Niksautus voi aiheuttaa infarktin

Hyvä Elämä 31.1.2009 0:00
Heli Väyrynen

Onko niska jumissa? Mietitkö niksauttajalle menoa? Toimenpide ei ole riskitön, varsinkaan osaamattomissa käsissä.

Kaularangan manipulaatio voi pahimmillaan aiheuttaa aivoinfarktin ja kuoleman. "Selkärangan manipulaatiohoitojen haitat ovat harvinaisia, mutta ne voivat olla vakavia", fysiatrian ylilääkäri Kari Hurskainen Hyvinkään sairaalasta sanoo.

Yleisin vakava vahinko on kaularangan alueelta lähtevä nikamavaltimoveritulppa. Se voi aiheuttaa aivorungon ja pikkuaivojen alueen kuolion eli infarktin.

Veritulppa syntyy, kun nikamavaltimon sisäseinämä vaurioituu manipulaatiossa tai muusta syystä. Seinämään tulee verihyytymä, joka voi tukkia valtimon ja josta voi irrota veritulppa. Tulppa kulkeutuu aivoverenkiertoon.

Vaurio syntyy todennäköisimmin äkillisessä ja voimakkaassa kiertomanipulaatiossa, jossa nikamavaltimo venyttyy kiertosuunnan vastakkaisella puolella.

"Kaularangan kiertomanipulaatiota pitäisi välttää, ja kaularangan alueella tulisi käyttää ensisijaisesti muita hoitomuotoja kuin manipulaatiota", Hurskainen jatkaa.

Komplikaatiot tulevat usein nuorille tai keski-ikäisille, terveille ihmisille. Kansainvälisten tutkimusten mukaan keski-ikä on 38 vuotta. Lähes 90 prosenttia selkärangan alueen vakavista manipulaatiohaitoista on kaularankaperäisiä ja 60 prosenttia nikamavaltimoperäisiä.

Manipulaatio voi aiheuttaa myös muista kaulavaltimoista lähtevän veritulpan, selkäydin- tai hermojuurivaurion, välilevytyrän tai nikamamurtuman.

Kukaan ei tiedä, paljonko Suomessa sattuu vahinkoja manipulaation yhteydessä. Potilaat eivät ilmoita kaikkia vahinkoja hoitoyksiköihin tai Potilasvakuutuskeskukseen.

Potilasvakuutuskeskuksen ylilääkäri Eero Hirvensalo kertoo, että korvattavia manipulaatiovahinkoja sattuu keskimäärin pari vuodessa. Nämä eivät kerro koko totuutta, koska keskus käsittelee vain Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) rekisteröimistä terveydenhuollon ammattilaisista tehdyt valitukset.

Jos hoidon antaja on kouluttamaton terapeutti, hänen hoidostaan pitää valittaa tuomioistuimeen, mikä lisää ilmoituskynnystä.

"Haittoja voi ehkäistä menemällä ensin tutkituttamaan vaivansa lääkärille ja sitten tarvittaessa jatkohoitoon muulle koulutetulle ammattilaiselle", Kari Hurskainen korostaa.

Hänellä on se käsitys, että haittoja sattuu enemmän nimenomaan kouluttamattomille hoidon antajille.

Hyötyäkin manipulaatiosta toki on. Dosentti Olavi Airaksinen Kuopion yliopistosairaalasta muistuttaa, että manipulaatio on akuutissa alaselkäkivussa yhtä vaikuttavaa kuin fysioterapia, kipulääkkeet, harjoittelu tai selkäkoulu.

Myönteisiä tuloksia on myös kroonisen selkäkivun hoidossa. Niskakivun hoidossa hyötyjä ei ole yhtä hyvin osoitettu.

Manipulaatiolla halutaan laukaista rangan toimintahäiriö ja normalisoida liikkuvuus. Manipulaatio voi auttaa, jos rangan lukkiutumatilanne ei muuten laukea.

Mikä on manipulaatio?

Manipulaatiossa liikerajoittuneeseen, ääriasentoon vietyyn niveleen kohdistetaan voimaimpulssi. Sillä pyritään lisäämään nivelen liikkuvuutta ylittämällä rajoittunut liikelaajuus, ylittämättä anatomista liikelaajuutta.

Mobilisaatio on manipulaatiota pehmeämpi, riskittömämpi menetelmä, jossa nivelen liikkuvuutta lisätään ilman äkillistä voimaimpulssia ja käyttämällä hyödyksi tarvittaessa potilaan aktiivista liikettä.

