Saako iäkästä ihmistä sanoa vanhukseksi?

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista vanhusten viikkoa. Timo Tiilikainen (oik.) tanssitti Elvi Saarijärveä maanantaina Kiimingin senioritalon päivätoiminnan tiloissa järjestetyissä karaoketansseissa. KUVA: Venla Tornberg
Hyvä Elämä 8.10.2013 6:08
Niina Hentilä

Vanhus, ikäihminen, seniori, varttuneempi kansalainen, koukkupolvi, harmaa pantteri.

Nimityksiä yhteiskuntamme vanhimmille jäsenille riittää, mutta kaikki termit eivät aina miellytä henkilöitä, josta erilaisia nimityksiä käytetään.

Kotimaisten kielten keskuksen mukaan vanhus on neutraali sana. Moni pitää sitä kuitenkin loukkaavana ja alentavana.

Kielenhuolto-osaston johtaja Salli Kankaanpää huomauttaa, että jo se, että vanhukselle on niin monta synonyymia, kertoo siitä, että sanassa on ongelmaa. Varsinaista suositusta Kotimaisten kielten keskuksella ei kuitenkaan ole.

”Vanhus ja ikäihminen tarkoittavat Kielitoimiston sanakirjan mukaan vanhaa ihmistä. Vanhukseen kuitenkin usein liitetään muitakin asioita kuin ikä. Saatetaan ajatella, että vanhus ei voi esimerkiksi hoitaa omia asioitaan. Seniorilla on myönteisempi sävy.”

Keskustelua on käyty myös siitä, minkä ikäistä voidaan kutsua vanhukseksi. Esimerkiksi urheilussa ikäihmisinä pidetään verrattain nuoria henkilöitä.

Yli 30-vuotiaat pääsevät halutessaan veteraaniurheilijoille järjestettyihin kisoihin. Golfissa seniorimiehiin voi liittyä täytettyään 55 vuotta, ja naisilla vastaava ikäraja on 50 vuotta.

”Ihmiset pitävät usein itseään vanhempia vanhuksina. Jos joku ei pidä sanasta vanhus, sitä täytyy kunnioittaa. Kuitenkin viranomaiskielessä kiertoilmaisut saattavat kuulostaa vähän vitsikkäiltä.”

Kaleva kysyi vanhustenviikon alkajaisiksi ikäihmisiltä, millaista arki on ja mihin asioihin pitäisi puuttua. Lue vastaukset tiistain Kalevasta

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Tämä on taas tämmöistä saivartelua, joka ei johda mihinkään. Meillä jokaisella on oma käsitys sanoista ja niiden merkityksestä. Kääkkä, ikäloppu ja vastaava nimittely ovat varmasti loukkaavia, mutta vanhus on minusta nätisti sanottu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten kummassa vanhus nimike on niin pelottava, että kysytään, saako sitä käyttää?
Yhtälailla lapsi nimitys, tai nuori, tai aikuinen nimitys voisivat olla tuollaisen kyselyn aiheina.
Iäkäs ihminen on vanhus, muuntelee nimitystä millaiseksi tahansa ja miten vanhus nimitys voisi olla luokkaava, tai epäsopiva? Kun kautta aikojen on aina, niin tervellisellä ruokavalioneuvonnalla, kun kaikenlaisilla muilla elämänohjeilla pyritty ohjastamaan kansaa siinä, miten olisi mahdollista elää pitempään, eli aina vain iäkkäämmäksi, kun edellinen sukupolvi on elänyt?
Mielestäni tälläinen kysely todistaa ainoastaan tämän aikakauden outoa, ikärasismista suhtautumista vanhusväestöön, minkä päättäjät ovat säästö tarkoituksella aikaansaaneet, itsekeskeisen lähimmäisistään piittaamattoman kansan suosiollisella välinpitämättömyydellä.Ja siksi pelkoa siitä, että nimitettäisiin vanhukseksi, voidaan hyvällä syyllä pitää juuri tuon nimenomaisen nimittelyn seuraamuksesta, pelkona joutua syrjäytetyksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me suomalaiset arvostamme vieraskielisiä sanoja esim. senior on suomeksi vanhempi vanhin, (vanhus), mutta onhan toki hienompaa olla seniori kuin vanha. (Älkäämme sekoittako sanoja seniori ja seniili) On toki hienompaa sanoa, äitini on seniili kuin vanhuuden heikko tai -höperö.
Jos sinulta jossakin tilanteessa sattumalta kysytään, kuinka vanha olet, vastaatko olen seniori 84 v. Maailman myllerrysten keskellä vanhuksekin ovat loppuneet, olemme vain "seniori 50+" sen jälkeen ikänumeroita ei ole. Olemme ikinuoria, ikivihreitä... Loppujen lopuksi, naurettavaa, kun kuitenkin vanhenemme ja tulemme vanhoiksi, jos elonpäiviä riittää. Olkaamme rehellisiä edes itsellemme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pidän itseäni ongelmajätteenä(vanhuuseläkeläinen) On naurettavaa ikäihmisenä pelleillä olevansa "kuolematon"Omista tuttavistani on kuollut n.30:tä viimeisen 4 vuoden aikana(tuttavia minulla on n, 250 )

