Ansiokas pohja kompensoi neliöitä Karjasillan kerr­ros­ta­los­sa – suuret ikkunat tuovat valoa

KUVA: Matti Lakkala
Asuntopuntari 29.4.2019 7:00
Matti Lakkala

Asunto Oy Oulun Säihke. Bonava Suomi Oy. Suunnittelu Linja Arkkitehdit Oy. Asunnot C16, 25, 34, 43, 49, (2.–6. krs) 3h+kt+s, 62,5 neliötä. Vh. 237 500–258 500 euroa.

Karjasillan asuinalue yhdistyy monen oululaisen mielessä idyllisiin rintamamiestalojen rivistöihin. Alue on kuitenkin laaja ja jatkuu aina Joutsensillan kupeeseen asti.

Oulun kaupungin kasvaessa ja tiivistyessä asuminen on alkanut hivuttautua myös tälle Lintulammentien junaradan puoleiselle osalle Karjasiltaa. 

Kalevan toimituksen siirryttyä keskustaan ja painon Ruskoon on Lintulammentien varren tontille jäänyt tilaa jopa kymmenelle, kuudesta yhdeksään kerrosta korkealle uudelle asuinkerrostalolle.

Myyntiesitteissä Ahjo-Kalevan kotikortteliksi nimettyä kokonaisuutta on alettu rakentaa Nokelan suunnasta. Kaksi kerrostaloa on valmiina, kolmas pitkällä sekin ja seuraavien osalta perustuksia näytään osin jo kaivaneen.

Keskustan palvelut ovat korttelista iskuetäisyydellä, ja puistomaiset naapurialueet tarjoavat ulkoilumahdollisuuksia. Länsipuolen liikerakennusten keskittymässä ympäristö näyttää taas koostuvan pääasiassa parkkipaikoista ja sekalaisista takapihoista.

Uudisrakennusten väri- ja materiaalipaletti on maanläheinen ja runsas: vaaleaa ja tummaa puhtaaksimuurattua tiiltä täydentävät erilaiset beigen ja ruskean sävyyn maalatut puu- ja levyverhoukset. Liekö tämä sattumaa vai Karjasillan ja Höyhtyän hengen uudelleentulkintaa – joka tapauksessa lopputulos istuu mukavasti paikkaansa.

Koko korttelin lävistää Lintulammentien suuntainen raittimainen pihatie, jonka varrelle sisäpihojen eri toiminnot rytmittyvät. Jo valmistunut ensimmäinen sisäpiha leikkialueineen, betonisine istutusaltaineen ja nurmikumpuineen lupaa hyvää raitin lopullisesta ilmeestä.

Viimeisimpänä valmistuneessa As Oy Oulun Säihkeessä on kerrostalolle epätyypillisesti kaksi raitin varrelle avautuvaa rivitalomaista yksiötä, joiden sisäänkäynnit elävöittävät raittia entisestään.

Voisiko tulevissa kerrostaloissa olla jopa enemmän tällaisia asuntoja? Myös suuret perheasunnot voisivat hyötyä välittömämmästä yhteydestä pihaan.

Muuten talon asuntojakauma koostuu enimmäkseen yksiöistä ja kaksioista. Kolmioitakin löytyy, mutta ne ovat pääasiassa todella pieniä. Kaksioista taas osa on reilun kokoisia, jopa samaa luokkaa pienten kolmioiden kanssa. Asuntopohjat ovat kuitenkin tehokkaita, ja voivat näin ollen toimia kohtuudella vähilläkin neliöillä.

KUVA: Bonava Suomi Oy

Tässä lähempään tarkasteluun nostetaan kolmiopohjista suurempi, joka sekään ei hieman yli kuudellakymmenellä neliöllään järin suuri ole. Asunto sijaitsee rakennuksen kaakkoisnurkassa, ja siihen tullaan sisään asunnon kulmasta. Eteisestä, josta on kulku pesutiloihin, avautuu miellyttävästi suora näkymä keittiön läpi ulos. Keittiö ja olohuone muodostavat avaran tilan. Keittiö kuitenkin rajautuu sopivasti omaksi tilakseen saarekeratkaisun ansiosta, jossa saarekkeen taustaseinä ulottuu kattoon asti.

Tiukoista neliöistä johtuen makuuhuoneet ovat pienehköjä ja kolmiolle suositeltavaa erillistä WC:tä ei ole. Asunnon ikkunat ovat kuitenkin suuret ja ulottuvat hieman tavanomaista lähemmäs lattiaa, joten asunto on varsin valoisa. Olohuoneen jatkeena toimiva lasitettu parveke suuntautuu mukavasti etelään ja sisäpihalle. Kerrostalokolmion pohjaa näillä neliöillä tuskin voisi tämän paremmin ratkaista.

MAINOS

Kommentoi

Joopa. Taas tätä.

Kaksioon on sullottu huonosti suunniteltu muka kolmio, jossa ''olohuone'' on makuuhuoneen kokoinen.

Kaiken lisäksi sillipurkin neljiöhinnassa on ainakin 1 000 € ylihintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenelle nämä miniasunnot on tarkoitettu? Yksinasuville nuorille ja vanhuksille joilla on vähän tilantarvetta ja varallisuutta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ansiokas pohja, jossa keittiön pöytätila on minimissään ja "olkkarin" puolella sohvalle ei ole järkevää sijoituspaikkaa, jos tilaan pitää saada myös yli 2 hengen ruokapöytä ja ikkunan läheisyyttä vaativia viherkasveja.

Eiku niin, ihan unohdin. Okkarissa oleskeluhan on pois muodista, jokainen kyyhöttää oman kännykän kanssa huoneessaan, jolloin sohvaakaan ei tarvita. Viherkasvit tapettiin jo viime vuosituhannella (kirjahyllyjä kukaan enää edes muista) ja ruokailu- tai pöytätilaakaan ei tarvita kun jokainen lämmittää valmisruokansa mikrossa ja painuu sen kanssa takaisin omaan huoneeseensa. Itse asiassa ihmettelen suuresti, miksi tähän on edes suunniteltu mitään "olohuoneen" tapaista, eikö pelkkä keittokomero (jääkaappi ja mikro) olisi riittänyt? Olisi sitten voitu myydä alle 50 neliön kolmiota, eikö se olisi ollut kaikkien etu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Grynderien taskua pullistavat "tehokkaat neliöt" ja "ei hukkaneliöitä" -asunnot. Tällaisessa rakentamisessa ei ole kyse asukkaan viihtyvyydestä tai hyvinvoinnista vaan tuoton maksimoinnista. Eihän näissä kumikopeissa ole tilaa edes säilyttää tavaroitaan. Nykyrakentaminen on sairasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehoneliöarkkitehtuuri laitostaa asumisen. Kodin "sielu" jää puuttumaan. Kieltämättä moinen ahtaminen on taloudellisesti järkevää, mutta se jokin siitä puuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image