Manipulaation esteitä

Tuore murtuma, nivelreuma (kaularanka), kasvaimet, tuore välilevypullistuma, akuutti tulehdustila, selkärankavamman jälkitila, muu luuston sairaus/ vamma.

Aivoverenkiertohäiriö, verenvuototauti sekä verenohennushoito.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Kertokaa pliis te avun saaneet, että kenen tykö Oulun alueella uskaltaa mennä rintarangan lukkoa niksauttamaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse kävin kerran osteopaatilla,kerroin jo mennessäni että olen käynyt läpi pikkuaivoinfarktin ja nikamavaltimon dissekaation sekä nikamavaltimon tukkoon arpeutumisen.Näytin epikriisin jossa kielletään kaikki manipulaatiot niskan alueella sekä extremelajit.Tästä huolimatta osteopaatti niksautti niskan sanoen,ettei siitä ole mitään vaaraa kun tietää mitä tekee.Tämän jälkeen kärsin pahoinvoinnista useita päiviä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Fysioterapeutti" - "laajuus ja kesto: 210 opintopistettä/ 3,5 vuotta", hierojalla ammattitutkinto selvästi alemmalta tasolta. Älkää koskaan antako kenenkään joilla ei ole fysiatrian perusopinnot takana manipuloida, muuta kuin mieltänne. Paikaltaan olevia nivelpalloja "niksautetaan" ja silloinkin tietäen oikean tulokulman. Kokemus opettaa, jopa ensihoitajaa, mutta siellä on opetuksellinen tieto takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osteopaatilta sain kivan muiston: laskimoverotulppa. Kiitos Oyssin hoidon sain apua siihen ja selvisin hengissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävinpä itekki selän välilevyä parantamassa fysioterapeutilla letkun puiston kulmilla. Poppamies kehui laittaneen niitä paikaloilleen paljon. Ensin neuloja sinne tänne, ympäri ruppaa ja pötköttelyä. Väliin toinen asiakas. Sitten alkoi kauhea jalkojen veivaaminen ja pyörittäminen. TULOKSENA KIVUN PAHENEMINEN JA KIVUN LAAJENEMINEN ALASELÄSTÄ POLVIIN ASTI.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellainen ihminen, joka väittää, että manipulaatiohoito ei auta, ei ole koskaan käynyt niksauttajalla. Ainakaan ammattitaitoisella. Sen huomaa jo otteista, onko ammattitaitoa ja koulutusta. Sitten sen yleensä tiettää siitäkin, missä vastaaotto sijaitsee. Jos se on jossain rivarin kodinhoitohuoneessa, diplomitkin on varmaan tehty Windowsin toimisto-ohjelmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen käynyt oikealla kiropraktikolla ja voin suositella, olo oli mahtava hoidon jälkeen eikä mitään tullut. En uskaltaisi lähteä näille "puoskareilla"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ammattitaitoisen niksauttajan kuuluisi jo ennen hoitoa kysyä potilaalta, onko tällä esim. joitain perussairauksia, millainen lääkitys jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Änkyrälle: lienekkö se hermo ollut puristuksisa, kun oli "selkä väärässä ja perse kierossa", hermopuristus voidaan todeta esim. lääkärin määräämissä tutkimuksissa. Oireista päätellen kuulostaa fasettilukko-ongelmilta, jotka ei kyllä itsestään parane, eikä myöskään buranalla. Rintarangan alueella oleva fasettilukko-ongelma saattaa olla raju, jolloin kyllä tuntuu että ei pysty kunnolla hengittämään. Minulla tämäkin vaiva helpottui osaavan fysioterapeutin käsittelyssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omakohtainen kokemus: Niksauttajalla käynnin jälkeen seuraavana aamuna ambulanssilla OYSiin ja kiireelliseen välilevyn repeämän korjausleikkaukseen. Sairasloma 6 viikkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa kommentoijista ei ole näköjään edes lukemut juttua. Siinä puhuttiin kaularangan manipulaatiosta. Jutussahan O. Airaksinen sanoo, että akuutissa selkäkivussa manipulaatio on yhtä vaikuttava kuin esim kipulääkkeet tai fysioterapia. Kyllä ne lääkärit myös muita ammattilaisia arvostaa kuin kollegoitaan. En minäkään antaisi kaularankaan kenenkään tuosta vain koskea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha kuunnella Ortopediaan erikoistuneita lääkäreitä. Kuunnelkaa "kansanparantajia", keskustelu kuuluu verottomaan tai verolliseen hintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanparantajilla ei ole riittävää anatomian koulutusta eikä vakuutusta korvaamaan mahdollisia hoidosta aiheutettuja haittoja. Kannattaa mennä koulutuksen saaneille naprapaateille, osteopaateille tai eniten anatomiaa lukeneille kiropraktikoille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selkäkipuun määrättiin 800 buranaa,ja sitä söin kuin leipää. Ei tapahtunut muuta ,kuin maha alkoi oireilla. En enää kestänyt järkyttävää kipua, vaan varasin ajan osteopaatilta. Hän käsitteli ensin selän, kädet ja jalat. Sitten niksautti rintarangan. Uskomaton tunne miten paljon helpompi oli hengittää, astmaatikolle se yksistään oli iso asia. Sitten hän niksautti alaselkäni. Kun menin osteopaatille olo oli tosi tuskainen. Tuntui että oli runko väärässä ja perse kierossa. Kipu helpotti heti niksautuksen jälkeen, pystyin kävelemään suorassa ja muutaman päivän kuluttua, selkä ei oireillut ollenkaan.Kun hermo on puristuksessa ei siihen näköjään pillerit auta. En todella voi moittia osteopaattia, tuskinpa tämä ainakaan kirjekurssilla oli oppinsa saanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä lääkärin kautta hoidettaessa vaikea selkäkipu saatiin loppumaan ensin tulehduskipulääkekuurilla ja sen jälkeen fysioterapiajaksolla. Apuyhdistelmä oli niin tehokas, että selkäkivut lähtivät vuosiksi pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no lääkärit pelkäävät jo työpaikkojensa puolesta sairaaloissa (lue arvauskeskuksissa),ensinnä ajan saanti on tuurissaaan ja buranaa saat /vihjailut "vikaa korvien välissä".eli buranaa saa apteekista ilman lääkäriäkin ja niksauttajalle pääse juuri silmoitettuna aikana eikä tarvi oottaa vuorokausi tolkulla(ja voi olla jotakin apua ja jos ei, kuolema parantaa(infarkti!) !no onha noita asiansa osaavia lääkäreitäkin ,mutta ovat päivystämässä vuorokausi tolkulla .menee tolkummankin polla sekavaksi jälki sen mukaan!!!eli lääkäreille säänölliset työ ajat ja riittävän pitkät tutkimus ajat .huomion kipeät ja muut seuran kipeät raakasti jonnekin hoitajien kahvihuoneeseen saavat jutella siellä eikä lekurilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, tääkin on yhesti käynyt OSAAVALLA kiropraktikolla selän takia. Auttoi lähes välittömästi. Niin että olkoot nb:t ja vastaavat aivan hiljaa. Toisen kerran kävin erittäin kokeneella naprapaatilla kolarin jälkeen laitattamassa itseni jälleen oikeaan asentoon, ja kipu lakkas just. Eikö Kalevalla oo oikeesti muuta tekemistä kun jauhaa p***aa??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

