Tässä mies pääsee eroon kiloistaan

Vesa Koivukangas ja Timo Heikkinen tekevät laihdutusleikkausta 50-vuotiaalle oululaismiehelle. Mies toivoo pääsevänsä leikkauksen avulla eroon sokeritaudista. "Monilla leikatuilla diabetes on parantunut saman tien", Timo Heikkinen kertoo. Leikkaus maksaa itsensä takaisin, kun terveydenhuoltokäynnit lihavuuden liitännäissairauksien vuoksi vähenevät.
Hyvä Elämä 19.6.2010 0:00
Heli Väyrynen Kaleva
Viisikymppinen oululaismies makaa leikkauspöydällä. Gastrokirurgit Timo Heikkinen ja Vesa Koivukangas liikuttavat instrumentteja miehen vatsassa pienten reikien kautta. He näkevät leikkauskohteen monitoreilta.

Koska leikkaus tehdään tähystyksessä, toipuminen on nopeaa. Jo kahden päivän kuluttua mies pääsee kotiin.

Musiikki soi hiljaa salissa, kun kirurgit typistävät miehen mahalaukun yläosasta pienen pussin ja yhdistävät sen ohutsuoleen puolentoista metrin päähän suolen alusta.

Menossa on laihdutusleikkaus. Mies painaa 140 kiloa, mutta jos kaikki sujuu hyvin, vuoden kuluttua puntari näyttää enää 90 kiloa.

Kirurgit kertovat, että heidän potilaansa ovat laihtuneet keskimäärin 50 kiloa leikkauksen jälkeisenä vuonna.

"En stailaa itseäni laihaksi, jotta olisin menevämmän näköinen, vaan haluan päästä eroon kakkostyypin sokeritaudista ja runsaasta ylipainosta, jotta pystyn liikkumaan paremmin", golfia pelaava mies kertoi ennen leikkausta.

Leikkaus vie puolitoista tuntia. Se sujuu normaalisti, ja toipuminen lähtee käyntiin hyvin. Nyt mies totuttelee kotona isoon elämänmuutokseen.

Koska mahalaukku on pienentynyt ja ruuan kulkureitti lyhentynyt, hän voi syödä vain pieniä annoksia ja tulee vähästä kylläiseksi. Rasva ja sokeri eivät maistu.

Koivukangas ja Heikkinen ovat tehneet Oulussa parisataa lihavuusleikkausta, 150 Oysissa ja loput Oulun diakonissalaitoksella. Kokemukset ovat hyvät. Vakavilta komplikaatioilta on lähes vältytty. Vain yksi potilas on käynyt teho-osastolla leikkauksen jälkeen.

Oysin jonossa on parisataa potilasta. Jono etenee hitaasti.

"Meillä kirurgeilla olisi mahdollisuus leikata moninkertainen määrä potilaita, mutta Oysin leikkaussali- ja vuodeosastokapasiteetti eivät riitä",
Koivukangas sanoo.

Oys ei pysty vastaamaan Pohjois-Suomen leikkaustarpeeseen. "Parisataa jonottajaa on vain pieni osa niistä pohjoissuomalaisista, jotka leikkauksesta hyötyisivät. Leikkauskriteerit täyttyisivät tuhansilla, jopa kymmenillä tuhansilla ihmisillä", Heikkinen kertoo.

Leikkaus tulee kyseeseen vasta, kun muut keinot on ensin kokeiltu tuloksettomina. Kansainvälisten kriteerien mukaan leikatun BMI:n pitää olla vähintään 40 tai 35, kun on perussairauksia, kuten diabetes.

"Oysissa nostettiin BMI-raja ilman lisäsairauksia 45:een, koska ei ole resursseja leikata niin monia", Heikkinen jatkaa.

Suomessa tehtiin viime vuonna noin 700 lihavuusleikkausta, Ruotsissa yli 2000.

Tänä vuonna määrä noussee Ruotsissa noin 7000:een. Suomi tulee yhä jälkijunassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viimesyksyinen raportti suositti nostamaan määriä.

"Sairaalloisen lihavuuden hoitoon ei tieteellisen näytön perusteella ole mitään muuta keinoa kuin kirurgia. Vain leikkaus johtaa pysyvään painonpudotukseen", Heikkinen
muistuttaa.

