Nivalan Forrest Gump aikoo juosta kuusi päivää - katso video

Onni Vähäaho toteaa, että monen päivän juoksu-urakassa on kyse paljon mielenhallinnasta. KUVA: Heikki Uusitalo
Hyvä Elämä 19.1.2014 8:14
Heikki Uusitalo

Vihreään takkiin ja siniseen päähuiviin pukeutunut mies ilmestyy mutkan takaa. Tarkalla rytmillä tikkaavat askeleet kuljettavat häntä Nivalan Pyssymäellä.

Askel on kevyt. Sitä ei jumita eilinen 15 kilometrin lenkki. Ei saa jumittaa. 15-kilometrisen täytyy olla vain yksi nautinnollinen murto-osa viikoittain ja viikoittain toistuvassa rupeamassa.

Mies on Onni Vähäaho, lähihoitaja, perheenisä ja ultrajuoksija – Nivalan Forrest Gump. Mies, jota juoksu kutsuu puoleensa kuten kutsui tuota elokuvahahmoa Tom Hanksin tähdittämässä leffassa.

14. kesäkuuta alkaen Vähäahon askeleet iskevät kotikaupunki Nivalan teihin kuusi vuorokautta. Noina päivinä juoksua on luvassa noin 80 tuntia ja yli 500 kilometriä. Lepotunteja on varattu kuutisenkymmentä.

"Portaissa voi tulla hauskaa"

Kyse ei ole kilpailusta tai tapahtumasta, vaan Vähäahon omatoimisesta suorituksesta.

Jotta urakka ei olisi liian helppo, mies aikoo huoltaa itse itsensä. Kiivetä kolmannen kerroksen kotiinsa lepäämään, syömään, tankkaamaan juomapullot, vaihtamaan vaatteita ja päivittämään matkan etenemistä nettisivuilleen.

”Meille ei ole hissiä. Portaissa voi tulla hauskaa”, Vähäaho sanoo, kun tapaamme hänen kotinsa viereisessä kahvilassa.

Portaat eivät välttämättä tunnu pahalta ensimmäisenä päivänä, eivätkä ehkä toisenakaan, kolmantenakin ne voivat vielä sujua, mutta päiviä on kaikkiaan kuusi.

On selvä, että täytyy olla rautaisessa kunnossa suoriutuakseen urakasta. Pelkällä kunnolla ei nyt menesty.
”Kysymys on paljon mielenhallinnasta. On pystyttävä hallitsemaan tilanne niin, ettei mene liian syvälle tai tule liian euforinen olo. Järki on pystyttävä pitämään.”

Tarvitaan myös äärettömän vahva päätös ja tukikonsteja matkalle.

”Se on tavallaan itsensä kusettamista. Vuorokauden kilpailuissakin tulee hetkiä, että tuntuu, ettei tässä ole mitään järkeä.”

Isoja määriä harjoittelussa

Vähäahon normaali harjoitusviikko sisältää noin sata kilometriä juoksua. Määräviikot ovat erikseen. Lähiaikoina kalenterissa tulee vastaan merkintä 250 kilometrin viikosta.

”Sen täytyy mennä helposti. Muuten on turha kuvitella pystyvänsä juoksemaan kuutta päivää.”

Vaikka määrät ovat isoja, koko ajan on haasteena, ettei harjoittele yli.

Vähäaho istuu hyvässä ryhdissä. Hän puhuu eleettömästi ja rauhallisesti. Toinen käsi lepää pöydällä. Olemus ja selväsanaiset lauseet kertovat, että asioita on mietitty paljon.

Uteliaisuus omia rajoja kohtaan vie kohti hurjaa haastetta.

”Pelkkä kilometrimäärä mielessään ei voi lähteä tällaiseen. Lähestyn asiaa siitä näkökulmasta, että nautin kuusi päivää. Yritän pitää sen rajan, että pystyn nauttimaan.”

Nauttimista ja elämyksiä

Nauttiminen ja elämykset. Ne ovat avainsanat.

