Professori: Yhä useampi henkilö juo alkoholia sen verran, että heillä on riski sairastua

Käypä hoito -suosituksen mukaan miehillä riskiraja on 40 grammaa ja naisilla 20 grammaa säännöllisesti päivässä. KUVA: Kerkko Konola
Hyvä Elämä 3.2.2018 19:24
Heli Paaso-Rantala

Tämä juttu on Oulun ylioppilaslehden tuottamaa sisältöä.

Uusi alkoholilaki toi vahvemmat alkoholijuomat ruokakauppoihin vuoden alussa.

Mutta kuinka haitallista terveyden kannalta oikein on, juoko tavallisen kolmosoluen sijaan vahvempaa lonkeroa tai nelosolutta?

Oulun yliopiston sisätautiopin professorin Markku Savolaisen mukaan terveyden kannalta myös prosentilla on merkitystä.

– Mitä enemmän alkoholia juodaan, sitä enemmän on haittavaikutuksia. Myös alkoholiprosentti vaikuttaa.

Savolaisen mukaan yhä useampi henkilö ylittää riskirajat, jotka altistavat alkoholisairauksille. Käypä hoito -suosituksen mukaan miehillä riskiraja on 40 grammaa ja naisilla 20 grammaa säännöllisesti päivässä.

Lisäksi alkoholijuoman annoksen kasvulla on vaikutusta: 0, 33 litran keskiolutpullo tai vastaava pieni tölkki 4,7-prosenttista juomaa sisältää 11–12 grammaa alkoholia.

– Isommassa 0,5 litran tölkissä vahvempaa olutta on peräti 21,7 grammaa alkoholia – siis lähes kaksinkertainen määrä.

Naisten riskiraja ylittyy silloin jo yhdellä annoksella, jolloin alkoholin suurkulutus altistaa monille sairauksille ja muille haitoille.

Savolainen mainitsee alkoholin terveyshaitoiksi maksakirroosin ja haimatulehduksen. Savolaisen mukaan maksakirroosin aiheuttaa yleensä useiden vuosien suurkulutus, mutta haimatulehdukselle sen sijaan ei ole selvää kynnysarvoa.

– Jo lyhytaikainenkin runsas kulutus saattaa laukaista hengenvaarallisen haimatulehduksen.

Alkoholin suurkulutus lisää kuitenkin monia muitakin sairauksia, muun muassa tulehdussairauksia, kuten tuberkuloosia ja seksisairauksia, sillä alkoholi heikentää elimistön puolustuskykyä.

Alkoholisairauksien lisääntymisen lisäksi suuremmat alkoholiannokset vaikuttavat myös tapaturma-alttiuden kasvamiseen. Alkoholilla on vaikutusta myös autolla ajoon.

– Enää ei riitäkään kaksi tuntia yhden annoksen jälkeen niin kuin ennen, vaan isomman annoksen jälkeen veressä on alkoholia vielä 3–4 tunnin kuluttuakin.

Tämä juttu on Oulun ylioppilaslehden tuottamaa sisältöä. Lisää lehden juttuja voit lukea täältä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

'' Yhä useampi henkilö juo alkoholia ... '' - Entäs sitten?
Se on täysin laillista ja sellaisena pysyy. Aina on joku ''holhooja'' vinkumassa muiden asioista joihin ei ole mitään osaa eikä arpaa.
Joisi itsekin kun noin on kova kateellisuus jäytämässä omaa elämää ja omista asioistaan huolehtimista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitää pitää keskustelua koko ajan yllä kyseisestä asiasta mediassa? Unohtakaa koko asia,niin voidaan joskus päästä eurooppalaiselle tasolle alkoholipolitiikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tammikuussa ei juonut ollenkaan, niin nyt on aika ottaa menetetyt kännit takaisin. Itse hain viisi pulloa viinaa ja kolme kolme salkkua gebardia. Näillähän sitä pääsee alkuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja vielä isommassa tölkissä, vielä enempi alkohoolia , niinhän se menee tilavuusoppi ja prosentilasku. Noilla hinnoilla ei pahemmin kulutus kasva, vaan Viron, Latvian ja Ruotsin valtiot kiittää ko suomipoika kiikuttaa edelleen verorahat heille. Täälä täytys pudottaa n. 40 rosentti A oluen ja lonkeron hintaa, siihen loppus liki koko kaljaralli ulkomailta, mut taitaa olla mahdottomuus, sillä ahneet panimot ja kauppiaat eivät sitä tee. Siis verovarojen ulosvienti vain jatkuu. ON meinaten nätti keli nyt kävästä Haaparannalla täydennyksillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä panimot ja kauppiaat hinnalle paljoa voi tehdä,kun suurin osa on veroa ja nousee alkoholi% mukaan.Onneksi on kuitenkin Tallinna ja Haaparanta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkoholi on ollut aina jotekin suosituimmuusasemassa tupakkaan verrattuna, ja esim. sen syöpävaarallisuus (maksa, haima, paksusuoli, maha, ruokatorvi ym.) usein sivuutetaan edelleen, vaikka siitä on vakuuttavaa tutkimusnäyttöäkin. Tässäkin jutussa se ohitetaan, vaikka "moniin sairauksiin" viitataankin.

