotta sitten tästä korttelista kolme rakennusta, joista kaksi purettavaksi.

Niistä toisen, vuonna 1961 rakennetun huoltokorjaamon, sittemmin Oulun taidekoulun rakennuksen paikalla kohoaa viime vuoden loppupuolella valmistunut valkoinen kahden talon kerrostalokokonaisuus eli As Oy Oulun Artesaani. Se on tänään esiteltävän kohteen naapuri.

Toinen purettava rakennus oli pieni vaaleanharmaa puutalo Uudenkadun ja Heinätorinkadun kulmauksessa. Sen paikalle rakennetaan As Oy Oulun Huvilapihan uudisosa.

Sen viereen, Heinätorinkadun varrelle jää puolestaan uuden asunto-osakeyhtiön saneerattava osa, joka on vuonna 1924 valmistunut puurakenteinen pienkerrostalo. Se on suojeltu asemakaavalla vuosituhannen alkupuolella.

Uuden ja vanhan liitto tuntuu olevan juuri nyt trendikäs juttu. As Oy Oulun Huvilapiha on lyhyen ajan sisällä jo ainakin kolmas korjattavaa ja uutta rakennuskantaa yhdistävä projekti Oulun keskustaksi luokitellulla alueella.

Toisaalta tämän tyyppinen rakentamisen muoto on tervetullut lisä modernin massatuotannon joukkoon – harvoin saneerauskohteen asunnot myymättäkään jäävät.

Kuinka sitten käy Huvilapihan remontoitavien asuntojen, jää nähtäväksi. Vanhassa kaksikerroksisessa puutalossa on ennen saneerausta ollut neljä asuntoa. Tämä jako pysyy, sillä kaupan on neljä läpitalon kolmiota, kukin kooltaan 68 neliötä.

Hintalaput on asetettu 350 000 euron tuntumaan. Aiemmissa tämän tyyppisissä kohteissa asunnot ovat olleet pääpiirteittäin pienempiä ja siten myöskin edullisempia.

KUVA: Skanska Talonrakennus Oy

Hissiä taloon ei tule ja aiemmin ruskean eri sävyillä väritetyt julkisivutkin säilyvät entisellään, mutta pohjaratkaisussa näkyy moderni ote: keittotila on yhtä suurta virtaavaa tilaa olohuoneen kanssa.

Toisaalta ratkaisu on ymmärrettävä, sillä keittotilan rajaaminen kevyillä väliseinillä johtaisi luonnonvalon viimeisenkin pilkahduksen menettämiseen, eikä tilasta saa tehtyä oikeaa huonetta ilman ikkunaa.

Kylpyhuone-saunapaketti tuntuu kuitenkin olevan väärässä paikassa. Kylpyhuone olisi ehdottomasti pitänyt sijoittaa porrashuonetta vasten olevaan kapeaan huonetilaan, joka suunnitelmassa on liitetty olohuoneeseen. Silloin niin eteinen, kylpyhuone saunoineen kuin kakkosmakuuhuonekin olisivat huomattavasti nykyistä paremman muotoisia ja -kokoisia.

Vastaavasti olohuone olisi tietysti hieman pienentynyt, mutta siihen olisi näin väljillä neliömäärillä kyllä varaakin.

Sitä, kuinka paljon pohja lopulta on alkuperäiseen nähden muuttunut, on vaikea tämän muutossuunnitelman perusteella arvioida. Kaikesta huolimatta kohteessa toteutetaan käytännön rakennussuojelua hyvällä tavalla: rakennus pysyy käytössä – ja mikä parasta, käyttötarkoitus asuntoina on myös alkuperäinen.

MAINOS

Kommentoi

Ihan kiva sinällään tällainen vanhan säilyttäminen. Kuitenkin samassa asunto-osakeyhtiössä kaksi aivan erilaista taloa voi olla hieman ongelmallista. Yhteen taloon kun tulee remonttitarvetta niin myös toisen talon asukit maksavat siitä, vaikkei heille remontoitaisi mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tuo koske kaikkia taloyhtiöitä, joissa on useampi rakennus? Ja eikö taloyhtiön idea alunperinkin ole juuri tuo, jaetaan sekä hyödyt että riskit kiinteistön ylläpidosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

104
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
60
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
49
Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja - pääministeriltä kovasanainen tuomio
41
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
32
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
32
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
28
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

kallis maahaanmuutto?

On hyvä muistaa se, että Suomi käyttää yli 11 miljardia euroa vuodessa ulkomaalaisiin, jotka elävät sosiaalietuuksilla. ... Lue lisää...
jokavuotiset menot

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image