Kansankriitikko

Laa­tue­siin­ty­mis­tä juhlafiiliksissä

Kansankriitikko 18.8.2012 15:25
Ville Lampi

Miki Liukkosen ja Heli Slungan eiliset Tuplakirjajulkkarit 45 Specialissa olivat paljon enemmän kuin onnittelupuheiden säestämä perinteinen runonlausuntatilaisuus. Ennen illan pääesiintyjien astumista mikrofonin taakse, yleisölle antoivat esimakua monet tänään Kirjamessujen ja Muusajuhlien yhteisklubilla esiintyvät runoilijat ja runoilijoiden itsensä kutsumat vieraat.

Kirjajulkkareiden runoesityksistä koostuva alkuosa olikin sanataiteellista ilotulitusta monilla runollisilla tavoilla.

Tunnelma 45 Specialissa oli kodikas, vaikka yleisö ja juhlavieraat täyttivät kaikki ensimmäisen kerroksen istumapaikat ja seisovien katsojien jono ulottui hetkittäin ulko-ovelle saakka.

Illan runoilijat eivät esiintyneet lavalla, vaan he seisoivat samassa tasossa kuuntelijoiden kanssa, mikä loi illalle open mic -illan kaltaiset puitteet. Lisäksi runoilijoiden määrä lisäsi tätä tunnelmaa, sillä kaikki esiintyjät pystyivät lukemaan vain muutaman näytteen tuotannostaan.

Yleisön lämmittelijöinä toimi kansainvälinen runoilijoiden kavalkadi, joka koostui turkulaisesta Esa Hirvosesta, Tartosta saapuneesta Jaan Malinista, tanskalaisesta Claus Ankersenista ja jyväskyläläisestä Katariina Vuorisesta.

Kansainväliset vahvistukset olivat molemmat omalla alueellaan loistavia, tunteellisia esiintyjiä. Jaan Malin, virolainen äänirunoilija, esiintyi energisesti liikkuen pöytien välissä. Hänen kaksi runoaan yhdistelivät sekalaisia tavuja laulullisiin osuuksiin ja monista eri kielistä lainattuihin lausahduksiin. Tunteellinen esitys toi merkityksen sinänsä merkityksettömiin äännähdyksiin: lauluosuudet viittasivat oopperalaulamiseen, kun taas matala mörinä toi mieleen, kuinka kivikauden ihmiset ovat saattaneet kommunikoida. Äänirunous oli itselleni uutena runouden alana erityisen viihdyttävää.

Myös spoken word -runoilija Claus Ankersen oli hauska esiintyjä, jonka runous pohjautuu vahvasti populaarikulttuuriin. Ensimmäistä, vampyyreistä kertovaa runoaan hän pohjusti kysymällä yleisöltä, tuntevatko he uusimpia vampyyrileffoja. Runo itsessään oli niin värikästä, äänitehosteilla varustettua tarinankerrontaa, että sitä kuunnellessa pystyi runon maailmaan eläytymään kuin elokuvaan.

Ankersenin toinen runo oli vieläkin loistavampi: male revenge poetry -genreä satirisoiva "Payback, or a Sunny Day in Eden” kuulosti ensin amerikkalaisen saippuoopperan erovalitukselta. Runon lopussa paljastuikin, että alkuosan valituksen kirjoittajana olisi melodramaattinen teinipoika, mikä kritisoi ulkomailla suositun revenge poetry -tyylin suosiota.

Ankersen oli ehdottomasti illan hauskin ja mielenkiintoisin esiintyjä, joka toivottavasti pääsee tämän illan klubilla ääneen pitemmäksi aikaa.

Katariina Vuorisen esiintymisen jälkeen ilta jatkui Miki Liukkosen lyhyellä haastattelulla ja lukutilaisuudella.

Haastatteluosuudessa Liukkonen selvästi vältteli töidensä analysointia ja keskittyi hauskuuttamaan yleisöä letkautuksillaan, kuten “Minulta tulee ensi vuonna romaani ja pyrin siihen, että se voittaa Finlandian”.

Hän luki tilaisuudessa kaksi, omasta mielestään iloisempaa runoa uudesta Elisabet-kokoelmasta, jotka poikkesivat yllättävästi hänen ensimmäisen kokoelmansa runoista. “Pariisin merkinnät” oli kokoelma runollisia, puheenomaisia päiväkirjamerkintöjä, jotka poikkesivat mielestäni paljon hänen matemaattis-esteettisistä runoistaan. “Viimeinen runo” oli taas tajunnanvirtainen, pop-kulttuuriin, kuvataiteeseen ja tunnettuihin filosofeihin viittaava nopeatempoinen kokonaisuus, joka toimi ääneen luettuna huomattavasti paremmin kuin hiljaisempi “Pariisin merkinnät”.

Liukkosen esiintyminen olikin illan perinteisintä runonlausuntaa, sillä Heli Slunga esitteli oman Orjan kirja -kokoelmansa monimediallisella performanssilla. Hänen ensimmäinen runonsa, “Lisäarvoteoriasta”, yhdisti videotekniikan mahdollisuuksia runonlausuntaan. Animoidut sanat vaihtuivat ruudulla runon tahtiin ja esitys päättyikin videolla näkyvän pukumiehen loppusäkeisiin.

Slunga selvästikin kokeilee eri mahdollisuuksia tehostaa runouttaan esiintymisessään, mutta mielestäni video ei tuonut varsinaista lisäarvoa runolle, toisin kuin seuraava performanssiruno, joka marssitti lavalle kolme naista Slungan itsensä lisäksi esittämään eroottispainotteista runoutta.

Kaikki esiintyjät olivat uskottavia roolissaan ja heidän vahvasti esitetyt tunteensa tehostivat parisuhteista kertovien runojen teemoja.

En jäänyt kuuntelemaan illan musiikillisia esiintyjiä, Tornion syntymättömiä ministereitä, Jaana Seppästä ja Kolossia, mutta Tuplakirjajulkkareiden läpileikkaus runon esittämisen mahdollisuuksiin, Slungan mukaansatempaava, teatraalinen performanssi ja illan kansainvälisten esiintyjien kiinnostavuus saivat minut toivomaan, että yhtä laadukkaita taiteellisia tapahtumia järjestettäisiin Oulussa useammin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

255 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Kerroppas Y miksi meidän 32vuotias tytär ei kitise eläkkeistä? Voisikohan se johtua kasvatuksesta, hänelle opetetuista a... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image