Minnesota-hoito opettaa ehdottomaan raittiuteen

Ei lääkettä. Päihdeterapeutti Simo Seppelinin mielestä lääkkeetön hoito on ainoa tie ulos juomiskierteestä. KUVA: Eljas Sallmén
Hyvä Elämä 22.12.2002 0:00
Markku Rättilä
Alkoholismi on sairaus, joka aiheuttaa juomista, eikä päinvastoin", painottaa päihdeterapeutti Simo Seppelin Lapualla toimivasta Minnesota-hoitokeskuksesta. Keskuksen alkoholismikäsitys pohjaa Yhdysvaltain lääkäriliiton ja Maailman terveysjärjestö WHO:n määrittelyyn. Suomessa alkoholismia ei virallisessa tautimäärittelyssä pidetä omana sairautena, vaan oireena juomisen taustalla olevista sosiaalisista ja psyykkisistä ongelmista.

Seppelinin mielestä suomalainen määrittely on huono. Syynä siihen hän pitää sitä, että maasta puuttuu käytännössä päihdehuollon koulutus ja todellinen asiantuntemus.

Seppelin on itse toipunut alkoholismista Minnesota-hoidon avulla. Sitä saadakseen hänen piti muuttaa Ruotsiin, jossa Seppelin kouluttautui sittemmin myös päihdeterapeutiksi.

Minnesota-hoito syntyi nimensä mukaisesti Yhdysvalloissa Minnesotassa vuonna 1949. Hoidon avulla on tähän mennessä autettu ylös alkoholismin alhosta yli 100 000 ihmistä. Hoitotulokset ovat olleet hyviä: yli 90 prosenttia hoidon läpikäyneistä on pysynyt kuivilla. Vastaavat luvut Suomessa toteutettavilla normaalihoidoilla ovat vain muutaman prosentin luokkaa, Seppelin vertaa.

Hoito pohjautuu siihen, että alkoholismi tunnustetaan itsenäiseksi sairaudeksi. Alkoholismin taustalla nähdään perinnöllinen ennakkotaipumus.Parantumaton
sairaus


"Kaikista alkoholia käyttävistä noin kymmenesosasta tulee alkoholisteja, eli heidät kohtaa alkoholismi-niminen sairaus", Seppelin toteaa. Sairaus on parantumaton, mutta se on hoidettavissa niin, että ihminen pääsee irti alkoholinhimostaan ja voi viettää hyvää elämää. Seppelin muistuttaa, että valtaosa alkoholisteista käy työssä ja ulkopuolisen silmin näyttää elävän melko normaalia elämää.

Minnesota-hoito tähtää ehdottomaan raittiuteen. Se edellyttää elämäntapojen pysyvää muutosta. Siksi hoito on kokonaisvaltaista, jossa sen kohteena ovat niin ihmisen fyysinen, psyykkinen kuin henkinenkin puoli.

Hoidossa ei käytetä minkäänlaisia kemiallisia lääkkeitä. Ne saavatkin Seppeliniltä tylyn tuomion.

"Alkoholismiin ei ole lääkettä. Nykyisin alkoholisteille kuitenkin määrätään huumaavia lääkkeitä, jotka ovat pahempi asia kuin itse viina", Seppelin jyrähtää. Lääkehoito johtaa hänen mukaansa useimmiten niin sanottuun sekakäyttöön.

Hoito on myös sikäli kokonaisvaltaista, että se huomioi alkoholistin läheiset.

"Alkoholismista kärsii koko potilaan lähipiiri. Siksi senkin pitää saada apua omaan toipumiseensa."

Hoito alkaa 28 päivän intensiivijaksolla Lapuan hoitokeskuksessa. Hoidossa käytetään muun muassa AA:n kehittämiä menetelmiä.

Hoidon aluksi potilaan lääketieteellinen tila selvitetään ja hänestä tehdään sosiaalinen ja eettinen kartoitus. Hoito on monille raju kokemus.

"Potilas kohtaa hoidossa todellisuuden. Se on karmea hetki, mutta samalla kenties elämän hienoin", Seppelin kuvailee.

Perhe tulee mukaan kuvaan noin kolmen viikon kuluttua hoidon alkamisesta. Perhettä hoidetaan lähinnä antamalla tietoa sairaudesta. He osallistuvat myös terapiaryhmiin.

Minnesota-jatkohoito kestää 11 kuukautta. Se on hajautettu ryhmiin eri puolille maata. Pohjoisessa ryhmiä toimii toistaiseksi Oulussa ja Sodankylässä."Uskomaton
muutos"


Oululainen Pentti (nimi muutettu) on läpikäynyt oman hoitoprosessinsa tämän vuoden aikana, kymmenien vuosien juomis- ja lääkekierteen jälkeen. Hän pitää hoidon tulosta ihmeellisenä. Akateemisessa maailmassa työskentelevä mies on löytänyt sen myötä elämän uudelleen.

"Muutos on ollut uskomaton. Se, että löytää taas oman aidon tunne-elämänsä, on ihmeellistä. Suhtautuminen elämään on taas positiivista. Monet tututkin ovat ihmetelleet, mitä on tapahtunut", Pentti kertoo.

Pentille avainsana toipumiseen oli tieto siitä, että kyseessä on nimenomaan sairaus. Tieto auttoi suhteuttamaan asioita ja sitoutumaan hoitoon. Erityisen tärkeänä Pentti pitää sitä, että perhe on hoidossa mukana. Hän sanoo jälkikäteen hämmästelleensä, kuinka voimakkaasti alkoholismi vaikutti juuri perheeseen.

"Vaikka en koskaan halunnut kenellekään mitään pahaa, heidän elämänsä on ollut yhtä helvettiä", Pentti summaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Samaa mieltä MaMarikan kanssa. Oulun Avominnestä saimme apua riippuvuuteen ja samalla pääsi myös läheiset toipumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minnesota hoito on tehokas hoito alkoholismiin ja päihderriippuvuuteen. Onneksi nykyisin on myös variaatioita eikä Lapuan malli ole enää ainut vaihtoehto. Minun perheeni sai raittiin äidin ihanasta paikasta.
Ikuisesti kiitollinen. Minun lapsilla ei olisi äitiä ilman tätä hoitopaikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:27
Yksi kuoli henkilöautojen nokkakolarissa Viitostiellä Suomussalmella – kaksi muuta autoissa ollutta kiidätettiin sairaalaan
10:02
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
9:00
Essee: Taina Kinnunen järkyttyi matkallaan kodittomien määrästä ja hämmästyi ylenpalttisista kohteliaisuuksista – amerikkalainen löytää kehuttavaa vaikka kookkaasta matkalaukusta Tilaajille
8:55
Henkilöauto ajoi Sievissä ulos tieltä, törmäsi puuhun ja kaatoi valopylvään – kaikki neljä autossa ollutta loukkaantuivat
8:00
Frozen 2 kiilaa katsotuimpien elokuvien joukkoon Suomessa, ja animaatioiden voittokulku jatkuu – Miksi niitä ei vieläkään kunnolla arvosteta? Tilaajille
8:00
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
8:00
Venezuelan oppositiojohtaja syrjäytettiin laittomalla äänestyksellä – "valtio on valtaisan järjestäytyneen rikollisuuden hallussa" Tilaajille
58
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
12
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
9
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
9
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
7
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
7
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
4
Niskanen räväytti toiseksi Nove Mestossa, Hyväriselle paras maailmancupin sijoitus –  "Teknisimmissä mutkissa en ollut ihan omimmillani"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

131 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image