Moni nuori jännittää esilläoloa

Hyvä Elämä 12.2.2011 0:00
Riitta-Maija Sykkö

Esiintymisjännitys on monille tuttua jo kouluajoilta. Esitelmän pito sai perhoset lepattamaan vatsassa, sydämen pomppimaan ja kädet hikoilemaan.

"Jännittäminen kuuluu luonnollisena osana ihmisenä olemiseen. Noin 70 prosenttia suomalaisista on jännittänyt joskus esiintymistä, puheen pitämistä, työpaikkahaastattelua ja ryhmätyöskentelyä. Paljon harvinaisempia ovat ne, jotka eivät jännitä esiintymistä lainkaan", toteaa psykologi Minna Martin Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöstä.

Tämän päivän nuoria luonnehditaan rohkeiksi, esiintymiskykyisiksi ja itsevarmoiksi. Nuoret eivät kuitenkaan ole jännittämisen suhteen yhtään paremmassa asemassa kuin vanhempansa, vaikka niin usein kuvitellaankin.

"Korkeakouluopiskelijoista 30 prosenttia jännittää esiintymistilanteita. Heistä noin 10 prosentille jännittäminen aiheuttaa niin paljon haittaa, että se häiritsee jopa opintojen etenemistä."

Pahimmassa tapauksessa opiskelija karttaa kaikkia kursseja, ryhmätöitä ja opintoja, joissa pitää esiintyä.

"Esiintymisjännittäjille tarkoitetulla puheviestinnän kurssillani oli kerran opiskelija, jonka opinnot olivat olleet yhdeksän vuotta suoritettuina lukuun ottamatta puheviestinnän kurssia. Esiintymispelon takia hän ei ollut osallistunut kurssille ja valmistuminen oli jäänyt siitä kiinni", kertoo Minna Martin.

Esiintymistilanteita pitäisi harjoitella jo peruskoulussa. Silloin niihin ei sisälly ylimääräistä mystiikkaa myöhemminkään.

"Lapselle tai nuorelle pitää antaa rohkaisevaa palautetta eikä todeta, että esitys oli muuten oikein hyvä, mutta jännittäminen näkyi liikaa.

Jännittäminen on normaali osa esiintymistilannetta, eikä siitä tarvitsekaan kokonaan vapautua. Ei jännittämisessä ole mitään dramaattista tai epänormaalia, päinvastoin. Jännittyneelle nuorelle pitää antaa ennen kaikkea rohkaisevaa palautetta ja kiitosta siitä, että hän uskaltaa esiintyä, vaikka tilanne jännittää", muistuttaa Minna Martin.

Hän toivoo, että jo peruskoulussa esiintymisjännitykseen aletaan kiinnittää huomiota opetuksessa. Esiintymistilanteita on peruskoulussa aivan liian vähän.

Usein esiintymistä jännittävät ovat itseään kohtaan hyvin vaativia, suorastaan armottomia. He pyrkivät täydellisyyteen eivätkä hyväksy itseltään mokia tai epäonnistumista. "Valitettavasti myös meidän kulttuurissamme vallitsee samanlainen täydellisyyden vaatimus. Epäonnistumisia ollaan helposti kritisoimassa, vaikka rimaa pitäisi laskea ja suvaitsevaisuutta ja erilaisuuden hyväksymistä lisätä."

Minna Martin peräänkuuluttaa armollisuutta ja empatiaa. Hänen mielestään on tärkeää kasvaa hyväksi ja suvaitsevaiseksi yleisön jäseneksi.

"Esitystilanne on aina myös vuorovaikutusta. Onnistuminen ei ole vain esiintyjän vastuulla. Pienillä eleillä ja nyökkäyksillä kuulijat voivat antaa myönteistä palautetta. Hyväksyvä suhtautuminen kannustaa ja rohkaisee."

Martinin mukaan sopiva annos jännittämistä tai vireytymistä ennen esiintymistä on usein vain hyväksi esitykselle. "Siitä saa energiaa. Jos luennoitsija ei ole yhtään vireytynyt esitykseensä, se heijastuu kuulijoihin." Yleisökin harhautuu ajatuksissaan omille teilleen ja ryhtyy suunnittelemaan ajankulukseen vaikka päivän ostoslistaa.