Pakko uskoa, että mahdollisuus itsensä lailliseen päihdyttämiseen on nähty tarpeelliseksi tässä yhteiskunnassa. Muussa tapauksessahan alkoholituotteet piilotettaisiin tiskin alle, kuten tupakan osalta tehdään, eikä niitä saisi mainostaa.

Itse lopetin satunnaisen sikarinpolton, koska en viitsi lähteä marketin kassajonoon arpomaan, mitähän sieltä verhon takaa mahtaisi löytyä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mää ja kaverijäppiset tehtiin ihan oikia emppiirinen koe josa me tutkittiin nelijänpilikkuseiskan ja viijenpilikkuviijen kalijojen erua. Koejärijestelyihin kuulu että me samat jäppiset istuttiin iltaa sarkan pyöriäsä pöyväsä kahtena iltana ja ensimmäisenä iltana juotiin nelijänpilikkuseiskan kalijaa ja etittiin pöyvänkulumia siitä pyöriästä pöyvästä. Toisena iltana me juotiin viijenpilikkuviijen kalijaa ja samala tavala etittiin niitä pöyvänkulumia. Kummallaki kerralla pyöriän pöyvän pöyvänkulumia löyty sama määrä elikkä seittemän kappaletta. Elikkä on ihan sama kumpaa kalijaa juo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa politiikkaa. Vahvennetaan juomia, jotta kansalaiset kuolee nopeammin maksa- ja haimasairauksiin. Eikö se reipas laimentaminen olisi ollut paljon jörkevämpää, tiedä vaikka valtio olisi säästänyt jatkossa miljardeja euroja verorahoja alkoholisairauksien hoidosta? Kövin just yläasteelle menevien vanhempain illassa, ja siellä nuorisotyöntekijät kertoivat että on iso määrä seiskaluokkalaisia, jotka käyvät keskellä koulupäivää juopottelemassa läheisellä abc.lla, jossa on myös alko. Jotkut myyvät alaikäisille viinaa, jo seiskaluokkalaiset aloittavat alkoholikierteen. Asiaa on ilmeisesti yritetty saada eri toimijoiden avulla kuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Testasin ostamalla kaksi tölkkiä 4,7% ja 5,3% olutta, molempia varmuudeksi kaksi purkkia ja samaa merkkiä. Maussa en huomannut mitään eroa näiden välillä. Hinnaltaan 0,6% väkevämpi olut oli yli 1,5 kertaa kalliimpi. Kahden A-oluen hinnalla saisi siis kolme purkkia keskaria. Kumpaahan alkoholisti ostaisi...? :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa alkoholipolitiikassa näkyy vahvasti uskonlahkolaisten mielipiteet. Muualla euroopassa alkoholi on yleisempää juomaa kuin maito. Eiköhän meidänkin tulisi pikku hiljaa kasvaa aikuisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko mitään keinoa haastaa hallitus valtakunnanoikeuteen kansan tahallisesta "myrkyttämisestä". Haitan vähentämiseksi tai poistamiseksi toivon, että alkiolaisuuden palauttamiseen tähtäävä Väyrynen voisi palata valtakunnan politiikan paalupaikalle. Panem et circenses , Bread and circuses, lienee paras vaihtaa muotoon "viinaa ja viihdettä". Viinan jakaminen kansalle on yksi tuottoisimpia tapoja huumeitten ohella hallita kansaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on muuten totta aina tiedostettu.
Onneksi käytän hyvin vähän alkoholia, ainoastaan viiniä ruuan kanssa silloin tällöin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkoholi aiheuttaa yhteiskunnalle vuosittain miljardimenot. Uskon kuitenkin, että ainakin vapaamman ja runsaamman alkoholinkäytön puolustajilla on halua osallistua näiden kustannusten maksamiseen, kitinää ei synny, kun esimerkiksi veroja joudutaan nostamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mie ajattelin tämän asian niin, että ei tarvitse enää ostaa kuin yksi pullo ja helposti kaupasta. Toki minun seuralaiset ei vaadi, kuten joskus muinoin, juomaan "yhtä paljon kuin muut".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lisäksi alkoholijuoman annoksen kasvulla on vaikutusta: 0, 33 litran keskiolutpullo tai vastaava pieni tölkki 4,7-prosenttista juomaa sisältää 11–12 grammaa alkoholia.
– Isommassa 0,5 litran tölkissä vahvempaa olutta on peräti 21,7 grammaa alkoholia – siis lähes kaksinkertainen määrä.
Naisten riskiraja ylittyy silloin jo yhdellä annoksella, jolloin alkoholin suurkulutus altistaa monille sairauksille ja muille haitoille."

