Uteliaat kuristajat viihtyvät sylissä

Käärmeisiin lapsesta saakka tottunut Vesa Kannisto on opettanut Brasilian sateenkaariboalleen Pikkuiselle, ettei pöydille saa kiivetä. Muuten se ja isompikokoinen Letku saavat kirmailla asunnossa vapaasti. Pikkuinen on erityisen mieltynyt saappaiden tutkimisesta ja makailee mielellään raamatun päällä. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Lemmikki 18.12.2012 8:06
Katariina Vuori

Kumolleen käännetyn muovisen kukkaruukun alta tuijottaa terävä silmäpari. Hievahtamatta. Yli kolmemetrinen Taiwanin viehkokäärme Letku, 18, on omistajansa Vesa Kanniston mukaan nyt herkällä tuulella sulatellessaan muutama päivä aikaisemmin nautittua rottaa.

Letkun yläkerrassa on pienempi terraario ja siinä asuu toinen kuristajakäärme, Brasilian sateenkaariboa. Sille ei ole ainakaan vielä annettu virallista nimeä, oman väen keskuudessa sitä nimitetään Pikkuiseksi. Boa, 4, on tänään seurallisempi ja Kannisto ottaa puolitoistametrisen lemmikin käsivarrelleen.

”Käärmettä pidellessä sen ei anneta kietoutua käsivarren ympärille, vaan pidetään tällaisina lenkkeinä”, Kannisto opastaa ja kerää käärmettä hevosenkengänmuotoisille lenkuroille.

Hihat ylös

Boa lipoo hanakasti kieltään: asuntoon tullut vieras on tuonut mukanaan uusia hajuja ja käärme napsii kaksihaaraisella kielellään hajumolekyylejä ja vie ne kitalakeensa tunnistettavaksi.

Pakkohan sitä on kysyä, ovatko nämä vaarallisia? Kannisto ei yritä puolustella lemmikkejään: käärme on eläin, joka toimii vaistonvaraisesti.

Juuri nyt esimerkiksi kannattaisi kääriä hihat ylös, käärme kun voi tulkita pelkän käden ruoaksi.

”Tämä on sellaisen kärsivällisen ihmisen harrastus.”

Käärmeen heikko kohta on sen herkkä hännänpää ja sitä puristamalla kuristajakäärmeenkin voi saada hellittämään otteensa. Yleensä kuitenkin kuristajakäärmeen hampaat aiheuttavat enemmän harmia.

”Niillä on suussa lukuisia neulanteräviä hampaita kahdessa rivissä”, Kannisto selittää.

Hänkin on muutaman kerran saanut tuntea ne iholla. Käärmeen suussa on paljon bakteereja ja tulehduksen vaara on suuri.

Boa kuin kissa

Kannisto on kasvanut käärmeiden parissa, sillä hänen isänsä työskenteli tivolissa käärmeiden hoitajana. Kotoa on tullut myös oppi, että käärmeitä tulee aina kunnioittaa.

Ennen Letkua ja Pikkuista Kannistolla on ollut lemmikkinä muun muassa reilu viisimetrinen Burman python.

Kannisto tarjoaa boaa kokeiltavaksi. Melko pienestä koostaan huolimatta se tuntuu raskaalta ja lihakset puristelevat käsivartta voimalla. Sitten tapahtuu jotakin kummaa. Tai ei se Kanniston mielestä ole mitenkään omituista, mutta minusta on. Boa naukaisee kuin kissa.

”Noin se ääntelee”, Kannisto toteaa ja ottaa luokseen pyrkivän käärmeen takaisin käsivarrelleen.
Letku ja Pikkuinen saavat liikuskella vapaasti Kanniston ja hänen puolisonsa Maija Kallisen kaupunkiasunnossa. Yhtä aikaa niitä ei kuitenkaan voi päästää, sillä Letku söisi boan.

Syli on mieluisa paikka

Kesällä käärmeet pääsevät jaloittelemaan lämpimällä säällä ulos nurmikolle. Vaihtolämpöisinä eläiminä käärmeet tarvitsevat lisälämpöä terraarioihinsa. Virikkeenä niillä on kiipeilyoksia, piilopaikkoja ja tekokasveja.

Ruokaa – vähintään oman läpimittansa kokoisia rottia, kananpoikia tai kaneja – ne saavat parin viikon välein. Lisäksi ne juovat vettä.

Vapaana ollessaan käärmeet käpertyvät mielellään syliin lämmittelemään.

”Ja saunomisesta ja suihkussa käymisestä ne pitävät”, Kannisto huomauttaa.

