Nuorille miehille halutaan parempia psykiatrisia palveluja

Pohjois-Pohjanmaalla itsemurhan tekevistä miehiä on vuosittain noin 80 prosenttia.
Hyvä Elämä 19.8.2013 22:49
Kaleva

Kristillisdemokraattien varavaltuutettu Juha Richter jätti maanantaina valtuustoaloitteen, jossa hän esitti tasa-arvon vuoksi otettavaksi paremmin huomioon nuoret miehet psykiatrisissa hyvinvointipalveluissa.

Richterin mielestä tarvitaan lisää miespuolisia työntekijöitä ja toiminnallisempia hoitomenetelmiä verbaalisten hoitomuotojen sijaan.

Richter perustelee aloitteensa tarpeellisuutta itsemurhaluvuilla. Pohjois-Pohjanmaalla itsemurhan tekevistä miehiä on vuosittain noin 80 prosenttia. Kuitenkin hoitoa saavista naisia on noin 75 prosenttia.

Psykiatrian poliklinikan työntekijöistä naisia on 81 prosenttia ja kaupungin omassa yksikössä 88,5 prosenttia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kyse on nimenomaan terveydenhuollon palveluiden tarjoamisesta edes minimitasolla lakiemme mukaan tasa-arvoisesti niin nuorille naispuolisille kuin miespuolisillekin asiakkaille. Hoitotakuuhan koskee Suomessa myös nuorten mielenterveyden palveluita. Mutta monesti nuorten miesten vaikeudet ovat vaikeampia (alkoholia, väkivaltaa, huumeitakin, kouluttamattomuutta, jne) kuin naisväestöllä, joten niihin on myös virkaihmisten vaikeampi tarttua ja puuttua ja tarjota apuaan, jos sitä on edes saatavillakaan joka paikkakunnalla voimassa olevan lainsäädäntöjemme mukaisesti.

Halvempaahan on antaa nuoren miehen tappaa alkoholihuuruissaan itsensä ja kaverinsa esimerkiksi auto-onnettomuudessa kuin järjestää edes minimitason terveydenhuollon palvelut helposti tavoitettaviksi omalla paikkakunnallaan. Kunnan isien ja äitien (=päättäjien) miettimisen paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Psykiatrisen hoidon ylläpitoon ja perheiden tukemiseen pitäisi paneutua, jos nuoret voivat huonosti. Aika paljon pahoinvointia aiheutuu kotoa, jos arvot ja rutiinit ovat hukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella hyvä ja tarpeellinen aloite. Asiaan perehtyneenä olen huomannut muutamia vakavia puuteita tai suorastaan hoitovirhettä nimenomaan avohoidossa. Ensiksi ihmetyttää se, että lääkäreillä ja hoitajilla ensisijainen työväline pitäisi olla kuuntelutaito. Kuuntelutaito avaa kommunikoinnin asiakkaan ja omaisten kanssa ja poissulkee mahdolliset väärinkäsitykset asiakkaan tilasta. Lääkkeitä annetaan liian helposti ja asiakas jätetään niiden kanssa kokeilemaan "miltä tuntuu, onko ne sopivat vai ei.." Uskon, että hyvin moni nuori on jäänyt lääkekoukkuun juurikin em. käytännöstä johtuen. Olen aistinut myös, että työyhtisiössä ei olla hoitamassa potilaita, vaan ilmapiireissä on vahvoja ristiriitoja henkilöstön keskuudessa. Joissakin palavereissa on tullut tunne, että työyhteisössä kilpaillaan keskenäisestä pätevyydestä ja asiakkaan tarpeet jäävät vähemmälle huomiolle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten paljon asiaa selittää hoitoon hakeutuminen/hakeutumattomuus? Miehiä kohtaan on edelleen voimakkaana vaatimus omillaan pärjäämisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuo ole lähes jokaiselle suomalaiselle tullut selväksi että sosiaalipalvelut ovat ensisijaisesti tyttöjä js naisia varten - ja poliisi hoitaa pojat ja miehet. Ja tämä myös tulevaisuus, koska pojat saavat rangaistuksia hoidon sijasta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tytöille ja naisille porkkanaa, pojille ja miehille keppiä. Näitäkin kommentteja lukiessa tämä asenne on täysin selvä. On aivan totta, että pojille ja miehille ei heru tippaakaan empatiaa. Pojille mukamas hyysäävä kulttuurimme on heille aidosti vihamielinen ympäristö kasvaa. Ei ole mikään ihme, että poikamme tappavat itsensä niin helpost näin sairaassa ympäristössäi. Jos saat kuulla olevasi arvoton ja viallinen ihminen pojasta asti, miten luulet lapsen mielenterveydelle käyvän?