Eli siis samalla logiikalla sekä Nissan micralla, että Ferrarilla voi ajaa ylinopeutta, mutta koska Ferrarilla siihen vauhtiin pääsee nopeammin se on suoraan helvetistä lähtöisin oleva ja pirullinen ihmisten rappioksi koituva keksintö. Miksi pitää jälleen kerran pitää tavallista suomalaista idioottina? Miksei voi verrata samaa kokoa olevia pakkauksia. Johan se nyt on jokaiselle perus uunolle selvä asia, että 0.33 litran astiassa 4,7% alkoholia on vähemmän alkoholia suhteessa 40% suurempaan pakkaukseen vahvempaa juomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piti oikein tarkistaa, että lukeeko jutussa noin. Lukeehan siinä. Voi herran pieksut, miksei samantien verrattu 0,33 litran ykköstä 0,5 litran vahvempaan, olisi tullut vielä makiampi suhdeluku :) :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä professori olettaa, että kaljan kippaajat vaihtavat kolmosen neloseen, ja vielä samoilla tulilla 0,33l tölkin 0,5 litraiseksi. Joo-o. Jos näin kaikki tekisi alkoholin kulutus kasvaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eipä ole ruuhkia näkynyt meilläkään päin ,mutta olisihan se hienoa jos poliiseja palkattaisiin lisää ihan varotoimenpiteenä,jo aikoinaan pätevöitymis ei päihtymis kursseilla opettaja(pätevöitynyt)ohjeisti,että juokaa viinaa se on isänmaallinen teko kyllä hän mielestäni oli ihan oikeassa jos tällä tuetaan työllisyyttä.kukaan ei ole juomahenkilöille pistänyt pulloa suuhun eli se on ihan itse aiheutettu tapahtuma ja on varmasti tietoinen mitä tulee tapahtumaan jos löysää kässärin päältä kirjoitin jo aikaisemmin tästä 4olut skenaariosta että ammutaan tykillä kärpästä ja näin kävi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päihderiippuvainen on sairastunut alkoholismi -nimiseen sairauteen, ja hänen läheiset kantavat suuren taakan tämän takia. Valehtelu, katoaminen viikoiksi, hänen etsiminen baareista sekä pakkasesta aiheuttaa kovaa huolta, samoin läheistensä asioista huolehtimatta jättäminen. Koskaan ei voi tietää varmuudella, löytyykö päihderiippuvainen enää hengissä. Jos päihderiippuvainen joskus toipuu taudistansa, vasta sen jälkeen hän huomaa kuinka paljon onkaan aiheuttanut murhetta kaikkein lähimmillensä. Toivoa on niin pitkään kuin on elämää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne on nämä "professorit" ja se kumman THL jotka on saatava pois meidän elämästä. Jokainen tietää, että alkoholi tappaa lopulta aivan varmasti. Me aikuiset ihmiset saamme tehdä elämällämme mitä me haluamme. Jos joku sairastuu alkoholin vuoksi, niin hän itse on pulloon tarttunut ja se vie hautaan jokaisen joka pulloon tarttuu. Ennemmin tai myöhemmin. Hallintokoneisto ei omista meitä ja me saamme elää ja kuolla täysin vapaina ihmisinä. Tässä alkaa hiljalleen tulla mitta täyteen näiden "professorien" kanssa kun yhteiskuntamme järkyttävät säännöt ovat juurikin tämmöisten suhareiden aikaansaannoksia. Antakaa vapaus tai kuolema. Tämmöiseen sosialistiseen kulttuuriin minä en ala.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

63
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
28
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
19
Professori irtisanomisten helpottamisesta pienyrityksissä: Kuluisi vuosikausia, että irtisanomisperusteet vakiintuvat
15
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
14
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
10
Nuoret tekevät yhä vähemmän abortteja Suomessa – "Tämän ajan kulttuurissa on jotain sellaista"
9
Koeajossa: Mainoslause "Kaikkien aikojen paras Ford" ei jää kovin kauaksi totuudesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image