Enemmän kuin osiensa summa Oulun Ai­no­lan­pi­has­sa – kerrostalon nurkissa sijaitsevat kaksio ja kolmio muuttuvat hulppeaksi huoneistoksi

Asuntopuntari 23.9.2019 7:00
Matti Lakkala

Asunto Oy Oulun Ainolanpiha, Uusikatu 1 A. Skanska Talonrakennus Oy. Suunnittelu Pave Arkkitehdit Oy. Asunto A30+A31, 4-5h+k+khh+s, 127 neliötä. Vh. 264 900 + 364 900 euroa.

Myllytullinkadun ja Isonkadun välissä sijaitseva, ammattioppilaitoksen käytöstä tyhjilleen jäänyt suuri kortteli muokataan asuinkäyttöön.

Lukuun ottamatta alun perin Åström Oy:n valjastehtaaksi 1898 rakennettua Isonkadun varren suojeltua rakennusta, oppilaitos- ja asuntolarakennukset saavat väistyä uusien asuintalojen tieltä. 

Arvioitavana oleva kuusikerroksinen rakennus on ensimmäinen kuuden yhtiön kokonaisuudesta, joka sijoittuu hauskasti suurkorttelin sisäpihalle siten, ettei mikään taloista sijaitse kadun varressa.

Talojen väliin jäävän korotetun pihakannen alla sijaitsevaan pysäköintihalliin saavutaan Uudenkadun jatkeeksi rakennettavaa kadunpätkää pitkin. Koillisessa rakennukset rajautuvat kevyenliikenteenväylään ja Oulun kansainvälisen koulun tonttiin.

Epäkohdaksi muuten varsin miellyttävässä ympäristössä muodostuu uudistuksien myötä aivan liian hyvällä paikalla Heikinkadulla sijaitseva – vielä säilytettävä – ruma parkkitalo.

39 asuntoa sisältävän lamellitalon arkkitehtuurin tunnistettavuus perustuu polveilevalle kattomuodolle. Muoto korostuu hienosti, kun ulkonevat parvekkeet on kääritty tummasta tiililaatasta ja parvekelasituksista muodostuvalla ulkokuorella, jossa rakennuksen varsinaiset ulkoseinät hahmottuvat lämpimän sävyisinä levyverhottuina sisennyksinä.

Talon asuntovalikoimassa erikoisuutena on muutamassa kohdassa ilmoitettu asuntojen yhdistelymahdollisuus, joka voisi olla toimiva ratkaisu myös muissa, esimerkiksi paljon pieniä asuntoja sisältävissä kohteissa.

Yksi näistä yhdistelymahdollisuuksista on rakennuksen kaakkoispäädyssä viidennessä kerroksessa, jossa talon nurkissa sijaitsevat kaksio ja kolmio on mahdollista yhdistää hulppean kokoiseksi, kaksi parveketta sisältäväksi perhe- tai edustusasunnoksi.

Paikka yhdistämiselle on otollinen, sillä mukaan saa näin lohkaistua vielä parin metrin pätkän porraskäytävääkin asunnon eteisen tarpeisiin.

Kaksion puoli on hyödynnetty täysin asunnon yksityisenä osana, jossa sijaitsee kolme makuuhuonetta sekä ikkunallinen kodinhoitohuone. Suurimmasta makuuhuoneesta on käynti asunnon toiselle parvekkeelle.

Eteistä lähimpänä olevan makuuhuoneen ovi voisi olla huoneen toisessa reunassa, jolloin eteisen ja keittiön kautta avautuisi näkymä koko huoneiston läpi myös tässä suunnassa.

Kolmiosta puolestaan on raivattu väliseinät minimiin, ja asunnon oleskelu- sekä pesutilat sijoittuvat tänne. Asunnon henkeen sopivasti kylpytiloista on eriytetty pyykkihuollon lisäksi myös asunnon toinenkin wc-tila, jolloin tilan tunnelman on mahdollista nousta arjen yläpuolelle.

Saarekkeen avulla laajennettu keittiö, kymmenen hengen pöydän majoittava ruokailutila sekä olohuoneen ja kirjaston yhdistelmä muodostavat asunnolle herkullisen avaran, etelään ja lounaaseen avautuvan päätilan, jonka kruunaa L-kirjaimen muotoinen lasitettu parveke.

Parvekenäkymät suuntautuvat kohti korttelin uudistamisen osana toteutettavaa uutta Sara Wacklinin puistoa urheilukenttineen.

Tässä asunnossa on miellyttävästi huolellisella suunnittelulla onnistuttu huomioimaan kaikki kyseisen asuntotyypin vaatimukset.

MAINOS

Kommentoi

Keittiön pöydän ääreen piirretty 10kpl tuoleja. Tarviiko kukaan muu kuin äärimmäisen iso suurperhe tai edustuskäyttö tällaista pöytää?

Vaikka olisi vieraita kylässä niin on tuo aika yliammuttu. Ajatteleppa kun istut siinä tavallisena lapsiperheenä äiti+isä+3lasta, niin tuoleja on yhä tyhjiä puolet eli 5kpl. Äiti kun lähtee kävelemään pöydän toiselta puolelta toiselle lasta auttamaan niin matkaa tulee melkein meripeninkulma. Aika kolkkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä sanoisi asunnon pohjaa kovinkaan miellyttäväksi saatikka järkeväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät oli perustelut ainakin! Minusta asunto on hieno. Iso avara olohuone ja keittiö. Makuuhuoneet ovat omassa yksityisessä osassaan. Vieraita voi kestitä olohuoneen puolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
32
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
31
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
27
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
27
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
19
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
16
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image