Käärmeet tykkäävät myös uida ja niille on hankittu harrastusta varten lasten punkka.

Yhtäkkiä Letkun lasipalatsista kuuluu pieraisu ja häntäpäästä alkaa tulla linnun ulostetta muistuttavaa, palaneen ruudin hajuista löysää mönjää. Siinä kaikki mitä isosta rotasta on jäljellä neljän päivän sulattelun jälkeen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Kommentoi

Juttu on kyllä niin, että mielestäni käärmettä ei saisi ottaa lemmikiksi, koska on tapahtunut karku tai piiloutumis matkoja matelijoille. Suomessa on useissa talouksissa käärme tullu vastaan osake / rivitaloasunnoissa.
Milloin sellaisia on ollut jätesangoissa tiskipöydän alla, -milloin tuuletushormissa.
Ajatelkaa vanhuksia, tai muuten herkkiä ihmisiä, jotka eivät voi katsoa luikertelevaa käärmettä edes videolta, saatikka jos omassa kodissa tuijottaa otus silmiin.
Heillä jo pelkkä tieto siitä, että käärme on naapurissa, saa pelkotilat päälle. Onhan tapauksia useita Suomessakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä taas näkee, kuinka vähän aikaa matelijoita on ollut lemmikeinä Suomessa.. Nimittäin näistä kommenteista. Siinä jokainen, jolla on ollut joku käärme tai kaksi, tietää muita paremmin ja varsinkin omistajaa paremmin, miten hänen käärmettään kuuluu käsitellä. Näkemättä ja tuntematta, koska itse on niin ammattiherppaaja. "Just minä tiedän niistä eniten. Pienenäkin oli sisilisko purkissa ja isä ja äiti toivoi minusta luonnontutkijaa".
Mies tuskin tarkoitti heittävänsä ylälauteella käärme kourassa löylyä, tai puristelevansa niitä ylipäätään.
Sanoipahan vain, miten suuren kuristajakäärmeen hätätilanteessa saa irti.
Kerälle voi kesyn käärmeen hyvin kerätä käteen, ilman että se välittää mitään ja asunnossa oman harkinnan mukaan vapaana, kun sillä on mahdollisuus päästä lämpimään ja piiloon. Samalla se tottuu ihmisen hajuun, sekä hyökkäys refleksi laimenee.

Moraalitasolla asiaa olisi pitänyt miettiä silloin, kun eläimiä on alettu pitää lemmikeinä.
Monen muunkin elukan kohdalla voidaan edelleen kokeilla aukaisemalla ovi tai ikkuna, kuinka paljon se lemmikkinä olemisesta oikeasti tykkää....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että tulee asian tiimoilta keskustelua..