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lapsi, nuori, 2-kymppinen, 3-kymppinen, 4-kymppinen, 5-kymppinen, 6-kymppinen, 7-kymppinen, 8-kymppinen , 9-kymppinen, 100-vuotias, 101-vuotias jne. Onko vaikeata?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhus on loukkaava nimitys vain niille, jotka ovat/ovat olleet itse ikärasisteja ja suhtautuvat/ovat suhtautuneet itse alentuvasti iäkkäämpiin. Niille, joiden mielestä vanhuus on yhtä arvokas ikävaihe kuin nuoruuskin, ei sanassa ole mitään epäkunnioittavaa tai halveksivaa, eikä heille ole myöskään mikään ongelma, jos heidän ikäisensä yleisessä keskustelussa tähän luokkaan liitetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vauva, taapero, lapsi, nuori, aikuinen, keski-ikäinen...? Vastakohtana alkupäälle ei liene kovin paljon vaihtoehtoja...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tanssiva,. urheileva, kuntoileva, osallistuva,harrastava nainen tai mies - ei todellakaan ole vanhus, vaan seniori / ikis / iällinen paremminkin. 82+ monen kohdalla voisi olla vanhus -arvonimen tasoinen ikämäärittelyssä. Arvonimi ikivanhus voisi olla 90+ -ikäisiä kunnioittava ilmaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta vanhus on kaunis sana, eikä ollenkaan loukkaava. Vanhus on tehnyt elämäntyönsä ja on arvokas,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohimma täsä että, jos on esmi 70v vaikkapa mies niin sanotaan että 70v mies, ja jos on 80v nainen sanotaan 80v nainen ,jos ei halua ikää sanua niin sanoo mies tahikka nainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen on vanha jos hän joutuu vanhainkotiin. Jo 65-vuotias on vanhus, koska rupeaa nauttimaan vanhuuseläkettä.Sillä erotuksella, että jos työeläke on kovin suuri, niin vanhuuseläke jää saamatta. Suurta työeläkettä nauttivat ovatkin sitten ikinuoria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ainakaan itse pane pahakseni, jos minut mielletään vanhukseksi, sitten, kun se aika koittaa elämässä. Mitä pahaa vanhus sanassa on ilmaisun näkökulmasta? Kunnioitetaan vanhuksia, iäkkäitä, niin nämä sanat eivät varmastikkaan ketään loukkaa, sillä niiden avulla ei ole tarkoitus nimitellä ketään, vaan toivottavasti kunnioittaa, arvostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

