Voiko kuumaa hanavettä juoda?

Hyvä Elämä 4.4.2009 0:00
Vuokko Pentzin

Moni kiireinen tekaisee aamuteen tai kahvin kuumaan hanaveteen. Tarkkasilmäinen lukija näki, kuinka tv-kokki laski jauhelihakastikkeeseen kuumaa vettä suoraan hanasta, ja toinen täytti pastakattilan kuumalla vesijohtovedellä.

Vuosikymmenet on opetettu, että kuumaan hanaveteen voi liueta haitallisia aineita. Totta vai tarua, Oulun Veden käyttöpäällikkö Eeva Heiska?

"Kyllä se on totta. Kuumaa vesijohtovettä ei pidä käyttää ruokiin tai juomiin. Kielto perustuu talousveden laatua säätelevään asetukseen. Vaikka vesi itsessään on puhdasta, siihen voi liueta kiinteistön lämminvesijohdoista metalleja ja muita talousveteen kuulumattomia aineita. Myös mikrobihaittoja voi tulla, jos lämmin vesi seisoo putkistoissa", Eeva Heiska kertoo.

Vanhoista lämminvesijohdoista liukenevat aineet eivät katoa vedestä kiehuttamalla. Vaikka niistä koituva haitta on käytännössä pieni, senkin voi välttää käyttämällä ruokavetenä ainoastaan kylmää hanavettä. Esimerkiksi lyijystä voi olla haittaa kasvavien lasten aivoille.

Kuuman hanaveden puolestaan pitää olla vähintään 55-asteista, jotta bakteerit ja mikrobit eivät pesi putkistoissa.

"Oulun vesijohtoveden laatu on hyvä, eikä se haise kloorille, vaikka sitä vedessä on", Eeva Heiska kehaisee. Hän lupaa, että laatu säilyy hyvänä myös tulva-aikana.

Valituksiakin tulee, ja ne tutkitaan aina tarkasti. Syy löytyy yleensä veden säilytyksestä tai kiinteistön omien putkistojen kunnosta.

"Vettä ei saa säilyttää huoneenlämmössä avoimessa kannussa, koska siihen laskeutuu ilmasta bakteereja, jotka alkavat lisääntyä astiassa. Vettä voi säilyttää puhtaassa kannellisessa astiassa jääkaapissa. Vesi vaihdetaan päivittäin puhtaaseen astiaan."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Se on tosi myös se että älä hae juomavettä wc -tä,ENtiedä onko sairaaloissa kaikissa tapana kun oot potilaana pyydät vettä,joko se haetaan wc-stä tai annetaan siitä missä kädet pestään.Olen alannut pyytään jotta minä juon vain keittiön kraanasta,tuotua vettä.Olenko nipottaja mutta kun tuntuu yök kun sinä pestään kädet ym mitä mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskioluessai on vain reilu neljä prosenttia muuta kuin vettä. Samoin Kossussa on suunnilleen 60 prosenttia vettä.
Jos tarkoitat pelkkää vetttä, harvapa tislattua vettä juokaan. Jutunkin mukaan hanavesikään ei ole 100 prosenttista vettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Välillä tosiaan tuntuu, etteikö äiti ja isi enää opeta lapsilleen yhtään mitään kotona. Nämä asiat ovat ihan perusjuttuja, jotka vain täytyy tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juomana ja ruuassa kannattaa käyttää kylmintä vettä, mitä hanasta tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

turvallisuus ennenkaikkea: Kalusteilla kyllä, ei putkistossa. Huomaa selvästi, että et ole korkeakoulututkintoa suorittanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juomana ja ruuassa kannattaa käyttää kylmintä vettä, mitä hanasta tulee. Sanoohan se jo (maalais-) järkiki tahi vanaha Erkkihi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juon ja annan myös lapsille haaleaa/kuumaa vettä hanasta! Kiinassa asuneena olen huomannut, että kyllä Suomessa vois syödä vaikka "lattialta" ja ottaa hyvällä omallatunnolla kuumat vedet hanasta! Niin on puhdasta muuhun maailman veteen verrattuna! Ja tuskinpa sitä tuohon vesijohtoveteen ihan ensimmäisenä kuolee, jos ei sitten saa semmoista pöpöä mikä esim. Nokialla viime keväänä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keräännytät jatkuvasti lastenne ja itsenne kehoihin raskasmetalleja.