Hatunnosto Juha Richterille rohkeasta aloitteesta. Sitä tullaan vastustamaan hanakasti, mutta pojat ovat puolustamisen arvoisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuorten ongelmathan johtuvat juuri tästä tolkuttomasta hyysäämisestä, ei ole tarvetta oppia pitämään itsestä huolta. Joskus se pitää kuitenkin ihmisen oppia ottamaan vastuu omasta elämästään, ja mitä aikaisemmin, sen parempi.
Itsemurhat vähenevät sillä että pidetään parempi huoli lähimmäisistä, ei millään valtion holhoamisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta älkää anatako liian voimakkaita lääkkeitä, koska he sairastuvat sitten niiden käytöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

se etteivät miehet suostu hoitoalalla töihin niin huonolla palkalla? Miksi suostuakaan kun muualla maksetaan enemmän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kun nämä "toiminnalliset menetelmät" eivät auta. Niiden teho perustuu ainoastaan ns. lumevaikutukseen, eli ihmiskeho parantaa itse itsensä. Vain paljastavalla psykoterapialla voi löytää lopullisen avun. Lukekaa Alice Millerin tuotanto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kääntäkää se nuorten miesten lippa eteenpäin ja pankaa töihin, kajalin käyttöäkin voisi rajoittaa. Kyllä se siitä alkaa aivotoiminta virkitymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä pitää lisätä palveluita ja ehkästä nuorten syrjäytymistä ja aikaisia eläkepäiviä. mm. masennuksen voi hoitaa ja nuori selviää eteenpäin kun saa apua ajoissa. Apua pitää saada kun sitä tarvii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja juurikin vuodenvaihteessa ollaan erittäin onnistunutta tulosta tekevä nuorten osasto lakkauttamassa Oys:ssa... osasto, jossa myös paljon poikia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Psykiatrian avohoitoon on menty liian nopeasti vain tuijottamalla rahaa. Laitospaikkoja ei olisi pitänyt vähentää. Se, miksi miehiä syrjitään hoidossa johtuu nimenomaan siitä, että valtaosa hoitajista on naisia. Meissä on muutakin eroa, kuin se pieni ero. Miehen aivot ja elämä ovat rakentuneet eri tavalla kuin naisen. Miehellä on taustalla metsästysvietti, naisella taas hoitovietti. Nämä asiat ovat ikiaikaisia ja periytyvät jo kivikaudelta. Miesten hoidon pitää olla käytännönläheisempää. Nykymaailmassa tekeminen on tärkeää. Avohoidossa hoitajan tapaaminen supistuu lyhyeen aikaan, eikä siihen liity oikeastaan mitään tekemistä. Psykiatrista hoitoa voitaisiin kehittää paljon, jos halua ja resursseja vain olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse hoitoa saaneena ei ainakaan minulle ollut väliä hoitajan sukupuolella. Enemmän väliä oli sattuiko hoitajan asenne olemaan sellainen, ettei tuntenut olevansa vain resursseja kuluttava asiakas, josta pitää päästä eroon mahdollisimman vähällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä vähiten tasa-arvon vuoksi, vaan ihan aiheesta! Ja nyt puhutaan myös vielä nuoremmista miehistä. Mitä aikaisemmin sen parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tietääkö kansa, että sosiaalietuuksia ovat mm. kansaneläke ja takuueläke, vähimmäismääräiset sairauspäivärahat ja muut sairausvakuutuskorvaukset, vähimmäismääräiset äitiys-, isyys- ja vanhempainrahat sekä työttömän peruspäiväraha ja työmarkkinatuki? Halutaanko nämä kaikki vastikkeelliseksi vai koskeeko vastikkeellisuus vain työttömiä?"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

62
Soinia kohtaan esitys epäluottamuksesta aborttikannanottojen takia – "Sanan- ja mielipiteenvapaus koskee minuakin"
38
Jo yli 400 turvapaikanhakijaa on työllistynyt ja saanut oleskeluluvan Suomeen, vaikka turvapaikkahakemus on hylätty
20
Niinistö kummastelee Mykkäsen kaksoiskansalaislinjaa – ehdottaa Rajavartiolaitoksen siirtoa puolustusministeriön alle
16
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
15
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
11
Supon ex-päällikkö: Tiedot Rauma-Repolan sukelluspalloista hukattiin Pentagonissa - CIA puuttui tilanteeseen jälkikäteen 1980-luvun lopulla
11
Oppositiosta epäluottamusesitys Soinille aborttikannanottojen vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Esimerkiksi pienistä eläkkeistä ei makseta juuri ollenkaan veroja. Kotitalousvähennyksen saa vain suoraan verosta vähent... Lue lisää...
Stop miettimään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image