Sovellus voi tarjota hypnoosia rintasyövän hoitomuodoksi

Terveysteknologiaan erikoistunut argentiinalaislääkäri Guido Giunti kävi tutkimusryhmänsä kanssa lähes 600 rintasyöpäpotilaille tarkoitettua matkapuhelimeen ladattavaa sovellusta. KUVA: Jarmo Kontiainen
Hyvä Elämä 4.6.2018 5:00
Minna Akimo

"Vastuu sisällöistä kuuluisi lääketieteen ammattilaisille", tutkija vaatii.

Rintasyöpäpotilaille tarkoitettujen erilaisten puhelimeen ladattavien sovellusten välittämään tietoon ja ohjeistukseen on syytä suhtautua erittäin kriittisesti.

Syksyllä julkaistavan väitöskirjatutkimuksen mukaan karkeimmillaan tällaiset sovellukset väittävät rintasyövän parantuvan jopa sillä, ettei diagnoosin saanut ihminen syö kuukauteen mitään. Rintasyövän hoitokeinoksi sovellukset tarjosivat myös hypnoosia ja sekä muita vaihtoehtohoidoiksi luettavia hoitomuotoja.

– Tämä dieetti-ohje oli ääriesimerkki, jonka löysimme käydessämme sovelluksia läpi. Jos olet kemoterapiassa ja lataamasi sovellus kertoo sinulle, että älä syö mitään kuukauteen, niin se onhan todella huolestuttavaa, väitöskirjatutkija, perhelääketieteeseen erikoistunut argentiinalaislääkäri Guido Giunti sanoo.

Sovellus ei kerro mistä tieto peräisin

Giunti ja hänen työryhmänsä kävivät läpi lähes 600 ladattavaa sovellusta, jotka sisälsivät rintasyöpään, sen ehkäisemiseen tai hoitoon liittyvää tietoa. Lisäksi osa sovelluksista oli sellaisia, jotka tarjosivat työkaluja rintasyövän kanssa elämiseen.

Rintasyöpäpotilaille tarkoitettu sovellukset ovat sellaisia, jotka voi ladata Applen App-Storesta ja Google Playsta.

Giuntin mukaan käyttäjien kannalta suuri ongelma on se, että sovellukset eivät kerro sitä, mistä tieto on peräisin eli sovelluksissa kerrottua tietoa ei ole millään tavoin lähteytetty.

– Yli 80 prosentissa näistä sovelluksista ei kerrottu sitä, mistä tieto on peräisin eli luotettavat lähteet puuttuivat kokonaan, ja se on hälyttävää. Sovellusmarkettiin menevä asiakas ei voi tietää, mistä tiedot on peräisin ja kuka tai mikä taho informaation takana on.

Tutkimustulokset on julkaistu International Journal of Medical Informatics -julkaisussa. Väitöstyö on tehty Oulun yliopistolle, joka on mukana EU-laajuisessa rahotteisessa Chess-projektissa, jossa tutkitaan teknologian ja terveydenhuollon uusia mahdollisuuksia.

Lääkärit saatava mukaan

Terveysteknologiaan perehtynyt lääkäri katsoo, että sovellusten uskottavuuden kannalta olisi tärkeää, että sovellusten kehittämisessä olisi mukana myös lääkäreitä ja muita lääketieteen ammattilaisia.

Tällä hetkellä näin ei ole, vaan puhelinsovelluksia tekevät ne, jotka hallitsevat kyllä teknologia, mutta he eivät välttämättä tunne lääketiedettä eikä sitä, miten esimerkiksi rintasyöpää todellisuudessa hoidetaan.

Kuluttajat joutuvat valitsemaan sovellukset sen mukaan miltä ne sattuvat näyttämään, ilman tietoa siitä kuka tai mitkä tahot sisältöjen ja informaation takana ovat.

– Jos jotain meidän ammattilaisten pitää ymmärtää niin se, että meidän pitää olla mukana kehittämissä näitä sovelluksia, jotka ihmiset lataavat ja käyttävät. Isot toimijat, kuten Google tai Apple eivät sovellusten sisällöistä ole vastuussa, vaan vastuu pitäisi kuulua meille ammattilaisille, hän sanoo.

Giunti kuitenkin ymmärtää, että monelle lääkärille teknologia näyttäytyy vain uutena asiana, johon pitäisi muiden asioiden ohella perehtyä.

– Tämä on ymmärrettävää, sillä jos emme tunne jotain, emme halua mennä sitä kohti. Ehkä tilanne muuttuu, kun lääkäreitä koulutetaan enemmän myös siihen, miten teknologiaa voi hyödyntää potilastyössä, hän naurahtaa.

Tietoihin suhtauduttava kriittisesti

Rintasyöpään ja ylipäätään terveyteen liittyviä sovellusten määrä kasvaa nopeasti. Guidon mukaan kuluttajien on syytä suhtautua kriittisesti myös muiden terveys- ja hyvinvointialan sovellusten tarjoamiin tietoihin.

– En väitä, että kaikki sovelluksissa tarjottava tieto olisi lähtökohtaisesti väärää, mutta tämä ilmiö ei koske vain rintasyöpää käsitteleviä sovelluksia. Sisältöjen laadun kehitys vaatii sitä, että tulevaisuudessa kaikki osapuolet ovat mukana sovellusten kehittämisessä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:03
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
9:51
Röyhkeä voro vei auton nivalalaisen omakotitalon pihasta juuri, kun pariskunta oli lähdössä töihin – ”Erittäin kummallinen tapaus”
9:49
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä
9:39
Viimeiset mielenosoittajat sinnittelevät yliopistolla Hongkongissa – Yli 600 ihmistä poistui kampukselta maanantaina
8:25
Sa­vu­kos­ken koulun ra­ken­nus­työ­maal­ta löytyi so­dan­ai­kai­sia heit­ti­men am­muk­sia – 81-millisiä ammuksia löytyi koulun alueelta 15 kappaletta Tilaajille
8:22
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
8:01
Postilakossa jätettiin yöllä sovintoesitys, PAU ja Palta antavat vastauksensa aamupäivällä – lakko jatkuu vielä
42
Oulun kaupunki jakaa 2000 ledivaloa pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
26
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
17
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
15
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
8
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
7
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
7
22-Pistepirkko saavutti Euroopassa kulttimaineen tunnistettavalla sointimaailmallaan – Kaleva Live esittää yhtyeen keikan suorana keskiviikkoiltana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image