Tukosriski pelottaa e-pillereissä - abort­ti­lä­het­tei­den kysyntä kasvoi

KUVA: Jarmo Kontiainen
Hyvä Elämä 1.6.2014 12:06
Heli Väyrynen

Monet nuoret naiset ovat luopuneet e-pillereistä laskimotukosriskin pelossa.

Ainakin Oulussa ja Torniossa aborttilähetteiden kysyntä kasvoi e-pillerikohun jälkeen.

”Yleensä vastaanotollani käy ehkä yksi abortinhakija viikossa, mutta kohun jälkeen heitä tuli viisi tai kuusi viikossa. He olivat jättäneet e-pillerit pois ja tulleet raskaiksi”, kertoo gynekologi Ritva Nissi Oulun kaupungilta.

Pillereistä luopuneet abortinhakijat ovat etupäässä normaalipainoisia ja tupakoimattomia parikymppisiä naisia, joiden laskimotukosriski on tilastollisesti pieni.

”Moni abortinhakija on kertonut lopettaneensa e-pillerit lehtijuttujen takia”, sanoo gynekologi Tea Taskila Tornion kaupungilta.

Pilleripelko näkyy vastaanotoilla edelleen. Gynekologeja tilanne huolestuttaa.

Lue lisää 01.06.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Juu, joillekin ei käy e-pilsut ja joillekin käy. Kaikki ollaan yksilöitä ja onneksi monenlaisia ehkäisykeinoja on olemassa. Haluisin joskus kutenkin muistuttaa, että on meitäkin joille e-pillerit käyvät loistavasti! Olen syönyt Yasmin e-pillereitä jo noin viisi vuotta vakituisessa parisuhteessa eikä ole ollut mitään ongelma. Paino pysynyt suht samana, mielialojen vaihteluita ei ole, seksihalut tallella, iho pysyy hyvänä, verenpaineet normaalit, laskimotukoksia ei ole ollut ja seksi on nautinnollista. Itse voi myös vaikuttaa e-pilsujen turvallisuuteen eli liiku, pidä paino normaalina, älä tupakoi, seuraa verenpaineita ym. Johonkin tässä elämässä on luotettava ja mielummin luotan lääkäriin kuin muka niin paremmin tietäviin tavallisiin tallaajiin. En missään nimessä halua tässä elämän vaiheessa äidiksi joten pidän kunnolla huolen, että EN TULE RASKAAKSI.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin nykyisin voi enää luottaa, kun yhä yleistyvä käytäntö tuntuu olevan, että muita ihmisiä pitää huijata ja tuottaa heille mahdolisimman paljon harmeja, vaikka tällaiseen ei olisi mitään aihetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kun on lapset tehty niin sterilisaatio +kondomi niin minä ainakin ajattelen niin ei saa tartuntoja ja taitaa olla varmin ehkäisy

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin toimien minulle ilmoitettiin,että en enää kuulunut ns. ehkäisyneuvolan palvelujen piiriin eli säännölliset tarkastukset pitää käydä yksityisellä. Kalliimpaa. . Mutta koska suvussa on veritulppariski, terveys on aika ykkösenä ja vasta sitten raha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

E-pillerien riskiuutisointi oli melko vastuutonta. Pitäisi selvästi kertoa kuinka suurella todennäköisyydellä niitä haittoja on.
Ihan sama tuon rokotevouhotuksen kanssa, joss muutama rokotevastainen päästetään päästämään omia mielipiteitään ilman parempaa tietoa tai edes lääketieteellistä koulututsta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niitä hormoonittomiavaihtoehtoja kovin paljoo ole. Ikävä kyllä. Ja hormooit ei kaikille todellakaan sovi. Riskejä ja ongelmia on muitaki ku tuo tulppa. Jotenki kovin yhdestä näkövinkkelistä lääkäritkin tätä asiaa kattoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käyttäkää kondomia vaikka näistä syistä:

- ehkäisee raskauden
- estää sukupuolitaudit
- estää virtsatieinfektiot, joita naisille voi tulla seksin takia