21:47
Sula teräs sytytti oven palamaan Outokummun tehtaalla Torniossa
21:33
"Mondo" Duplantis pääsi taas kuuteen metriin – viimeinen yritys ME-korkeudesta 619 oli onnistua
21:27
Thesleffin näyttely houkuttelee kävijöitä jonoiksi asti – Oulun taidemuseon aiemmat kävijäennätykset voivat pian mennä uusiksi
21:14
Koronavirus kurittaa Italiaa – Venetsian karnevaali päätettiin keskeyttää ja Armani tyhjensi muotinäytöksensä yleisöstä
20:23
Ääntenlasku on yhä kesken Nevadassa – Bernie Sanders jätti muut ehdokkaat kauas taakseen ja vahvisti asemiaan
20:17
Hiekkamyrsky yllätti telttayön aikana Teneriffalla ja muutti maiseman keltaiseksi – "Täällä on tosi hieno elokuvamainen tunnelma"
19:28
Wolverhampton pöllytti Norwichia edelliskausien nousijoiden kohtaamisessa – Pukin viime valioliigamaalista on kulunut yli kuukausi
92
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
35
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
34
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
19
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
16
Sahat käynnistyvät uudestaan, mekaanisen metsäteollisuuden riidassa sopu – kiky-tuntien kirjausta muutettiin
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömyysturva

Tai sitten uudistus kannustaa työttömiä ottamaan ja etsimään töitä ja jopa muuttamaan työn perässä sinne missä sitä on. ... Lue lisää...
Tai sitten töihin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image