Leikkaus vähentää kuolleisuutta ja lihavuuden liitännäissairauksia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Huvittavia nämä: "en laihdu vaikka syön kerran päivässä vettä ja leipää". Kävipäs sattuma, kun keskitysleireille ei aikoinaan sattunut yhtään tälläista ihmistä. Olisi ollut helpot oltavat paistatella siellä vain läskimakkaroineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkki, 26.6., väität karppaamista vaaralliseksi viitaten tilastoihin. Väitteesi on törkeä valhe, tuollaista tilastoa ei ole olemassakaan. Uusimpien tutkimusten mukaan rasvaiset maitotuotteet suojaavat sydän- ja verisuonitaudeilta. Älä levitä valheellista tietoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluaisinpa nähdä näiden iänikuisten valittajien valokuvat ja painoindeksit, varmaan ovat sitä ihmistyyppiä, joka ei liho vaikka vetäisi pullapitkon päivässä. Itse lihon, jos syön keittoa ja 4 palaa leipää päivässä. Lihon myös ns. laihdutusvalmisteilla, jotka sotkevat lisäksi vielä insuliininerityksen. Että kokeiltu on. Mikä siinä on, etteivä tihmiset voi uskoa, että toiset ovat lihavia siksi, että heidän elimistönsä toimii ihan eri tavalla. Syömättömyys ei auta, eikä liikuntakaan - ruokahalu lisääntyy vaikka lihakset ei kasva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kyllä riepoo kovasti! Oys:n resurssit on todella tiukilla monien kroonisten sairauksien kohdalla ja tarkoitan niitä sairauksia joihin potilas ei itse voi mitenkään vaikuttaa. Näin on myös lasten ja nuorten puolella. Lihavuus on vakava terveysongelma, mutta kun kyseessä on sellainen vaiva joka voidaan hoitaa ilman kirurgiaa ja yliopsitosairaalatasoista hoitoa. Samalla kun tämmöisiä hoitoja annetaaan lasten ja nuorten hoidoista tingitään jatkuvasti enemmän. Resursseja hoitojen antamiseen ei ole. En voi kyllä käsittää tämmöistä! Lapsista tehdään invalideja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karppaaminen on vaarallista. Katsokaapa vain tilastoja siitä miten sydänsairaudet ja eläinrasvat ovat yhteydessä toisiinsa. Laihtumiseen ainoa keino on syödä vähemmän kuin kuluttaa. Se, mitä on syö on ihan sama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen aina ihmetellyt, että miten näillä tyypeillä muka riittää tahdonvoima ja sitoutuminen hyviin elämäntapohin leikkauksen jälkeen, mutta ei sitä ennen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen itse jonottamassa laihdutusleikkaukseen,olen koko ajan työelämässä ja maksan veroja samalla lailla kuin muutkin "normaali ihmiset".Katson oikeudeksini minulle kuuluvan leikkauksen kun omin keinoin en pysty laihduttamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas aivan käsittämätöntä touhua! 70% maailman väestöstä elää köyhyydessä ja jatkuvassa nälässä, alle kahdella dollarilla päivässä (!) ja täällä ihmiset syövät itsensä 200kiloisiksi sioiksi, jonka jälkeen mennään laihdutusleikkaukseen! Kuvottavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös sairaudet voivat johtaa sairaalloiseen ylipainoon, mikä on jo tahatonta tällaisen ylipainoisen kannalta. Tuollaisesta tilasta, joissa nuo leikattavana olevat henkilöt ovat, ei enää laihdutella niinvain. Joitakin havaintoja minulla on tästä on lähipiiristäni. Itse olen 10 kg vähemmän nyt, kuin puoli vuotta sitten jouluna. Tällaiset määrät menevät tanakahkolta mieheltä hivenen tapoja muuttamalla. 50 kg onkin jo eri juttu. Kannatan lämpimästi leikkausmäärien lisäämistä jo verokertymän kannaltakin. Jos kallis jokaapäiväinen lääkitys jää pois meidän laskuista, eikä esim. liikuntaelimistön ongelmien takia tarvita sairaalahoitoa, tilanteen täytyy mennä vain hyvään suuntaan. En viitsi syyllistää tällaisessa maailmassa ihmisiä, jotka syövät väärin tai huonosti. Myös sinulle, joka ei kärsi ylipainosta ja kuitenkin syöt väärin. Kaikkea on tarjolla valmiissa maailmassa ja ihminen on luonteeltaan mukavuudenhaluinen. Ruoan verotushan voisi korjata epäterveellisen ruoan myyntiä ? Epäterve koostumus vaikkapa einesruoassa nostaisi haittaveron esim 200% - 400% sen verottomasta hinnasta ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