Jännittäminen liitetään usein ujouteen. Ujous on synnynnäinen ominaisuus, osa ihmisen temperamenttia. Temperamenttipiirteet ovat suhteellisen pysyviä tapoja suhtautua uusiin tilanteisiin.

Minna Martinin mukaan ujous koetaan kulttuurissamme usein ongelmallisena suhtautumistapana. Kärsimystä aiheuttaa kuitenkin enemmän ihmisen oma tai ympäristön suhtautuminen kuin ujous sinänsä.

"Ujouden hyviä puolia ei nähdä eikä osata arvostaa. Ujo ihminen voi kuitenkin olla sosiaalisesti hyvinkin taitava, eli hän tulee hyvin toimeen muiden ihmisten kanssa ja hallitsee hyvin sosiaalisia tilanteita. Hän on usein muut huomioon ottava ja empaattinen. Hän havainnoi ympäristöä hyvin tarkasti, joten hän on usein myös hyvä ihmistuntija."

Seurallinen ihminen voi taas olla itsekeskeinen. Hän ei välttämättä ole kiinnostunut toisista eikä ole empaattinen vaan pälättää kuuntelematta muita.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

16:47
Reissusa: Kansainväliseksi Yogiksi opiskellut Riika sai kehon ja mielen tasapainoa joogamatkaltaan Intiaan
16:35
Ikimuistoisen roolin Perikato-elokuvan Hitlerinä tehnyt näyttelijä Bruno Ganz on kuollut
15:59
Trumpin lähipiiriläinen Paul Manafort on joutumassa loppuiäkseen vankilaan – "Huijasi valtiolta ja kansalta miljoonia, vaikka on huomattavan varakas"
15:52
Pihasauna tuhoutui tulipalossa Ylivieskassa, naapuri huomasi palon
14:00
Meri-Lappi painii ison huumeongelman kanssa: Huumeiden tuonti länsirajan yli kasvanut räjähdysmäisesti, alaikäisiä käyttäjiä paljastunut kuukaudessa parikymmentä Tilaajille
13:49
Pekka Haavisto: Ihmisoikeudet ja EU-politiikka ovat vihreiden kynnyskysymyksiä vaalien jälkeiselle hallitusyhteistyölle
13:20
Kärpiltä ikäviä uutisia: Mika Pyörälän kausi ohi – Lukko-ottelussa tullut vamma laittaa hyökkääjän kuukausien sairauslomalle
164
Puheet lihan ja maidon vähentämisestä aiheuttivat kommenttitulvan, suurin osa tyrmää koko ajatuksen – ”Menee tämä hössötys jo pahasti yli”
35
Puheenvuoro: Brexitistä on turha etsiä järkeä – rankimmat vaikutukset iskevät kansaan ja yrityksiin vasta lähiaikoina
21
Trump julistaa kansallisen hätätilan – tavoitteena saada rahat rajamuuriin, demokraatit vienevät asian oikeuteen
20
Pekka Haavisto: Ihmisoikeudet ja EU-politiikka ovat vihreiden kynnyskysymyksiä vaalien jälkeiselle hallitusyhteistyölle
19
Helsingissä suunnitellaan lihan ja maidon kulutuksen puolittamista, pitääkö Oulun seurata esimerkkiä? "Kyllä ehdottomasti"
17
Jänis jumitti Rajakylässä, mutta eipä hätää – palokunta tuli ja päästi pupujussin pälkähästä
15
Kriisipalaveri Kai Suikkasen kanssa muodostui uran käännekohdaksi – Ville Leskinen nousi parissa vuodessa kuilun partaalta kolkuttelemaan NHL-portteja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa ja Lapin länsiosassa länsituuli on voimakasta illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa sekä Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa luoteistuuli on voimakasta yöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

347 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi rahoilla leveillään?

Mitä pahaa siinä on jos rahoillansa leveilee, toiset leveilevät omalla taikka tenavien koulutuksella, taikka vaikka vanh... Lue lisää...
Ruotsalainen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image