Miksi palautteen vas­taa­not­ta­mi­nen on niin vaikeaa?

Hyvä Elämä 16.6.2016 8:00
Elina Pajunen

Miksi kriittisen palautteen vastaanottaminen on yleensä niin vaikeaa, työterveyspsykologian dosentti Kirsi Ahola?

– Kriittinen palaute herättää vaistomaisen tarpeen selittää, miksi on toiminut juuri sillä tavalla. Kiinnitämme voimakkaammin huomiota kielteiseen kuin myönteiseen palautteeseen. Hetken voi tuntua, että kaikki on pielessä. Tilanteen arviointi ja sen päättäminen, mitä nyt tulee tehdä, vie energiaa.

Miten voin oppia ottamaan vastaan kritiikkiä?

– On hyvä ajatella, että palautteen antaja ja vastaanottaja eivät ole vastakkain, vaan heillä on yhteinen tavoite saada aikaan hyvä lopputulos. Palautteen antaja on siis kuin ilmainen hyvää tekevä resurssi. Joku haluaa auttaa sinua tekemään paremmin.

– Ota kritiikki neutraalisti kuunnellen vastaan. Voit kiittää mielipiteestä ja sanoa miettiväsi asiaa. Mieti sitten, mitä mieltä olet ja voiko mielipiteestä olla hyötyä.

– Jos palaute auttaa tekemään asian paremmin, toimintaa kannattaa muuttaa. Jos huomaa toimineensa ikävästi, voi harkita, olisiko hyvä ilmaista olevansa pahoillaan.


Mitä jos tunnen itseni loukatuksi tai suuttuneeksi?

– Aina voi ottaa aikalisän. Kiukun tunne kertoo epäoikeudenmukaisuuden kokemuksesta. Kannattaa kuitenkin päättää itse, mitä tekee, eikä provosoitua ja antaa takaisin. Palaute on yleensä yhden henkilön mielipide.

– Jos palaute tuntuu kohtuuttomalta, voi sanoa, että on eri mieltä tai ei ymmärrä, mihin kommentti perustuu. Voi myös pyytää kertomaan tarkemmin. Jos osaa välttää vastakkainasettelun syntymisen, kritiikki usein lievenee.


Miksi on hyvä kestää kritiikkiä?

– Kriittinen palaute auttaa kehittymään. Rakentava kritiikki kohdistuu asiaan ja sisältää ehdotuksia siitä, mitä kannattaisi tehdä. On tosiasia, että kukaan ei ole aina täydellinen, vaan aina voi kehittyä.

MAINOS

Kommentoi

Niinpä. Nämä ns psykologit puhuvat ammatikseen.
Mikähän siinä on, että he pitävät luonnostaan selvyytenä sitä, että meidän on pakko elättää heitä?
Kriisin sattuessa missä ovat Aholat?
Ovi visusti kiinni, ja itsekrititiikki miinuksella.
Aika lailla naurettavaa antaa lausuntoja asioista, joiden kompetenssi ulottuu vain erään turvallisen pohjoismaan sitaatteihin ajattelusta.
Myös ns oppineilta, jos keltä, voisi odottaa kriittistä suhtautumista ajatteluunsa.
Tämä kuitenkin saattaa olla liikaa vaadittu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta, kun valtakunnan keskustelupalstoilla yrittää antaa palautetta, niin leimataan vaikka miksi. Joskus tunnen olevani rasisti, feministi, Venäjä trollaaja, laiska, alkoholisti (vaikka en juo), tuopakoija (vaikka en polta), yhteiskunnan varojen väärinkäyttäjä (vaikka en saa mitään tukia). Tai sitten, kun yrittää kertoa mielipiteensä, niin sitä ei edes julkaista, koska asioista ei saa oikeasti keskustella ja palautetta antaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos identiteetti on rakennettu ja nojaa vain esim. ammatin varaan, soppa on valmis.

Kotiäiti ottaa ruokaa kritisoivan arvostelun "itseensä", aivan kuin hän olisi itse tuo ruoka, jota valmisti.

Teini, jota arvostellaan satunnaisesta holtittomasta käytöksestä, kokee että syytös on hänen arvosteluaan ihmisenä vaikka kyseessä on tuoda esille yksittäinen tapahtuma ja toive muutoseen tuhoavasta toimintatavasta.

Oman itsensä ja arvomaailmansa perusteellista ymmärtämistä voi ja saa opiskella ihmissuhteissa ja tilanteissa läpi elämänsä: tunneälyä ja tunteidensa tunnistamista oppiessa oppii kunnioittamaan omaansa ja kanssatallaajien oikeutta ainutlaatuisuuteensa.

Silloin on helpompaa selviytyä kritiikeistä ja tunnistaa aiheelliset aiheettomista, toimia tilanteiden ja tunteidensa herrana, eikä olla kuin narri, jota tunteet vie mennessään kuin pässiä narusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä juttu on asiaa.
Haluan kiinnittää huomiota myös palautteen antamiseen. Sen pitää tapahtua asiallisesti eikä nakellen ja veetuillen.
Itse asiassa kritiikin antaminen ja vastaanottaminen kertoo hyvin paljon työpaikan ilmapiiristä. Asiallisuus puolin ja toisin merkitsee hyvää ilmapiiriä ja epäasiallisuus huonoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme paikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, palaajille luvassa tiukka vastaanotto lentoasemalla – yöpymispaikkoja varattu tarvitseville
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
102
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
41
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
41
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
28
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
26
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
21
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"
19
Raskaat tie­su­lut ko­hoa­vat jo Uu­den­maan ra­joil­le – Poliisi val­mis­tau­tuu his­to­rial­li­siin tar­kas­tuk­siin, kun Uusimaa suljetaan muusta Suomesta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image