Nuorten niska- ja selkävaivat yleistyneet

Hyvä Elämä 27.7.2008 20:58
Anna Kilponen, tekstit Katja Lehto, kuvat
Nuorten selkä- ja niskakivut ovat lisääntyneet viime vuosikymmeninä.Tuoreen pohjoissuomalaisen tutkimuksen mukaan joka kolmannella 18-vuotiaalla tytöllä on useammanlaista tuki- ja liikuntaelinten (tule) alueen oireilua, kuten niska-, olkapää- ja alaselkäkipuja.

Oireilu näyttäisi lisääntyvän iän myötä, sillä esimerkiksi puolet 16-vuotiasta tytöistä ilmoitti kärsivänsä niskan tai takaraivon kivusta. Kaksi vuotta myöhemmin samoista oireista kärsi jo 74 prosenttia tytöistä. Tutkimuksessa selvitettiin 15-19-vuotiaiden tyttöjen ja poikien tule-oireita kahden vuoden ajan.

Yleisimpiä ovat niska- ja alaselkäkivut. Niskan tai olkapään kipua on 16-18-vuotiasta joka kolmannella. Kaiken kaikkiaan tule-oireet ovat tavallisimpia tytöillä kuin pojilla, selvittää fysiatrian professori Jaro Karppinen Oulun yliopistollisesta sairaalasta ja Työterveyslaitokselta.

Karppinen ei osaa selittää, miksi tytöt oireilevat enemmän. Yksi syy saattaisi olla, että tytöt raportoivat herkemmin oireistaan. Toisaalta myös kuukautiskivut saattavat aiheuttaa alaselkäkivun kaltaista oireilua.

Selkävaivat saattavat alkaa jo ennen 15 vuoden ikää. "Joka toisella on vähintään yhden välilevyn rappeutuma 21 ikävuoteen mennessä, mutta se ei välttämättä aiheuta minkäänlaisia oireita"; Karppinen toteaa.

Tanskalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että jopa 13-vuotiailla esiintyi välilevyn pullistumia, sen sijaan alle 10-vuotiailla ne ovat harvinaisia. Nuorten tule-oireiden yleisyys johtuu Karppisen mukaan lähinnä elintavoistamme, mutta perimälläkin on osuutta asiaan. Esimerkiksi välilevyn rappeumassa perimällä on vahva vaikutus. Suurin elämäntavoista johtuva riskitekijä on tupakointi.

"Tutkimuksissa on todettu, että 16-vuotiailla, vähintään 9 savuketta päivässä tupakoivilla tytöillä on jo 18-vuotiaana kolminkertainen riski saada selkäoireita. Tupakoinnin syöpävaarat tiedostetaan kyllä hyvin, mutta ei sitä, että tupakka on myrkkyä myös selälle."

Kun verisuonet ahtautuvat, ranka alkaa oireilla. Tuki- ja liikuntaelinsairauksille altistaa myös liian vähäinen liikunta. "Toisaalta runsaasti urheilevilla pojilla on esiintyy myös paljon tule-oireita."

Istumatyöläisillä alaselkä- ja niskakivut ovat yleisiä usein huonon ergonomian vuoksi. Liiallinen istuminen ilman taukoja heikentää aineenvaihduntaa eikä veri pääse kiertämään kunnolla.

"Osa nuorista istuu vielä koulupäivän jälkeenkin 8 tuntia tietokoneen ja television ääressä. 19-vuotiaille tehdyissä lihaskuntomittauksissa kävi ilmi, että paljon istuvilla vartalolihasvoimat olivat heikommat riippumatta liikunnan määrästä."

Kroonisista selkävaivoista kärsivät tupakoitsijoiden ohella ylipainoiset. "Naisilla on enemmän rasvasoluja, joten naisten tule-vaivojen yleisyys selittynee osin silläkin. Myös nuorilla selkävaivat ovat yhteydessä ylipainoon", Karppinen kertoo.

Ylipaino puolestaan saattaa olla liittyä nukkumisongelmiin, sillä vähäinen uni voi kiihdyttää ruokahalua.

Välilevyn pullistumia, kuten muitakin tule-sairauksia, pyritään hoitamaan pääasiassa harjoitusterapialla - leikkauksia tehdään vain pienelle osalle selkäpotilaista. Jos iskiaskipu ei taltu tulehduskipulääkkeillä, voidaan joissakin tapauksissa turvautua hermojuuripuudutukseen.

"Kipua ei pitäisi säikähtää liikaa. Sen vuoksi ei ole syytä passivoitua, sillä liikkumattomuus on pahinta selälle."

Kaikkia tuki- ja liikuntaelinsairauksiin vaikuttavia tekijöitä ei tunneta. Tällä hetkellä Oulussa ja ympäri maailmaa on meneillään isoja tutkimuksia perimän vaikutuksista tule-sairauksiin, joita esiintyy kaikissa länsimaissa. Iän karttuessa niistä kärsii melkein jokainen. "Kun 40 vuotta tulee täyteen, meillä menee takuuaika umpeen", vitsailee Karppinen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

21:39
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
124
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
21
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image