Onhan se toki huolestuttavaa, jos lääketehtaiden kate pienenee, mutta yksittäinen ihminen saa kai olla kiinnostunut omasta terveydestään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Pilleripelosta" puhuminen kielii asenteellisesta ja politisoituneesta patriarkkaalisesta suhtautumisesta asiaan. Ei ole kaikkien normaalipainoisen, tupakoimattoman, perusterveen naisen kansalaisvelvollisuus syödä pillereitä, joilla on monenlaisia koettuja negatiivisia psyykkisiä ja fyysisiä sivuvaikutuksia....ja olla valmis ottamaan vastaan vastuuttomien miesten siittiölasteja ilman raskauden mahdollisuutta. Abortit kertovat vain yksittäistapausten kyvyttömyydesta raskaudenehkäisyyn. Samaan aikaan moralisoidaan joidenkin muiden patriarkkaalisten kulttuurien tapaa säädellä naisten seksuaalisuutta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hormoonien syönti ei voi olla kellekkään hyväksi pitkän päälle. Lisäksi nämä e pillerit päätyy meidän kaikkien elimistöö. Kondomit on keksitty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tajua kuka käyttää aborttia ehkäisykeinona, en yleensä edes ymmärrä miksi ihminen tekee yleensä abortin. Kyllä ihmisellä on joku pielessä, jos ei osaa käyttää ehkäisyä. Abortin ymmärrän raiskaustapauksessa, muuten en. Nykypäivänä on paljon ehkäisykeinoja, joten ei pitäisi olla vaikeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Abortin tekemiseen ei tarvita kummempaa syytä kuin esimerkiksi huono tilanne elämässä, liian nuorena käynyt kömmähdys tai vaikkapa kondomin hajoaminen. Uskonpa, että tässä tapauksessa naiset ovat käyttäneet ehkäisyä, mutta ovat lopettaneet pillereiden syönnin väärään aikaan. (Juuri kun hedelmöittyminen on mahdollista) Ja kyllä, ehkäisykeinoja on paljon, mutta 100% varmuutta ei saa muuten kuin sitten pysyvillä operaatioilla. Joten tuskinpa näistä naisista kovin moni on edes käyttänyt aborttia ehkäisykeinona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Abortti ei ole mikään ehkäisykeino eikä sitä saisi kovin heleposti tehäkkään. Kevyesti henki lopetetaan ennen kuin ehtii etes pihahtaa. Käytetäänkö etes kondomia? Löyhämielisiä ihimisiä minun mielestä. Raakaa peliä. Jonakin päivänä se voi sitte kostautua tai kavuttaa. Lapsen saaminen ei ole aina ihan viimisen päälle varmaa. Kyseessä voi olla ainutkertainen tilanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Normaalipainoiset ja tupakoimattomat nuoret ovat varmasti muutenkin kiinnostuneita terveydestään eivätkä siksi halua riskeerata terveyttään e-pillereillä. Minusta nuorten naisten e-pilleri -kriittisyys tulisi ottaa vakavasti ja niiden tuputtamisen sijaan valistaa nuoria kondomin käytöstä asiallisesti. Kondomeja voisi myös jakaa ilmaiseksi terveyskeskuksissa (huomattavasti edullisempaa kuin abortit), koska nuoret naiset voivat kokea kondomien oston nolostuttavaksi, jos siitä ei ole aiempaa kokemusta. Oulun kouluissa seksuaalivalistus on ollut ajoittain huonoa säästösyistä ja päättäjätkin saisivat katsoa peiliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedoksenne: raskauden aiheuttama veritulppariski on 10-kertaa suurempi kuin e-pillereiden aiheuttama.

Tämän pilleripaniikin perusteella kaikki nämä ihmiset eivät siis koskaan uskalla hankkia lapsia, koska siinä puuhassa tukosriski on kymmenkertainen. Ottakaa asioista selvää ennen kuin alatte panikoida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletettavasti raskauksia on elämän aikana pari kolme? Ehkäisyä kuitenkin tulee käyttää vuosia mikäli haluaa harrastaa seksiä ilman raskautta. Lisäksi jos haluaa lapsia, riski on otettava. Ehkäisyyn on muitakin keinoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Abortista aiheutuu kyllä moninkertainen terveysriski pillereihin verrattuna. Se ei ole mikään pikkujuttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image