40 vuoden iässä ihminen on matemaattisesti kutakuinkin keski-iän keskimmäisessä iässä. Siispä keski-ikä on silloin kun ihminen on noin 30 - 50 vuotta. 50 - 70 voisi sitten olla se seniori-ikä ja 70 - 150 olkoon vanhuusikä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpöjä puhut. Taidat olla tosi nuori itse. En kyllä ole mikään seniori, kun olen 51 vuotias. Minulla on vielä ainakin 14 vuotta työikääkin jäljellä. Teen kovasti hiekkakakkuja lapsen lapseni kanssa ja leikin nukeilla niin kuin muutkin lapset eli taitaa tuo ikä olla korvien välistä paljon kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iäkäs ihminen on iäkäs ihminen. Vanhus ei ole niin positiivinen ilmaisu. Minä puhun aina iäkkäistä ihmisistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin minä mieleni taas pahoitin kun valkoista sanotaan valkoiseksi. Ja niin minä taas mieleni pahoitin kun mustaa sanotaan mustaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulle yksi tuttu vanhemman puoleinen ihana naisihminen kaupungin käsityökerhossa kertoi olevansa "kauan elänyt", ei " vanha tai vanhus" mielestäni tämä ilmaus on kaunis."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seniori ei oikein passaa suomen kieleen. Minulle ainakin tulee mieleen siitä jotain seniiliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, jos henkilö on vanhuuseläkkeellä, yli 65 vuotias, silloin voi sanoa jo vanhuksesksi. Todettakoon, että Vuonna 2012 oli miesten keski-ikä 40,3 ja naisten 43,1 vuotta, eli reippaasti on jo 65:lla keski-ikä ylitetty.
Ei kai ole olemassa seniorieläkkeitä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

20:22
Pitkä elämä täynnä valokuvia ja tarinoita – Caj Bremer melkein itki nähdessään kuvansa ensimmäisen kerran hyvällä paperilla
20:21
Koripallon suurin lupaus loukkaantui Obaman silmien edessä – urheiluvälinejätti Nike lupasi selvittää tuotteensa pettämisen
19:26
Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lähiviikkoina, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa
19:08
Ministeri Annika Saarikko: " Olen toiveikas, sote-uudistuksen läpivienti on mahdollista vaalikaudella"
19:02
Suomen hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Aki Hukka on väsymätön suksimestari, jonka rekassa on satoja pareja suksia Tilaajille
18:57
Krista Kiuru: Sote-valiokunta käy lausunnon kimppuun maanantaina – riippuu hallituksesta riittääkö aika
18:30
Brittiteini Shamima Begum liittyi Isisiin neljä vuotta sitten – nyt perhe yrittää saada Begumin vauvan Britanniaan Tilaajille
120
Uusi ennuste: Oulun seudun väestönkasvu taittuu ja muuttotappio iskee, Oulussa on parikymmenen vuoden päästä lähes 218 000 asukasta
55
Tutkijan mukaan eläin jää ruoantuotannossa näkymättömäksi – "Monet lapset ja aikuisetkin ovat tietämättömiä maidon- ja lihatuotannon todellisuudesta"
35
Autoilijat rysäyttäneet jo vuosia portaisiin Autorannan tuntumassa, jalankulkijoiden reitti hämää – "Miksei portaissa ole mitään estettä?"
33
Maailman suurin perinteinen purjelaiva vierailee Raahessa heinäkuussa – aluksen pituus 118 metriä
30
Media vaikuttaa siihen, miten yleisö suhtautuu kaivostoimintaan, kertoo Oulussa tarkastettava väitöskirja – "Ei edes haluttu kuunnella kriittisiä puheenvuoroja"
28
Halla-aho: Enemmistö suomalaisista ei halua maksaa ilmastotalkoista sitä hintaa, mitä muut puolueet vaativat
25
SK: Ministeri Berner ei ilmoittanut virkamieseettiselle neuvottelukunnalle siirtymisaikeistaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

262 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Ennen eläkemaksut eivät siis vaikuttaneet mihinkään? Urhoolliset yrittäjät ovat tilittäneet 18% eläkemaksuja jo vuodesta... Lue lisää...
No lol

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image