Pärjäämisen halu vei yli­kier­rok­sil­le – Noora Karjalaisella oli viime syksynä kuusi työtä, kunnes unelmien työ salli lopettaa kaiken muun

Suurin osa Noora Karjalaisen ajasta menee liikunnan parissa. Hänellä on silti aina aikaa samoilla metsässä tyhjentämässä päätään stressistä. KUVA: Ester van Dam
Hyvä Elämä 19.7.2019 22:17
Anna-Tuulia Hautala

Oululaistaustainen Noora Karjalainen kuvailee itseään perfektionistiksi. Korkeista tavoitteista on sekä hyötyä että haittaa. Kovalla treenaamisella Karjalainen on päässyt valmentajaksi kahdelle maineikkaalle helsinkiläiselle salille.

– Aloin treenata The Park Hietsussa viime kesänä. Tutustuin omistajiin, he katsoivat treenaamistani ja pyysivät pian valmentajaksi. Keväällä taas CrossFit Basement pyysi töihin. Tiesin sieltäkin yhden omistajan etukäteen. Olin silti että mitä ihmettä, kyseessä on todella kovatasoinen sali, Karjalainen selittää.

Karjalainen tarttui mielellään molempiin tilaisuuksiin. Valmentaminen oli hänelle tuttua jo yläkoulusta, jolloin hän veti pikkulasten liikuntakerhoa.

– On hienoa, että minulla on annettavaa muille.

The Parkissa Karjalainen valmentaa yksilöitä ja pienryhmiä ja Basementissa isoja ryhmiä. Ensimmäinen ison ryhmän tunti oli yhtä kaaosta, sillä häntä jännitti niin paljon. Edelleen välillä hirvittää ajatella, että valmennettavien joukossa on paljon korkeakoulutettuja ihmisiä.

– Tunneilla saattaa olla lääkäreitä ja minä olen 18-vuotias lukiolainen!

Perheloma herätti ajattelemaan

Viime syksynä pärjäämisen halu ajoi Karjalaisen kestämättömään tilanteeseen. Hänellä oli peräti kuusi työpaikkaa: kahvilassa, kahdessa ravintolassa, pitopalvelussa, valmentajana sekä promoajana.

– En nukkunut enkä syönyt. Kävin aivan ylikierroksilla, hän muistelee.

Viikon loma perheen kanssa herätti Karjalaisen.

– Tajusin, että nyt pitää pistää kaikki uusiksi. Onneksi olin juuri aloittanut valmennuksen, joten saatoin lopettaa muut työt.

Kiireen keskellä Karjalainen pärjäsi tarkalla aikatauluttamisella. Kun aika ei enää riittänyt tunneilla istumiseen, hän haki aikuislukioon ja suoritti kurssit loppuun itsenäisesti.

Karjalaisen onneksi hän on aina ollut hyvä koulussa. Kevään pari yo-koetta menivät hyvin, vaikka hän ei lukenut niihin lainkaan.

– Aion skarpata syksyn kirjoituksia varten. Kirjoitukset ovat kuitenkin iso juttu.

Maaseudun hiljaisuus houkuttaa

Ahkeruus on vienyt Karjalaisen pitkälle urheilun saralla. Nuorempana hän harrasti pitkään jalkapalloa. Painonnostossa päätyi palkintopallille kolmen kuukauden treenaamisen jälkeen. Nyt päälajina on crossfit, jossa hän alkaa kilpailla ensi keväänä.

– Haluan liikkua monipuolisesti, ja crossfitissä voi tehdä vähän kaikkea. Vihdoinkin löysin lajin, jossa ei rajoiteta mitään! Karjalainen nauraa.

Vaikka Karjalainen treenaa kahdesti päivässä, elämä ei ole pelkkää liikuntaa. Hän rakastaa näyttelemistä sekä filosofian ja psykologian lukemista.

– Minua kiehtovat esimerkiksi minän tutkiminen sekä ihmisen ja luonnon välinen suhde.

Karjalainen muutti äitinsä luota Oulusta isälleen Lohjalle vuosi sitten, koska halusi kokea arkea molempien vanhempiensa kanssa. Nykyisin hän asuu omillaan Espoossa, mutta ei aio jäädä kaupunkiin.

– Rakastan maaseudun hiljaisuutta. Kymmenen vuoden päästä asun keskellä peltoa.