Vähäaho on juossut lukuisia maratoneja ja ultrajuoksukilpailuita. Hän on ollut jopa järjestämässä nimeään kantavaa vuorokauden juoksua, Onnin kierrosta. Hänen saavutuksistaan löytyy voimassa oleva 12 tunnin juoksun piiriennätys hallista: yli 116 kilometriä.

Aktiivinen kilpaura on ainakin toistaiseksi takana.

”Enemmän elämyksiä saan tällaisesta kuin esimerkiksi massamaratoneista.”

Nyt edessä on viitisen kuukautta harjoittelua. Juuri ennen suoritusta Vähäaho lähtee viikoksi mökille rentoutumaan.

”Sitten kengät jalkaan ja katse kauas.”

Onni Vähäaho

Syntyjään nivalalainen 39-vuotias lähihoitaja. Perheessä kaksi lasta ja vaimo.

Harrastuksina juokseminen ja NHL-jääkiekon tilastointi. Intohimoinen Pittsburgh Penguins -fani.

Juoksuharrastus alkoi vuonna 2008. Nyt tähtäimessä kuuden vuorokauden juoksu 14.–20. kesäkuuta Nivalassa.

Hallussa piirin halliennätys 12 tunnin juoksussa: 116 kilometriä 99 metriä. Paras maraton 3 tuntia 29 minuuttia.

Ideoinut ja ollut järjestämässä nimeään kantavaa 24 tunnin juoksutapahtumaa Onnin kierrosta Nivalassa.