Olen harrastanut käärmeitä ja eksoottisia lemmikkejä vasta vuodesta 1982 saakka, en ole ihan aloittelija mutten ammattilainenkaan, joka päivä opin uutta ja mielenkiintoista.
Käärmeiden terraariot olen rakentanut monin verroin suosituksia suuremmiksi, koska asukeilla pitää olla tilaa liikkua. Lämpimiä paikkoja niissä on kaksi, sekä termostaatti ohjatulla lämpömatolla että säteilijällä. Piilopaikkoja useita ja vanhoista omenapuun oksista kiipeilymahdollisuuksia noin puoltoistametriä korkeussuunnassa. Lämpötila ja kosteust terraarioissa ovat tarkkaan huomioitu.
Miksi käärmeet käyvät "saunassa".. Saunatilat ainakin meillä, on ainoa vedoton ja lämmin paikka kylvettää käärmeitä. Siellä on lattialämmitys ja kylpyastiasta roiskuu aina vettä lattialle kun käärmeet uivat ja temmeltävät. Ihan itse nuo kiipeävät uimaan ja tulevat suihkun alle "sateeseen".
Meitä matelijaharrastajia on monenlaisia, niinkuin koira-, kissa-, hevos- ja akvaarioharrastajiakin. Jokainen hoitaa ja huolehtii omalla tavallaan, ottaen huomioon lajin tarpeet ja vaatimukset.
Henkilökohtaisesti uskon ja luotan siihen, että henkilö joka alkaa harrastamaan matelijoita, ottaa niistä ensin selvää ja puntaroi eri mahdollisuuksia. Tämä harrastus ei ole halpa, eikä vähätöinen.
Omalta osaltani yritin kertoa käärmeharrastuksesta positiivisesti. Liian monet pitävät niitä iljettävinä ja limaisina olentoina jotka pitäisi tappaa.
Netistä saa kaikista roduista tietoa. Ja kun käärmeharrastusta aloittaa, kannattaa ensin tutustua helpompiin lajeihin, esim viljakäärmeisiin.
Pidetään kaikki harrastajat omista lemmikeistämme huolta ja annetaan niille pitkä ja hyvä elämä, se antaa myös meille paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli kymmenen vuotta käärmeitä ja matelijoita harrastaneena pakko sanoa että hieman on oudot tavat pitää näitä eksoottisia eläimiä. En haluaisi pahasti kritisoida muiden tapoja, mutta itse en missään nimessä veisi käärmeitä tai muita matelijoita saunaan, lisäksi näiden pitäminen vapaana huoneistossa on mielestäni huono idea, koska ne ovat loistavia karkaamaan (josta naapurit tuskin pitävät).
Tuo boan "naukuminen" lisäksi voisi viitata mahdolliseen hengitystientulehdukseen, joka saattaa johtaa käärmeen kuolemaan.
Lisätietoa matelijoiden pitämisestä "lemmikkeinä" voi lueskella mm. Suomen herpetologisen yhdistyksen sivuilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas jaetaan ihmisille väärää tietoa matelijoiden pitämisestä. Kohta löytyy taas läjä käärmeitä etsimässä uutta kotia, kun ei niistä ollutkaan sylilemmikeksi. Eläinrääkkäystä ja siihen kannustamista tämäkin artikkeli. Hävetkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä.... Palautetta lehteen ja äkkiä. Tälläiset artikkelit tekee hirveesti hallaa meille vastuullisille käärmeharrastajille. Kuka vie eläimensä oikeesti saunaan?! Hengenvaarallinen paikka. JA tuo naukuminen kuullostaa siltä että käärme on sairas, koskaan kuullut et oma brassi olis pitänyt tuollaista ääntä eikä näköjään muidenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juttu vilisee asiavirheitä ja antaa vääristyneen kuvan käärmeiden pidosta. Ko. käärmeen omistaja voisi päivittää tietonsa lemmikkiensä oikeanlaisesta hoidosta ajantasalle, ihan eläinten hyvinvointia ajatellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ihmettä oikein äsken luin?!
Tämä artikkeli on todella huono vitsi.
Harrastekäärmeiden paikka on terraariossa. Ei asunnossa, sylissä, vapaana kotipihalla, suihkussa tai SAUNASSA.
Tuo käärmeen naukuminen, puristelu ja lenkille kerääminen kuulostaa myös epänormaalilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hienoa näin minäkin ajattelen näistä "lemmikeistä", en ymmärrä kuka on joskus keksininyt moisen harrastuksen. Kaukana ihmisen tunteva eläin, toista on koira kissa ja moni muu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Brasilian luonnovaraisia eläimiä saa tuoda lemmikiksi Suomeen ja asumaan kerrostaloon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät ne ole luonnonvaraisia missään nimessä ole vaan vankeudessa kasvatettuja terraarioharrastukseen ja lemmikiksi tarkoitettuja eläimiä. Joitakin käärmelajeja on kasvatettu lemmikiksi jo 70-luvulta lähtien..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:49
Suomen ja Ruotsin välistä rajaa on yritetty ylittää kävellen ja moottorikelkoilla – luvattomia rajanylittäjiä sakotetaan
15:41
Sää kylmenee pääsiäiseksi, taivaalta tulee sadetta monenlaisessa olomuodossa – merellä jopa myrskytuulia
15:22
Kunnille tulee vähintään miljardin euron tukipaketti ja lisäksi kuntien verotulomenetykset korvataan väliaikaisesti
15:17
"Lapset saavat siis vapaasti meluta ja juosta pitkin hotellin käytäviä" – Liminganlahden hotellin saa nyt kokonaan omaan käyttöönsä yhden huoneen hinnalla
15:00
Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien iso tehtävä on auttaa maakunnan yrittäjät selviämään katastrofista Kaupallinen yhteistyö
14:48
Ko­ro­na­vi­ruk­sen ka­ran­tee­ni­sään­tö­jä on rikottu Län­si-Poh­jas­sa – joh­ta­ja­yli­lää­kä­ri vetoaa alueen ih­mi­siin: "Kaikki ter­vey­den­huol­lon hen­ki­lös­tön työ valuu huk­kaan" Tilaajille
14:46
Hallitukselta historiallisen suuri lisätalousarvio: Apua yrityksille ja kunnille, vanhemmille uusi tuki – suojavarusteisiin 600 miljoonaa euroa
97
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
14
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image