Suklaajätit pelottelevat: Suklaa loppumassa maailmasta

Kuivuus on koetellut kovasti maailman kaakaontuotantoalueita. KUVA: Colourbox
Hyvä Elämä 18.11.2014 22:13
Juha Vainio

Kaakaon markkinahinta on noussut voimakkaasti viime vuosina. Eikä loppua näy. Mars, Inc. ja Barry Callebaut kertovat, että suklaa on jopa loppumassa maailmasta.

Viime vuonna kaakaota kulutettiin 70 000 tonnia enemmän kuin sitä tuotettiin, kertoo Mirror. Bloombergin mukaan vuonna 2020 suklaan kysynnän ja tuotannon välisen kuilun arvioidaan kasvavan miljoonaan tonniin.

Kaakaon – ja sen myötä suklaan loppumiseen on neljä syytä. Kuivuus on koetellut rajusti Norsunluurannikkoa ja Ghanaa, joissa tuotetaan yli 70 prosenttia maailman kaakaosta. Ilmastonmuutoksen vuoksi kuivuuden uskotaan tulevaisuudessa vain pahenevan alueella.

Lisäksi sitkeä sienitauti on tuhonnut noin 30–40 prosenttia maailman kaakaotuotannosta.

Suklaata kulutetaan entistä enemmän, ja tahti vain kiristyy Kiinassa kasvavan suklaahimon myötä. Kiinassa suklaan kulutus asukasta kohden on tällä hetkellä noin 5 prosenttia siitä, mitä länsimaissa kulutetaan.

Viljelijät ovat myös siirtyneet tuottavampien kasvien, kuten kumipuun viljelyyn.

Suklaan loppuminen tarkoittaisi samalla suomalaisen lempiherkun Fazerin sinisen loppua. Suomalaisen Työn Liiton keväällä teettämän kyselytutkimuksen mukaan Fazerin sininen mielletään heti ruisleivän jälkeen parhaiten suomalaisuutta kuvaavaksi tuotteeksi.

Fazer Makeisten toimitusjohtaja Tom Lindblad, kuinka pian Fazerin sininen suklaa loppuu kaupan hyllyistä?
– Kyllä kaakaota on toistaiseksi ihan hyvin saatavilla. On hirvittävän vaikea lähteä arvioimaan ja spekuloimaan, missä vaiheessa olisi mahdollisesti vaikeampaa saada tarvittavia määriä raaka-aineita.
– Jos kaakaon hinta lähtee voimakkaaseen nousuun, kulutuksen kasvu voi sen myötä hidastua.

Kuinka suoraan kaakaon hinnannousu tulee näkymään suklaan hinnassa?
– Kaakaon hinnannousu ei näy suorassa suhteessa suklaassa, jossa pääraaka-aineina ovat myös maito ja sokeri. On kuitenkin ihan selvää, että jos kaakaon hinta jatkaa pitkään nousuaan, niin kyllä se viiveellä näkyy tuotteiden hinnoissa.

Löytyykö Fazerin suklaata hyllyistä vielä kymmenen vuoden kuluttua?
– Uskon, että löytyy. Kysynnän kasvu tulee näkymään voimakkaana kaakaon hinnannousuna, ja jos hinta nousee, se myös hidastaa suklaan kulutusta ja sitä kautta hidastaa kaakaon myynnin kasvua.

Kuinka kallista suklaata syömme kymmenen vuoden päästä?
– En lähtisi arvioimaan, mitä se silloin maksaa. Nykyisen kehityksen perusteella kuitenkin sanoisin, että Fazerin sininen maksaa kymmenen vuoden kuluttua ainakin tuntuvasti enemmän kuin tänä päivänä.

Tuleeko suklaasta luksustuote?
– Uskon, että siitä tulee enemmän luksustuote kuin tänä päivänä.

Suomessa asiasta uutisoi aiemmin Nyt.fi
Mirrorin juttu

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Hintaan 400% extraa koska "Nyt se on loppu"

Jemmaan joulukonvehdit tänä vuonna ja myyn kesällä pimeesti hirveellä prosenteilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisaalla lehdessä on juttu ihmisten ylipainon hinnasta. Oiskohan hyvä kansantarveydelle jos suklaata ei syötäis niin paljon...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

taitaa olla taas hinnannousu eesä ku pelotellaan. yksi sato kuivuu ja heti aletaan nitistä. tämä on propagandaa, jos mikä. kaakaotahan viljellään koko ajan. elekää uskoko aina markkinointivoimia vaikka maksamaan jouvutteki. kallista suklaata, josta viljelijät saavat pienen murto-osan ja nämä isot rikkaat vetävät suurimman osan. tällaista tänä päivänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Viime vuonna kaakaota kulutettiin 70 000 tonnia enemmän kuin sitä tuotettiin", eli kuinka jotain elintarviketta voidaan kuluttaa enemmän kuin sitä tuotetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ole jo selvinnyt kaikille, että me eletään globaalissa maailamantaloudessa. Fazer voi vuokrata maata Afrikasta ja alkaa viljejemään itse tarvitsemansa suklaapuut, vai mitä pensaita ne onkaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinhän se öljykin loppui noin 40 vuotta sitten yhdessä yössä Suomessakin.Yhä siitä vaan kinataan ympäri maailmaa.Olemmeko todella näin helposti professoreiden ja dosenttien, unohtamatta kauppamiehiä, uunotettavissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa tämä ihmiskunnan ruualla mässäily alkaa hiljalleen tuleen kyseenalaiseksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toinen esimerkki tänään siitä että pallon rajat ovat tulossa vastaan, ja todellista muutosta tarvitaan.
kts. kommenttini Professorin lamaväitteisiin.