Aiemmin harrastanut yleisurheilun heittolajeja, painonnostoa ja voimanostoa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Hienoa Onni jotkut tykkää juosta ja toiset taas katsoa sitä! Vanhuus on ihan jokaisella edessä mutta eletään tässä hetkessä! Positiivinen ajattelu vaikeinakin hetkinä auttaa eteenpäin. Ei murehita etukäteen mitä tulevaisuus ehkä tuo tullessaan. Hyviä juoksu hetkiä sinulle :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin tuntuu että kannataisikohan? liika on liikaa. Sellainen sopiva lenkki ja lepo päälle on kaiken parasta.
Yllättävän monelle on tullu rasitusvammoja ajan kanssa. Ei ihminen ole kone toki ihmistäkin voidaan nivelistä korjata.
Sivusta vain olen seurannut että saattaa monesti emnnä homma rasituksen puolelle ja se ei pitemmän päälle ole hyväksi. Mutta jokainen tehkeöön niinkuin hyväksi näkee. Saattahan se onni kestäkkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka monta maaliin juostua maratonia on tällä juoksijalla takana ennen kuin on kyllästynyt massatapahtumiin ja haastanut itsensä ultrajuoksemiseen ja vielä pidempiinkin suorituksiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monille maratonit on se juttu. Kyse on mielestäni enemmänkin siitä, mikä tuntuu omalta jutulta. Maratonien määrä kertoo toisille erilaisia asioita. Minusta olennaisempaa on kokonaisuus. Viime vuonna harjoittelin 518h. Juoksua rapiat 4500km. Juoksin yhden maratonin, toisen keskeytin. Kuten kilsoista voi päätellä, koin muutakin kuin maratonin. Minä saan enempi juoksusta, kun haastan itseäni eteenpäin. Olen kokenut ruudut, kuten: maraton, 12h (halli piirinennätys +116km) ja 24h. Haluan tutkia kestävyyden rajoja - fyysisten ja henkisten. Olen juossut vasta vähän (v.2008-> alle 15000km), mutta kokenut mielestäni jo monenlaista. Olen ollut onnekas. Olkaa rohkeita ja uskaltakaa toteuttaa haaveitanne. Olen kuullut, että täällä ollaan vain kerran. Positiivista otetta kaikille kommentoijille elämään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yliharjoitteleminen on paljon vaarallisempaa kuin aliharjoitteleminen. Tämän päivän lätkäjunnut esim. menevät koko ajan ylirasituksen puolella kun D-junnuissa täytyy saada pokaali valmentajan takanreunusta koristamaan. Kostautuu tasantarkkaan vanhemmalla iällä. Kohtuus kaikessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpöhöpö. Tämän päivän lätkäjunnut kuskataan autolla kotoa hallille, paikasta A, paikkaan B. Pyörä on jo vieras käsite. Hyötyliikunta lähes olematonta mopoilevalla nuorisolla. Hallilla sitten pusketaan sykkeet pilvissä lyhytkestoisesti. Kyllähän se voi hengästyttää kun kuntopohja on surkealla mallilla kun ei malteta harjoitella malitillisella syketasolla ja rakentaa kuntopohjaa rauhassa. Moniko nuorisokiekkoilijoista on juossut esimerkiksi 2h - 2h.30min yhteenputkeen erittäin maltillisella syketasolla? Veikkaampa että harva!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä juttu erittäin positiivisesta henkilöstä. Tsemppiä matkaan Onnille!
"Hauskuutta ihmisille arkeen"-> juuri näin ;)
Valitettavasti näitä kateellisia ja epäileväisiä ihmisiä on aina linjoilla, he eivät tunne Onnia...
Kannattaa seurata blokia hiukan niin tietää minkälaisesta karpaasista on kysymys!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei muuta kun anna palaa, tekisin lähes saman jos olisin vielä niin terve. sen verran liikkuneena tiedän miltä tuntuun olla hyvässä kunnossa ja nauttia monenlaisesta liikkumisesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pessimistien on vaikeata tuommoista huimaa tavoitetta sulattaa. Suomussalmelainen ikiliikkuja Eero Härkönen 67v. juoksi pitkän haaveensa mukaisesti viime toukokuussa Raatteesta - Ouluun viidessä päivässä. http://www.suomussalmenrasti.fi/?Act=227 lukekaapa juttu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset ovat urheiluhullua kansaa. Tiedämme kuitenkin sekä empiirisesti että tieteellisesti, että "liikunta on terveydelle vaaraksi". Kohtuus kaikessa jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervetuloa sitten myöhemmällä iällä keinonivelköpöttäjiin.
Ei tartte vielä uskoa, mutta siinä 60-kymppisenä viimeistään, joten antaa mennä nyt vaan kun on kerta hauskaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä uskotaan ! Lopetan hölkän ja juoksun kun kerran nuin karmia tekonivel kohtalo oottaa. Ei enää kilometriäkään vaan tennarit roskiin ja sohvalle inisemään. T: 300+ km/kk.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Forrest Gump juoksi leffassa kyllä enemmän kuin kuusi päivää, mutta hullujen hommaahan tuo on silti... Onnea matkaan kaikesta huolimatta! Itse jättäisin suosiolla väliin - Hiki tulee jo urheiluleffojen katsomisesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno maali ja hyvä esimerkki vellihousuille. Mielestäni ei ole mitään haittaa, vaikka valmistautumisvaiheestakin juttua tehdään - onnistuipa tahi ei. Tärkeintä ei ole päämäärä vaan matka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos laajasta mielenkiinnosta, monista kommenteista! Kotisivuiltani näkee km-määriä yms. lisätietoa. Googlaa mun nimellä niin sivut löytyy. Perinmäinen tarkoitus tähän haastatteluun suostumiseeni oli saada hieman julkisuutta pienelle lajillemme ja hauskuutta ihmisille arkeen. Kyllähän tämä aika hauskan-hullunkurista touhua on, kyllä sen itsekin tiedostaa.

Pitäkää itsestänne huolta! Liikkuminen kannattaa aina. Ps.Painoin v.2007 107kg. Nyt lähes 30kg vähemmän. Toki vähemmän voisi olla vieläkin, mutta ruoka on hyvää. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mies vasta valmistautuu ja suunnittelee juoksua, saahan sitä suunnitella, ei ole vielä suoritusta tehty.....ei vielä voi antaa aplodeja ! Minäkin aion juosta kesällä, heinäkuun 7. päivä klo:07.00 alkaen, 24h yhteensoittoon ja matka tavoite 240km. Sellaiset jutut olisi myös hyviä, että esim. kuinka aloittaa juoksuharrastus, tai mikä muu liikuntaharrastus tahansa ja kuinka pitää sitä yllä läpi elämän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmittaa, kun kirjoitetaan maratonista mainitsematta haastateltavan ennätysaikaa. Se pitäisi aina mainita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image