Maatuvat ker­ta­käyt­tö­as­tiat haastavat muoviset

Ekologinen vaihtoehto. Oulun Stockmannin lihamestari Timo Pitkäranta muistuttaa, että mullaksi maatuvat rasiat täytyy hävittää biojätteen mukana.
Hyvä Elämä 7.3.2006 0:00
Jarno Hiltunen
Oulun Stockmann-tavaratalo on ottanut vuoden vaihteessa käyttöön kompostoitavat BioWare-pakkausrasiat. Toisin kuin perinteiset öljypohjaiset muovirasiat, ne on tehty uusiutuvista luonnonmateriaaleista, ja rasiat voi hävittää biojätteen mukana.

"Siirtymävaiheen jälkeen olemme ottaneet rasiat käyttöön täydellä käyttöasteella. Stockmannin kaikilla linjastoilla käytetään nyt kompostoitavia rasioita", toteaa Oulun Stockmannin lihamestari Timo Pitkäranta.

Mullaksi maatuva BioWare-tuotekonsepti luotiin Suomessa, ja kuluttajapakkausten valmistaja Huhtamäki Oyj lanseerasi tuotteet syksyllä 2004.

Tällä hetkellä saatavilla on elintarvikepakkauksia sekä tarjoilutuotteita, kuten juomapikareita ja lautasia.

Erona perinteisiin muovisiin astioihin on kasvistärkkelyksestä valmistettujen biomuovituotteiden jonkin verran alhaisempi lämmönkestokyky. Sen vuoksi biomuovista valmistetut kertakäyttöastiat ja pakkaukset soveltuvat kylmille juomille ja ruoille. Kuitupohjaiset lautaset käyvät myös lämpimille ruoille ja mikroaaltouuniin.

"Muuten astiat vastaavat laadultaan hyvin perinteisiä muovituotteita. Materiaalissa yhdistyvät eri muovityyppien hyvät ominaisuudet, kuten jäykkyys, kirkkaus, iskunkesto ja painettavuus", Timo Tiilikainen Huhtamäeltä sanoo.

BioWare-astioita käytettiin myös viime kesän MM-kisoissa Helsingissä. Fazer Amican aluepäällikkö Merja Sandberg kertoo, että niiden ansiosta sekajätteen määrä saatiin painettua alemmaksi.

Ekologisiin pakkauksiin on oltu tyytyväisiä. Myös asiakkailta tullut palaute on ollut myönteistä.

"Asiakkaat ovat ottaneet uudistuksen innokkaasti vastaan. Kuluttajat ovat nykyään valveutuneita ympäristöasioiden suhteen, ja he ovat selvillä, että vaihtoehtoja löytyy. Rasioita ovat tosin jotkut sanoneet hiukan liian tiiviiksi", Timo Tiilikainen sanoo.

Ekologiset syyt olivat myös Fazer Amican valinnan takana.

"Otamme toiminnassamme huomioon ympäristöä säästävimmän vaihtoehdon, toki hinnan huomioiden. MM-kisoihin tehtiin myös ohjeistus siitä, miten ne hoidetaan mahdollisimman ympäristöystävällisesti", Merja Sandberg selvittää.

Timo Pitkäranta toteaa, että ainoastaan lihalle ja kalalle ei ole vielä löydetty sopivaa maatuvasta materiaalista valmistettua pakkausta. Niitä on kuitenkin kehitteillä.

Fazer Amican ravintoloissa ei juurikaan käytetä muovisia kertakäyttömukeja. Sandbergin mukaan maatuvia kertakäyttöastioita tultaneen edelleenkin hyödyntämään lähinnä suurtapahtumissa.

Vaikka maatuvat pakkaukset ovatkin öljypohjaisia kalliimpia, ei hinta Stockmannin Pitkärannan mukaan ole pois kuluttajien kukkaroista.

"Kaikkea ei voi laskea kustannusten perusteella. Lisäksi olemme suuri yhtiö, ja tilaamme tavaraa suurissa erissä.

Samaa vakuuttaa Fazer Amican aluepäällikkö Merja Sandberg. MM-kilpailuihin saatiin hänen mukaan kertakäyttöastioiden hinnat neuvoteltua niin alas, ettei niillä ollut vaikutusta ruoan ja juomien myyntihintoihin.

"Luulen, että kompostoituvat kertakäyttöastiat olisivat suurmenestys, jos niitä myytäisiin perinteisten muoviastioiden hinnoilla. Uskon, että niillä olisi vähittäiskauppapuolellakin kysyntää."

Huhtamäki Oyj on johtava kompostoituvien kertakäyttöastioiden valmistaja Euroopassa. Maailmalla on muitakin yrityksiä, jotka valmistavat biohajoavia astioita, mutta Huhtamäki on tällä hetkellä ainoa, jolla on tarjota täydellinen biohajoava tarjoilukonsepti.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:18
Toinen ajokaista suljettu liikenteeltä Kuusamontiellä Jäälin kohdalla
10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"
9:51
Korkein oikeus ei myöntänyt Nokian teippisurmaajalle valituslupaa
9:46
KRP ja Rajavartiolaitos tutkivat: Suomen Ankaran-suurlähetystöstä myönnetty Schengen-viisumeita väärin perustein – selviteltävinä satoja viisumeita
9:41
Matkailuporoksi koulutettu kesy poro varastettiin Ylitorniolla marraskuussa
9:34
Maailman kallein polttoaine synnytti väkivaltaiset protestit – väärinkäytökset tutkitaan, lupasi Zimbabwen presidentti Mnangagwa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image