Tämä on vain siinä mielessä päinvastainen että resurssit tuottaa jotakin ovat rajalliset, ei kysyntä.
Työn kohdalla kysyntä on rajallinen ja vähenevä, "tuotanto" vain kasvaa ja kasvaa.

Kummankin lopputulos suljetussa järjestelmässä on se etteivät vapaan kilpailun ja markkinatalouden säännöt, reunojen tullessa vastaan, enää toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tahansa negatiivista maailmalla tapahtuukin, on se joka tapauksessa ihmiskunnan aiheuttaman katastrofaalisen ilmaston lämpenemisen (CAGW) syytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole minulla haittaa jos sulkaa loppuukin kun en monesti syö suklaara.
Lapsuudessani ei ollut varaa karkkeihin ja aikuisena on muutakin ruokaa kuin karkit ja suklaa, USA:ssa on riittävästi niitä jotka syövät suklaata ja muuta makeaa haljetakseen ylipainostaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkihan on jo pahasta ja epäterveellistä, siksikö kaikki ruoka kielletään,, sokeri, liha; mitä sitten? Methän kuolemma!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onneksi olen aina inhonnut suklaataa, tai en inhonnut, mutta en rakastanutkaan. jotenkin tällaiset jutut ovat aivan turhia, miettiä 10v päähän? ja olisi hyvä, jos hinta vaikka kaksinkertaistuisi. onhan niiden syöjät ylipainoisia, tosin kaikki mainoksissa olevat ovat niin urheilullisia + sporttisia. en kyllä ikinä ole tainnut urheilijaa, joka niitä söisi. eiköön ne popsi banaania ja muita hedelmiä ja rusinat ovat muistaakseni kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun osakemarkkinoilla eletään sen verran epävarmoja aikoja niin taidankin sijoittaa kaikki rahani suklaaseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sähkö halpenee kun jouluna sataa vettä, eiku joulu kallistuu kun on märkää ja liukasta ja sukulaati tullee belgiasta,eikä meekkään itään ku siinä on laktoosia tai jotain makiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman suklaata tulee toimeen ja pystyy elämään, joten asia ei ole niin vakava. Paljon enemmän huolestuttaisi, jos happi olisi loppumassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miten kaakaopavun hinta,alunperin tuo tuote oli vainajien elämän jatkamista varten.kuolleiden luut jotka olivat jääneet poltosta jäljelle jauhettiin ja kaakao papuja jauhettiin paahtuneen luujauhonsekaan, näin jatkettiin kyseisen henkilön arvokasta matkaa jonnekki...ainako syön suklaatia tuleemieleen kakaon mysteerinen alkuperä,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi elin lapsuuteni ennen näin synkkiä aikoja. Tosin vähän myöhemmin syntyneet olivat vielä onnekkaampia, koska minun aikanani ei vielä ollut sellaista runsautta valikoimissa kuin nykyään. Tuleehan tuota suklaata vieläkin syötyä ja varmasti hautaan saakka tulevaisuudessakin, jos sitä on tarjolla, mutta ei se tietenkään yhtä tärkeätä enää ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todennäköisesti näiden "suklaajättien" ulostulon syynä on asiakkaiden valmisteleminen hintojen nousuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

114
HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ministeri Haavistoa pelolla johtamisesta
68
Lakko ja työsulku uhkaavat viedä metsäalan työntekijöiltä lomapäiviä – Teollisuusliiton Aalto: "Ei se vahinko ole, sulkupäätöksen vaikutus on laskelmoitu"
47
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
41
Tutkimus Oulun poliisitalon sairastumisryöpyn syistä valmistui: Työtiloissa runsaasti myrkyllisiä bakteereita ja homeita
33
Esperi Caren epäkohdat paljastaneen hoitajan ikimuistoinen vuosi huipentuu Linnan juhliin – Tarja Parkatti ei ole saanut ilmoituksen jälkeen töitä kotiseudultaan, mutta ei kadu
32
Kommentti: Siellä missä tapahtuu, siellä on Rinne
27
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

262 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

Nuo asiat ovat kuolemisen suhteen sellaisia joihin voit itse vaikuttaa elämäntavoilla ja valinnoilla. Siihen voit vaikut... Lue lisää...
Haluatko kuolla kadu...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

6.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image