Karjalainen ei aio jäädä tuleen makaamaan tulevaisuudessakaan. Valmentamista hän aikoo jatkaa mahdollisimman pitkään. Välivuoden jälkeen hän tahtoo myös kouluun.

– Filosofia, liikuntatieteellinen ja neuropsykologia kiinnostaisivat. Crossfitissä tavoitteena on kansainvälinen taso.

MAINOS

Kommentoi

Ettei vaan ig:lla ois näppisä pelissä?
Nyky tytöt/naiset uhrautuu aivan järkyttävästi, että elämä näyttäs somemaailmassa timanttiselle. Yleensä totuus on ihan jotainmuuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa! Suorittaminen on tervettä vaikka täällä kommenteissa siitä moni saamaton nahjus vinkuu ja vonkuu. Kaikkea hyvää urallesi ja muista levätä välillä:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika tuhtia suorittamista, mutta parempihan se on, että aika kuluu oikean tekemisen eikä joutenolon parissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole ihme, että nuoriso ahdistuu, kun suoritus-ja menestyskeskeisyyttä ihannoidaan näin lehtikirjoituksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Normi suorittaja. Sinulla on vielä hyvää aikaa palaa loppuun, vaikka olet jo "ajatellut"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyvä olla unelmia nuorella. Itseään ei kyllä kannata alentaa vertauksilla ikään ja että voi olla lääkärikin salilla.
jos tuota asiaa katsoo enpä taida salillesi tullakaan, olen vain pelkkä eläkeläinen, myyjä entinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noh, nuorille 18-vuotiaille sallittakoon "tölväisyt". Positiivista on että joku uskaltaa rehellisesti sanoa mitä ajattelee. Rehellisyys on katoava luonnonvara. Hienoa että hän on löytänyt työn joka tuntuu palkitsevalta ja pitää kunnossakin! Aivan huippua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hakeeko tää mainosta itelle tällä uutisella johonkin instagramiiin vai mitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä oli artikkeli, ei "uutinen". Tässä " Hyvä elämä"-kategoriassa on usein haastatteluita, joissa liikunta-, terveys- ja hyvinvointialalla toimivat ihmiset kertovat elämästään ja toiminnastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:23
Puolangan Hepokönkään vesiputous oli viime vuonna vilkkaassa käytössä – yhteensä yli 16 000 kävijää
10:15
Lapissa varttuneelle Miia Tervon Auroralle eniten Jussi-ehdokkuuksia – oululainen Suvi-Tuuli Teerinkoski myös ehdolla
10:13
Ensi viikolla uhannutta kemian alan lakkoa lykätty kahdella viikolla, valtakunnansovittelijan toimisto kertoo
9:47
Kerro meille: Oletko kohdannut urheiluharrastuksissa valmentajien taholta epäasiallista käytöstä?
9:46
Labradorinnoutaja on yhä Suomen ykköskoira – katso lista kymmenestä suosituimmasta rodusta
9:38
Asiantuntijat: Nuoret brändäävät itseään, ovat määrätietoisia, itsevarmoja ja yksilökeskeisiä – jääkiekon nuorten MM-kisat herätti jälleen kysymyksen "ylikorostuneesta individualismista" Tilaajille
9:18
Uusi ryhmä ehdolla kirkolliskokousvaalissa Oulun hiippakunnassa
21
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
16
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
14
Kyllästetyn puun kierrätyksestä vastaava Demolite Oy ihmettelee Kiertokaaren hinnoittelua – pelkää korkean jätemaksun johtavan puun ohjautumiseen jatkossa vääriin paikkoihin
11
Suomen pääministerin hehkuttajien "kerho" täydentyi Davosissa – Marinin kannattaisi käyttää nyt Davosin-nostetta hyväksi, jotta julkisuus tulisi teoista
10
Metallirockin suurnimi Volbeat on Qstockin lauantain pääesiintyjä ensi heinäkuussa
9
Kiinalaismatkailijat täyttävät nyt Rovaniemen, mysteerivirus saanut matkailuyrittäjät tarkkailulinjalle – "Eihän siitä vielä kovin paljon tiedetä", sanoo Joulupukin kammarin yrittäjä
9
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Viikot töissä toisella paikkakunnalla ja viikonloput kotona

On tietenkin kokemuksia. Melko avartavia myös ammatillisesti. Se tämä meidänkin valtakunnan väki on melko erilaista, voi... Lue lisää...
Pontus.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image