Eril­lis­ta­lo­jen ark­ki­teh­tuu­ris­sa Met­so­kan­kaal­la on leikitelty epä­sym­met­ri­sil­lä har­ja­kat­to­muo­doil­la

KUVA: Puroila Oy
Asuntopuntari 1.7.2019 7:00
Matti Lakkala

Asunto Oy Oulun Naavapuisto, Kämppäkuja 6. Puroila Oy. Suunnittelu Arkkijussi Oy. Talot A2-A3, 3h+kt+s, 82,5 neliötä. Vh. 204 000 euroa.

Kaakkurin suuralueeseen kuuluva Metsokangas on rakentunut viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana Oulun ja Kempeleen väliin, metsien ja peltojen paikalle.

Pientalovaltaisella alueella on paljon yhtiömuotoista asumista. Loppuvuonna valmistuvan, 13 erillistalosta muodostuvan Oulun Naavapuiston tontti rajoittuu etelässä Neitsytkorventiehen, mutta saapuminen on tontin pohjoispuolitse kulkevan Kämppäkujan kautta.

Tontin pohjoisnurkassa sijaitsee varastorakennus, jonka vieressä on pieni leikkialue keinuineen ja hiekkalaatikkoineen. Suuremmilla taloilla on asunnon yhteydessä kaksi katettua autopaikkaa, pienemmissä vain yksi. Pienemmissäkin taloissa on talon edustalla ajoväylistä betonikiveyksellä erotettu vieraspaikka.

Liikennealueet on pidetty mahdollisimman pieninä, jolloin talokohtaisille, miellyttävästi etelään ja länteen suuntautuville pihoille jää reilusti tilaa.

Asuntopohjia on yhtiössä runsaasti erilaisia, kaikkiaan seitsemää eri tyyppiä. Näistäkin löytyy lisävariaatiota erilaisten aitausten osalta riippuen siitä, sijaitseeko talo tontin reunalla vai keskiosissa. Tämä antaa kuvan, että suunnittelussa on eläydytty huolella kokonaisuuden toimivuuteen.

Erillistalojen arkkitehtuurissa on leikitelty epäsymmetrisillä harjakattomuodoilla. Nämä muodot yhdessä talojen välissä olevien loivempikattoisten katososien kanssa tuovat mukavaa visuaalista vaihtelevuutta, joka taas muodostaa miellyttävää miljöötä yhtiöön.

Materiaalipaletti on varsin pelkistetty, mutta monotonisuuden sijasta syntyvä vaikutelma on varsin harmoninen, johtuen juuri riittävän rikkaasta muotokielestä sekä erilaisista ritilöistä ja aidoista. Tummanharmaaksi maalattu puu ja tiilenpunainen huopakatto ovat jännittävä yhdistelmä, johon ei usein törmää.

82,5 neliön kolmioista 121 neliön kaksitasoisiin neljän makuuhuoneen taloihin yhtiön kaikissa asuntopohjissa suunnitteluratkaisut ovat pitkälle mietittyjä.

KUVA: Puroila Oy

Tarkemmin puntaroitavaksi nostetaan talotyyppien pienimmistä vaihtoehdoista toinen, asunnot A2–A3. Pitkänomaisen rakennuksen sisäänkäynti on päädystä. Koira- tai pikkulapsiperheet kiittävät sisääntulon yhteydessä olevasta kuraeteisestä.

Asunnon pohja on jaettu periaatteessa kahtia. Eteisestä saavutaan koko talon läpäisevään keittiön, ruokailutilan ja olohuoneen muodostamaan tilaan. Miellyttävän avaraan tilaan on mahdollista sijoittaa myös takka.

Näiden julkisempien tilojen vieressä sijaitsevat koko talon pituudella makuuhuoneet sekä kodinhoito- ja pesutilat. Suuremmassa makuuhuoneessa vaatteiden säilytys on rajattu reilunkokoiseen pukeutumishuoneeseen, josta on kätevästi yhteys myös kodinhoitotiloihin.

Keittiö on varsin toimiva, mutta tämän kokoisessa asunnossa täyskorkeat pakastin ja jääkaappi olisivat perusteltuja. Jos pesuallas siirrettäisiin saarekkeeseen, voisi kylmäsäilytykselle vapautua lisätilaa.

Keittiön ikkunattomuus ei liene luonnonvalonsaannin kannalta ongelma, siitä pitää huolen olohuoneesta terassille avautuvat suuret lasipinnat.

Terassi yhdistyy miellyttävästi omaan pihaan yhden leveän porrasaskelman kautta. Terassin katettu osa on mahdollista lasittaa. Lasituksen myötä terassin käyttömahdollisuudet olisivatkin vielä monipuolisemmat.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
82
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
59
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
31
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image