Vaateideoita rock-kon­ser­teis­ta­kin

Kevään muotivärit ovat kirkkaita. KUVA: Mauri Ratilainen/com.pic
Hyvä Elämä 5.2.2005 0:00
Marjo Oikarinen
Eija Koski kuvailee, että hänen kuorensa ovat viisikymppisen, mutta ajatuksensa kaksiviitosen. "Se ei tarkoita sitä, että yrittäisin olla ikinuori. En vain halua mennä mihinkään muottiin."

Koski on huomannut muiden ikäistensä naisten ajattelevan samoin. He ovat niitä, joille hän on suunnitellut vaatteita jo yli 20 vuotta Vogliassa. Perheyritys saa tänään presidentti Tarja Haloselta Kultainen vaatepuu 2005 -palkinnon Helsingin muotimessuilla. Yrityksen perustaja Pertti Virtanen pyysi Koskea suunnittelijaksi jo ennen kuin yritys perustettiin vuonna 1983.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että "Voglialla on laaja ja monipuolinen mallisto, jonka linja on pysynyt selkeänä ja hallittuna". Voglian tyypillisenä asiakkaana pidetään klassista, aikuista naista.

Kosken mukaan kohderyhmää ei määritellä ikärajoin. Nykyään kyse on paremminkin elämäntavasta - halusta pukeutua mukavasti, laadukkaasti ja persoonallisesti. Voglia ei noudata trendejä orjallisesti heti, kun jotain uutta keksitään, vaan niistä suodatetaan mukaan parhaat palat.

Suunnittelijan työtapa on muuttunut parissakymmenessä vuodessa kokonaisvaltaisemmaksi. Hänen on tiedettävä, mihin suuntaan kuluttajien maku, tavat ja tottumukset eri elämänaloilla kehittyvät. Hän hahmottelee ideoita kaikkialla, missä hän liikkuu.

"Teen paljon näkymätöntä taustatyötä: käyn sisustusmessuilla, puutarhamessuilla ja konserteissa. Niin saan tietää, miten ihmiset pukeutuvat ja mitä he harrastavat."

Taustatyö sopii Koskelle, koska hän on itse kiinnostunut samoista asioista kuin kohderyhmänsä. Kodin sisustamista hän harrastaa yhdessä miehensä kanssa; pariskunta tekee itse jopa huonekaluja.

"Vanhemmiten kiinnostuu erilaisista asioista kuin aikaisemmin, ja niille on aikaa, kun lapset lähtevät kotoa. Me toimimme ehkä eri tavalla kuin aikaisemmat viisikymppiset."

Koski kertoo esimerkkinä syntymäpäivälahjasta, jonka hän antoi miehelleen. Se oli Amerikan matka, yhteinen reissu muun muassa Bruce Springsteenin kotiseudulle New Jerseyhin. "Sillä hinnalla olisi tietysti saanut perinteisen kultadubleekellon."

Musiikki on perheen yhteinen harrastus. Muutama vuosi sitten parikymppinen poika oli vanhempiensa mukana U2:n konsertissa Berliinissä.Käsityötaito suvussa


Eija Koski oli kiinnostunut käsitöistä ja piirtämisestä jo pikkutyttönä Kalajoella. Suvussa on aina ollut käsityötaitoisia naisia. Äiti ompeli vaatteita neljälle lapselle, ja isompana Eija alkoi tehdä niitä itse.
"Ompelukoneen ääni kuuluu ihaniin muistoihin. Kun olin aivan pieni, meillä asui kotona ompelija noin viikon ja teki vaatteet kaikille."

Myöhemmin Kalajoelta lähdettiin vaateostoksille Kokkolaan tai Ouluun. Koski matkusti äitinsä kanssa hankkimaan Pukumiehestä asua ylioppilasjuhliin 1974. Musta oli hänen suosikkivärinsä jo silloin, ja hän valitsikin mustan, sileäsamettisen housupuvun. Kuvassa muiden tyttöjen yllä on vaalea mekko. Koski on edelleen tyytyväinen valintaansa.

Meri kuuluu Kosken voimanlähteisiin. Hän on asunut aikuisikänsäkin sen ääressä Vuosaaressa Helsingissä. Hän oli juuri aloittanut kotiteollisuuskoulun Kalajoella, kun hänen tekstiilitaiteilijaserkkunsa hankki hänelle työpaikan Helsingistä vaatesuunnittelijan assistenttina. Sille tielle hän jäi.

Koski on nähnyt monenlaisia maisemia matkustellessaan maailmalla, mutta Särkkien aava ulappa ei niille häviä. Kalajoelle hän palaa monta kertaa vuodessa, kesä- ja talvilomalla. Koko perhe viettää siellä kaikki joulut. Äiti asuu yhä vanhassa kotitalossa.Uusia malleja nopeasti


Eija Koski on tehokas työskentelijä, samoin kuin muutkin tiimissä: Voglia pystyy toimittamaan vaatteen valitusta kankaasta kuudessa viikossa. Kun Koski saa käsiinsä kankaan, hän suunnittelee siihen sopivan mallin, ja mallimestari Kaija Hynninen tekee kaavat. Lisäksi ydintiimiin kuuluvat toimitusjohtaja Markku Virtanen ja tuotepäällikkö Eija Hietala.

Vaatteet leikataan Lammilla ja ommellaan Virossa. Kankaat tulevat enimmäkseen Italiasta, Espanjasta, Ranskasta ja Saksasta.

Päämallistoja tehdään kaksi vuodessa, samoin välimallistoja, jotka ovat nykyään yhtä isoja. Kuhunkin kuuluu noin sata erilaista vaatetta. Kuukausittain lisätään uusia osia Pronta Moda -konseptiin.

Kestosuosikkeja ovat jakut. Tällä hetkellä niiden kanssa käytetään paljon housuja, joiden lahkeen pituuden voi valita kolmesta vaihtoehdosta kokonsa mukaan.

Mallistoissa on klassisten luonnonvalkoisen, beigen ja mustan lisäksi kauden trendivärejä. Tänä keväänä ne ovat kirkkaita ja voimakkaita: syreeniä, fuksiaa, turkoosia ja omenanvihreää.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

17:17
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
14:00
Pariisista Kittilään lentänyt Boeing-matkustajakone ilmoitti laskusiivekkeen viasta ja laskeutui Rovaniemelle, kyydissä noin 150 matkustajaa
50
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
43
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
35
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
33
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
30
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
29
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image