juu juu, aina lihavia syyllistetään. Aina oma vika. Mites keuhkosyöpä? Maksakirroosi? Kihti? Anoreksia? Alkoholismi? "Itseaiheutettuja" tauteja löytyy pilvin pimein kun alkaa kaivamaan. Leikkaus sinänsä ei laihduta. Töitä pitää tehdä. Pelkkä leikkaus ei riitä. Leikkaus myös maksaa itsensä takaisin muutamien vuosien sisään. Useimmat terveydenhoitomenot eivät sitä tee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedän naisen joka sanoo katuvansa leikkausta. Leikkauksesta on jo vuosi ja olo ei ole hyvä. Varsinkin kuumalla ilmalla ongelmat tulevat vastaan. Vettä ei mahdu kun 1-2 dl. Syödä myös pitäisi mutta vesi on jo ehtinyt täyttää vatsan. Hän kertoo että jos olisi tietänyt olonsa ei hän olisi mennyt koko leikkaukseen. Vitamiinit ja hivenaineet eivät imeydy enään normaalisti pienen pienestä mahalaukusta. Iho on muuttunut kalvakkaaksi, harmaaksi. Kipuja on vieläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leipä, riisi, pasta, peruna jne, kaikki missä on hiilihydraatteja pois! samoin karkit ja muut turhuudet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäskö se golfin peluu vaihtaa johonkin enemmän kaloreita polttavaan lajiin ja jättää syöminen vähemmälle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leikkaukseen jonottava: Ei se laiduttaminen kaikille ole helppoa,voi olla kyseessä vaikka pyörätuolissa elävä henkilö.miten se harrastaa urheilua muuten kun avustajan kanssa.Vatsalaukun pienennys leikkaus voi olla tälläiselle henkilölle se viimeinen oljenkorsi.itse kannatan leikkausta jos kaikkea muuta on kokeiltu ja lääkärithän siitä loppuen lopuksi päättää kelle leikkauksesta olisi hyötyä.Suomessa on liikalihavuutta aivan liian paljon.Ei kaikkien kohdalla ole laiskuudesta kyse.Lihavuuskin on sairas siinä missä alkoholismikin.Menkää ihmiset vähän itseenne ennen kun alatte muita arvostelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole humpuukia se, että hiilihydraatteja välttämällä laihtuisi. Kyllä se on totisinta totta! Vielä kun lisää luomutuotteiden käyttöä ja välttää mahdollisimman monia elintarvikkeisiin lisättäviä lisäaineita, niin johan alkaa elämä hymyillä. Toivottavasti sanonta suomalainen ei usko ennen kuin kokeilee, pitää tässäkin paikkansa. Suosittelen kaikille itse tehtyä kunnon ruokaa, kunnon aineista, ei mitään light- ja kevytmössöjä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan se olla, että hiilarien vähentämistä on jo kokeiltuo tuossa vaiheessa. Silti se olisi verraton keino tällaisten tilanteiden ennaltaehkäisyssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin itsellä on läskeistä maksettu jo verot. Jos kerran vertaillaan mitä kukin tulee maksamaan yhteiskunnalle niin verrataan samalla paljonko on jo veroja maksanut. Eli läskiveron ehdottajille yhteiskunnan palveluja vain sen verran kun olette verojankin maksaneet, mitataan torilla samalla kilojen kanssa. On aivan yhtä välinpitämätöntä yhteiskuntaa kohtaan tehdä alle 60 tuntisia työviikkoja ja maksaa vähän veroja, jotta ehtii harrastaa urheilua ja elää yli 75 vuotiaaksi. Mutta eihän se ole suomalaisduunarin suusta uutta että "mun menot saa maksaa joku muu mutta mä en maksa muiden". Kaikkein kalleimpia yhteiskunnalle ovat vähän veroja maksavat pitkään elävät terveet ihmiset, jotka vielä jäävät aikaisin eläkkeelle, teidän takia se eläkäikäkin nousee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa.Mites se todiistetaan että leikkausta haluava on yrittänyt muita laihdutuskeinoja? Takuuvarmasti se on suurimmalle osalle vain ja ainoastaan se ainoa konsti kun halutaan päästä mahdollisimman vähällä vaivalla.Ja nopeasti.Itsekin toivoisin nuo leikkaukset yksityispuolelle kaikkinen komplikaatioineenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkään en uskonut karppaukseen,pidin vitsinä.Puolen vuoden kokeilun aikana paino tippui yli 10 kiloa.Lopetuksen jälkeen paino alkoi nousta.Ettei se aivan humpuukia ollutkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olis vaan kantsinu vaihtaa se golffin peluu johonkin aktiivisempaan lajiin. Leikkauksessa on aina riskinsä. Ja se on kallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi luoteistuuli on voimakasta yöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Taas SUOMI onnellisin maa.

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taas SUOMI onnellisin maa.

YK:n Onnellisuusraportissa on tutkittu sitä, miten yhteiskunta tarjoaa erilaisia palvelujaan kansalaisilleen, EI SITÄ, m... Lue lisää...
Sinttu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image