Ne kasaantuvat soluihimme paljon nopeammin kuin lähtevät, ja käytännössä katalysoivat lähes kaikkia tunnettuja neurologisia tauteja.

Aina kun vettä virtaa vähänkään kuumavesiputken puolelta, tulee useita kertoja enemmän veteen ei välttämättä edes liuenneina suoloina, vaan jopa hienona paljaalla silmällä havaittamattomana sakkana veden mukana.
Voit tehdä itse testin jolla saat helposti kivaa keltaista liejua ja kaiken paljaalle silmälle näkyviin kun haihdutat esim. 100 ltr. lämpimästä hanasta vettä yhdeksi litraksi lisäämällä haihdutus astiaan aina uutta ja uutta.
Muutama viikko menee, mutta sen kun omilla silmilläsi näet, et voi kuvitellakaan enää juovasi lämpimän hanan puolelta.
Ei sieltä mitään bakteeripohjaista infektiota kannatakaan ajatella aina saavansa vaan yllä mainitsemaani hidasta pitkän tähtäimen itsemurhaa.

Terv. Bioaseteknikko

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kyllähän juoda voi vaikka bensiiniä, moisen terveellisyys on sitten eri asia...eli kyllä sitä kuumaa käyttövettä voi ihan hyvin juoda ja tuskinpa tuosta henki laakista menee ja valtaosa maapallon ihmisistä olisi tyytyväisiä jos heillä olisi juotavanaan niinkin puhdasta vettä kuin mitä suomessa lämmin käyttövesi on, se wc-pytynkin vesi on puhtaampaa kuin valtaosalla ihmisistä. Asia riippu tarkastelukulmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin ne elämän perusasiat unohtuu kun ihmiset kuvittelee elävänsä jossakin ihme langattomassa tietoyhteiskunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Legioonalaisbakteerista kyse,ko lämpötilan vettä tulisi seisottaa tietty aika, ts. tarpeeksi iso säiliö jotta vesi on tarpeeksi kauan kuumana jossa ko. bakteeri kuolee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näkisittepä 15 vuotta käytössä olleen kuumavesivaraajan sisällä olevan ruskeankeltaisen "lökän", niin ette varmasti lämmintä vettä suuhunne pistäisi. Kun vaihdoin varaajaan uuden sähkövastuksen ja tyhjensin säiliön, sieltä tuli pari sankollista inhottavan hajuista ja näköistä löllöä, Yäk !! Ei se lökä sitä juomavettä pilaa. Juomavesi tulee sen säiliössä olevan kuuman veden läpi putkistoa pitkin joten se lämpenee vasta siinä. Vesi ei ole pitkään kuumana ennen kuin se tulee jo hanasta. Itse keitän perunat ja lisään kastikkeisiin valmiiksi kuuman veden suoraan hanasta. Kuuman juotavan veden keitän keittimellä ja kahvi aina kylmään veteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruskea töhnä lähtee helposti seuuraavasti. Sulje pääventtiili ja avaa kaikki kuumahanat.Vettä tulee jonki aikaa.Sitten suljet hanat ja sitten paineet päälle. Paine shokki irroittaa enimmän töhnän. Lopuksi juoksuta ruskea vesi kunnes tulee kirkasta. Toimii !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Moni kiireinen tekaisee aamuteen tai kahvin kuumaan hanaveteen" OKSETTAVAA! Kuka idiotti voi juoda noin haaleaa kahvia tai teetä? Siihen vielä ne liuennet myrkyt niin tarjotkaa vaan vieraillekin noin "keitettyä" kahvia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onhan se älytöntä että potunkeittovesikin lämmitetään kylmästä vedestä, kun kuumaakin vettä on saatavilla. Maksa sitten sähkölaskussa ylimääräinen energialasku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

96
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
87
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
81
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa
50
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
46
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
44
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin
43
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image