Terään liukua

Hyvä Elämä 2.10.2002 0:00
Petri Laukka

Jääkiekkoluistimen eteenpäin vievin osa, terä, tarvitsee kauden aikana muutaman perushuollon. Pari kertaa viikossa luistelevan kannattaa teroituttaa luistimet säännöllisesti ja lisäksi muotoiluttaa terät ensin syksyllä ja toisen kerran talvella. Harrastukseen saa uudenlaista nautintoa, kun jaloissa tuntuu olevan liukua ja potkua.

"Terän muotoilulla luistimeen saadaan oikeanlainen liuku ja pitopinta. Se on tärkeä työvaihe pelaajan kannalta. Enää teriin ei ajeta syvää uraa ja pyöristettyä kärkeä ja kantaa", sanoo Esa Kaijanen Urheiluvaruste Eskasta.

Terän muotoiluun vaikuttaa kaksi asiaa: pelaajan pelipaikka ja paino. Hyökkääjän teriin liukupinta ajetaan terän etu- ja takaosaan, puolustajan terissä liukupinta on keskellä.

"Hyökkääjän terissä korostuu vauhdinotto. Puolustajan on pystyttävä liikkumaan yhtä hyvin eteen- ja taaksepäin. Siksi liuku on keskellä terää", Kaijanen kertoo.

Terien muotoilussa otetaan huomioon pelaajan paino. Kaijasen mukaan nyrkkisääntönä voi pitää, että kymmenen kilogrammaa vastaa yhden senttimetrin liukupintaa terässä. Esimerkiksi 70-kiloiselle pelaajalle ajetaan seitsemän sentin liukupinta. Hyökkääjän terään pinta tehdään kahdessa 3,5 cm:n osassa.

Liukupinta muotoillaan nykyään täysin tietokoneella. Se maksaa 8-10 euroa.

"Luistimien terän kuntoa kannattaa seurata itse. Kun terän kanttiin on ilmestynyt kiiltäviä kohtia, luistimet pitää teroituttaa. Kantti saattaa alkaa kiiltää ihan kevyestä iskusta kiveen tai maalintolppaan", Kaijanen muistuttaa.

Luistimien teroitus maksaa 4,20-5 euroa.

Oulussa luistimia teroitetaan muun muassa Urheiluvaruste Eskassa Toppilassa, Sportia Rintamäellä ja Pyörä-Suvalassa keskustassa, Kärkkäisellä Limingantullissa sekä useimmissa suutariliikkeissä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

41
Poikkeusluvalla 17-vuotiaana saatu ajokortti ehti vanheta reilun viikon: Nuori mies kaahasi Pyhäjärvellä tutkaan 177 km/h
40
Helsinki-Vantaalla vaaratilanne – matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle
23
Jos presidentti Niinistö liputtaisi Nato-jäsenyyden puolesta, joka toinen suomalainen hyväksyisi liittoutumisen, kertoo Alma Median kysely
23
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
21
Liian syvät metsäojat pilaavat vesistöjä – tutkijan mukaan syvälle ojitukselle ei ole metsätaloudellisia perusteita
13
Donald Trump ja Kim Jong Un tapaavat helmikuussa – ydinaseriisuntaa koskevaa huipputapaamista pohjustettiin Valkoisessa talossa
12
Ulkomainen omistus ei ole riski Suomen huoltovarmuudelle – Asiantuntija: "Kyllä alus tulee, jos maksetaan tarpeeksi korkea rahti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image