Päätetyö teettää hierojille hommia

Koulutetut hierojat työskentelevät Antti Seppäsen tavoin pääsääntöisesti ammatinharjoittajina, mutta osa heistä toimii esimerkiksi kylpylöiden tai liikuntakeskuksien palveluksessa. Seppänen valmistui viime vuonna, jolloin näyttötutkintoon osallistui miltei 900 opiskelijaa. Käsittelyssä on J-P Laurila.
Hyvä Elämä 12.3.2011 0:01
Heini Strand
Jämäkät kourat painautuvat tatuoituun selkään ja alkavat avata jäykkiä lihaksia. Hierontapöydällä makaava J-P Laurila on hyvissä käsissä. Koulutettu hieroja Antti Seppänen muovaa Laurilan selkää ammattilaisen ottein.

Antti Seppänen valmistui koulutetuksi hierojaksi viime vuonna, jolloin näyttötutkintoon osallistui miltei 900 opiskelijaa. Vuoden mittaisen koulutuksen jälkeen hän perusti toiminimen ja on siitä lähtien työllistänyt itsensä hierojana.

22-vuotias Seppänen kiinnostui ammatista oman urheilutaustansa vuoksi. "Olen ollut pienestä asti aktiiviurheilija, joten tiedän, minkälaista huoltoa keho tarvitsee. Päädyin hierojaksi myös auttamisen ilosta. Työn tuloksen kuulee heti, kun asiakkaat kertovat, miten hieronta on auttanut."

Oululainen Hieroja-akatemia kouluttaa vuosittain kymmeniä opiskelijoita ammatin saloihin. Koulutus maksaa vajaat 3000 euroa, mutta silti kursseille riittää tulijoita. "Aika hilkulla on ollut, mahtuvatko kaikki halukkaat vuosikursseille", koulutuspäällikkö Jarno Lyytikäinen kertoo.

Pari vuotta toiminut Hieroja-akatemia on hyvä esimerkki hierojakoulutuksen suosiosta.

"Alalla on tarjontaa enemmän kuin ennen, sillä koulutus tuottaa paljon hierojia. Nykyään hierojakoulutusta annetaan Suomessa yli 40 oppilaitoksessa ja näyttötutkintoja järjestäviä sopimuskouluja on parisenkymmentä", huomauttaa Koulutettujen hierojien liiton toiminnanjohtaja Timo Koskenranta.

"Toki moni koulutetuiksi hierojiksi valmistuvista ei aloitakaan työtä."

Hieroja-akatemian Jarno Lyytikäinen on huomannut saman. "Meillä opiskelijoiden keski-ikä on reilut 20 vuotta, joten moni heistä suuntaa koulutuksen jälkeen vielä jatko-opiskeluihin. Ehkä kolmasosa valmistuneista jatkaa hierojan ammatissa."

Valviran rekisteristä löytyy Timo Koskenrannan mukaan 13 000-14 000 koulutettua hierojaa. Hierojien asiakaskunta vaihtelee nykyään vauvasta vaariin.

"Tietokonepuoli ja päätetyö työllistävät hierojia. Opiskelijoitakin käy hierojilla yllättävän paljon. Yleensäkin istuminen ja lisääntynyt liikkumattomuus teettävät hierojilla paljon töitä", Koskenranta tietää.

Kynnys mennä hierojalle on Jarno Lyytikäisen mukaan madaltunut. Sitä ei pidetä enää pelkästään urheilijoiden huoltona tai naisten hemmotteluhoitona.

"Kyllä kaikille voi löytää perustelut hierontaan. Niska-hartiasäryt ovat yleisin syy hieronta-ajan varaamiseen, mutta esimerkiksi jalkavaivojen vuoksi ei välttämättä osata hakeutua hierontaan."

Monet työssäkäyvät ihmiset ovat omaksuneet hieronnan osaksi hyvinvointirutiinejaan ja itsestään huolehtimista.

"Hyvä hieroja on sellainen, joka osaa ottaa asiakkaan tarpeet huomioon ja löytää ne paikat, jotka ovat hoitoa vailla. Hyvä hieroja ei takerru kaavoihin, vaan keskittyy kunnolla asiakkaaseen", Antti Seppänen määrittelee.

Seppäsellä ei ollut ennen koulutusta selkeää käsitystä työllistymisestä, mutta oma yritys on lähtenyt hyvin käyntiin. "Uskon, että tällä alalla riittää kyllä kaikille töitä, jos tekee työnsä hyvin. Kipeitä ihmisiä riittää."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
16
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
11
Tutkimus: Miespuolisilla koiranomistajilla muita enemmän tyypin 2 diabetesta
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
7
Australia evakuoi kahdeksan lasta Syyrian pakolaisleiriltä
6
IS: Cristiano Ronaldo lomailee Ranskan Rivieralla kempeleläismiljonäärin jahdilla – vuokra 217 000 euroa viikossa
6
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Syntyvyyden raju romahtaminen Suomessa

208 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Kuka Sillalle pysähtyis,turvallisuus ennenkaikkea,jos haluaa nähä pysäkoi sivulle ja käy kävelemässä,mihin turistilla on... Lue lisää...
ESCO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image