Ekologisia erillistaloja rakennetaan Oulun Herukkaan – katetulla terassilla puu pääsee oikeuksiinsa

KUVA: Invera Oy/Järkikoti
Asuntopuntari 16.9.2019 7:00
Hanne Helminen

Kalimentie 2, talot A+B. Invera Oy / Järkikoti. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Arkadi Ky. 4h+k+s, 84,5 neliötä. Vh. 249 900 euroa.

Vaikka Herukkaan rakennetaan tasaiseen tahtiin uutta ja useampikin uudiskohde alueelta on kaupan, jäävät nämä usein varsin pienet projektit helposti näyttävämpien kokonaisuuksien varjoon myös tällä palstalla. On ehkä aika korjata suuntaa. 

Aivan Herukkaa halkovan Haukiputaantien välittömässä läheisyydessä, mutta silti sopivasti liikenteen melulta suojassa, on tullut aika sukupolvenvaihdokselle. Vanha omakotitalo puskittuneine pihapiireineen korvataan syyskuuhun 2020 mennessä kolmella keskenään saman kokoisella uudella erillistalolla.

Tämän päivän rakentamista määräävät tavallisesti tiivistäminen ja tehokkuus, joten aivan vanhan Herukan kaltaiseen asumisväljyyteen ei tontilla päästä. Omaa pihaa suodaan jokaiselle kodille kuitenkin kelpo kaistale. Pihat avautuvat aurinkoiseen ilmansuuntaan ja matalan rakentamisen alueella auringosta pääsee myös nauttimaan.

Herukassa oma auto on pihoilla tuttu näky. Lähimpään korttelikauppaan on lyhyt matka, mutta laajempien palveluiden sijaitessa etäämmällä on auto melko välttämätön. Tämä on huomioitu kahdella autopaikalla asuntoa kohden.

Toinen paikka on katoksen alla ja sateelta suojaan mahtuu vaivatta myös muita perheen kulkupelejä skoottereista polkupyöriin.

Kiitettävästi jalansijaa pientalorakentamisessa viime vuosina saanut ristiinlaminoitu massiivipuu eli CLT on materiaali, joka liitetään myös tähän kohteeseen. Puutavara on sataprosenttisesti kotimaista ja sillä on muun muassa PEFC-sertifikaatti, joka osoittaa ekologisesti ja taloudellisesti kestävän metsätalouden tukemista.

KUVA: Invera Oy/Järkikoti

Ulospäin CLT ei juurikaan näy, sillä julkisivut verhotaan hiilenvärisillä paneeleilla, joita täydentää tumma harjakatto. Sisätiloissa ja oleskelutilojen päätteenä olevalla katetulla terassilla puu pääsee kuitenkin oikeuksiinsa. Terassille on mahdollista laittaa myös lasitus, mikä epäilemättä monipuolistaa sen käyttömahdollisuuksia Oulun oloissa.

Suunnittelussa on huomioitu pääpiirteittäin kaikki perheasunnon tarpeet. On tilava keittiö, erillinen wc ja kunnollinen kodinhoitohuone, joka toimii samalla pesu- ja saunaosaston pukuhuoneena. Kodinhoitotilassa saattaisi tietysti olla tilausta myös isolle pesualtaalle.

Kenkälaatikon mallinen talo käsittää kolme makuuhuonetta, joista yksi sijaitsee olohuoneen vieressä. Pienenä kiusallisena yksityiskohtana silmään pistää se, että tämä makuuhuone on nyt läpikulkutila, sillä ainoa ovi terassille on siellä. Käytännöllisempi ratkaisumalli hyödyntäisi olohuoneen pienemmän ikkunan ovena eteisestä alkavan liikennelinjan päätteenä.

Ruokapöydälle optimaalisin paikka olisi sivuseinän ikkunan ääressä. Tällöin olohuoneen osuus kutistuisi kyllä lähes olemattomaksi, ellei mainittua kolmatta makuuhuonetta liitä osaksi sitä.

Oleskelulle varattua osuutta saisi toki tuntuvasti suurennettua nykyisestä saarekkeettomalla U-keittiöllä, joskin tällöin ruokapöytä jäisi pimeään. Mutta haittaisiko luonnonvalon puuttuminen kuitenkaan ateriointia niin suuresti?

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

28
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
18
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
11
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image